Реклама

Відвідати на вихідних: виборча дільниця

Кожного суботнього ранку ми, цінуючи ваш час, рекомендуємо вам щось одне — подію, кіно, серіал чи інше, що вже точно не варто пропускати. Сьогодні не стане виключенням.
Čytaty latynkoju
5 канал
Відвідати на вихідних: виборча дільниця
  1. Головна
  2. Історії
  3. Відвідати на вихідних: виборча дільниця
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кожного суботнього ранку ми, цінуючи ваш час, рекомендуємо вам щось одне — подію, кіно, серіал чи інше, що вже точно не варто пропускати. Сьогодні не стане виключенням.

Цієї неділі з 8:00 до 20:00 відбудуться вибори Президента України. Наш принцип — не писати про політику, але участь у виборах — це не «політика», а здоровий глузд і відповідальність кожного громадянина.

Список виборців

Перевірте наявність свого імені у списку виборців вашого району — це можна зробити за кілька хвилин у Кабінеті виборця. Якщо вас там немає, ви вже нічого не зможете вдіяти на цих виборах, але цього року відбудуться ще парламентські вибори, до яких вам варто буде виправити проблему. Для цього за 5 днів до початку голосування подайте відповідні документи до відділу ведення реєстру за місцем проживання або за 2 дні до — до суду.

Де голосувати

Якщо ви не знаєте адресу вашої дільниці для голосування, її теж можна знайти у Кабінеті виборця за вашою виборчої адресою.

Якщо ви тимчасово змінювали адресу для голосування, ви можете знайти вашу виборчу дільницю у тому ж таки Кабінеті виборця. Не дивлячись на те, що інтерфейс зроблено чужими для хижаків, а не для людей, розібратися з ним все ж не дуже складно.

Що брати з собою

Пам’ятайте — на відміну від інших питань, пов’язаних із державою, на виборах контроль особливо уважний. Тому для вас не зроблять виключень щодо документів чи часу голосування. Беріть із собою український паспорт (водійські права, свідоцтво про народження — не підійдуть!). Закордонний паспорт підійде лише якщо ви будете голосувати в іншій країні.

ID-картка — повноцінний український паспорт і жодних проблем із ним не виникне. Проте, про всяк випадок, ми рекомендуємо вам принести з собою паперовий додаток із реєстрацією місця проживання.

Якщо ви тимчасово змінювали виборчу дільницю, вам потрібно принести ще й довідку, яку вам видали.

Більше нічого не потрібно. У кабінці буде ручка, тому свою брати нема потреби.

Як голосувати

На дільниці підходите до відповідного столика з вашою адресою, подаєте документи, розписуєтеся у списку, отримуєте бюлетень. Потім — до кабінки для голосування.

Голосом за кандидата вважається будь-яка позначка у квадратику навпроти його імени. Хрестик, галочка, коло, інший квадратик всередині квадратика чи мультиокулярна о «ꙮ» — цю свободу вибору наша держава вам також гарантує.

Читайте також: Дивитися на вихідних: Love, Death & Robots на Нетфліксі

Після того, як зробили позначку, треба вкинути бюлетень до урни. Як його нести, ваша особиста справа, але, враховуючи кількість кандидатів, скласти його все ж буде потрібно — його довжина більше метра!

Публікувати селфі, де видно, за кого ви проголосували, не можна — це порушення таємниці голосування. Якщо вам хочеться розповісти друзям про свою відповідальність та спонукати їх своїм прикладом також прийти до дільниць, краще зробіть фото поряд із будівлею.

Я не визначився/-лася з кандидатом

У вас ще є час. Почитайте наш гайд, які питання варто поставити до кандидатів(Не) мій президент: 20 тем, що допоможуть перевірити кандидата на посаду, а відповіді знайдете в їхніх програмах. Головне — добре подумайте перед тим, як обрати кандидата. Це вам не жарти.

Екзит-поли та порушення

Якщо на виході з дільниці до вас підійшли якісь люди, питаючи, за кого ви голосували, це, скоріше за все, представники соціологічних компаній, телеканалів або самих кандидатів. Такі опитування називаються екзит-полами (exit polls) — вони публікуються одразу по завершенню голосування, прогнозуючи результати виборів. Ви можете відповідати, а можете й ні. Але це не порушення і нічого страшного в цьому немає.

А от на що варто звернути увагу:

  • вкидання пачки бюлетенів до урни
  • коли якісь люди біля дільниці роздають гроші
  • вам пропонують гроші за голосування за якогось кандидата
  • хтось веде агітацію за будь-якого кандидата чи висять передвиборчі плакати
  • урна якимось чином пошкоджена або не запечатана
  • загалом все, що вам здається підозрілим

Про можливі порушення повідомляйте спостерігачам та представникам поліції.

Що далі?

Далі — чекайте результатів екзит-полів та, власне, виборів. Скоріше за все, цього року нас очікує другий тур виборів, який відбудеться 21 квітня. Процедура голосування на ньому не відрізняється.

Читайте також: Французька весна 2019 у Києві: що подивитися та куди сходити

Нагадуємо, що якщо вам знову треба тимчасово змінити місце голосування на другий тур (особливо актуально для переселенців), необхідно проходити процедуру заново.

Share
Написати коментар
loading...