Реклама

Онлайн-торгівля в Україні минулого року

Польський знижковий сервіс Picodi провів дослідження українського ринку електронної комерції за минулий рік. Розбираємо результати дослідження.
Čytaty latynkoju
Онлайн-торгівля в Україні минулого року
  1. Головна
  2. Історії
  3. Онлайн-торгівля в Україні минулого року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Польський знижковий сервіс Picodi провів дослідження українського ринку електронної комерції за минулий рік. Розбираємо результати дослідження.

Платформи

Мобільний шопінг все ще не є головним способом покупок для українців. Лише 34% покупок було здійснено за допомогою смартфону і ще 4% людей робили це за допомогою планшетів.

Середній чек покупок в інтернеті, хоч і відрізняється залежно від платформи та девайсу, все-таки незначно коливається в районі 2 000 гривень.

Демографія

Читайте також: Facebook продовжує шалено зростати в Україні

Найбільше в інтернеті купують жінки — зі значною перевагою над чоловіками. Хоча це може також бути специфікою саме знижкового сервісу. Жінки більше схильні до економії, тому частіше користуються різними купонами та беруть участь у акціях.

У віковому розподілі дещо дивує низька частка так званого покоління Z – нинішних 18-24-річних, що виросли разом із технологіями та не уявляють свого життя без смартфону. Можливо, це пояснюється низькою купівельною спроможністю (вони ще навчаються або працюють на посадах початкового рівня).

Як купували протягом року

Найцікавіший, на нашу думку, графік свідчить одразу про кілька цікавих речей.

Читайте також: Майже за рік оборот роздрібної торгівлі зріс на 5,4% — Держстат

Надзвичайний сплеск продажів у листопаді — це заслуга «Чорної п’ятниці», що так добре прижилася в Україні, не дивлячись на повну відсутність відповідного культурного контексту. Нагадаємо, «Чорна п’ятниця» народилась у США. Це перша п’ятниця після Дня подяки, що розпочинає різдвяний сезон розпродажів. У нас Дня подяки немає, а сезон купівлі подарунків починається ближче до грудня.

Читайте також: Україна продемонструвала зростання ВВП, найвище за 7 років — НБУ

Але навіть від країн Європи ми дещо відрізняємось. Наприклад, у Великій Британії «Чорна п’ятниця» так само проходить масштабно, проте сплеск не настільки великий — у півтора рази (у нас більше, ніж у два, порівняно зі звичайними місяцями), і грудень із Різдвом все ще лишається найприбутковішим місяцем для магазинів.

Втім, якщо не враховувати цю листопадову аномалію, грудень все ще лишається найбільш жвавим місяцем у торгівлі. Тобто, теперь українці активно шопляться вже три місяці підряд — починаючи з жовтня, завершуючи груднем.

Коли купляють

Тут також без сюрпризів — найбільше покупок здійснюється вдень, можна спостерігати невеликий приріст також увечері.

Що купляють

Електроніка продовжує бути флагманом онлайн-торгівлі. Закривають топ-5 категорій подорожі — це квитки на літаки, автобуси та потяги.

А як у інших?

З точки зору використання мобільних для онлайн-покупок, українці поки що далеко не перші, але десь поряд із Сінгапуром і Німеччиною.

Повний рейтинг:

Share
Написати коментар
loading...