Реклама

Docudays UA 2019 — Євромайдан у віртуальній реальності та китайська інтернет-антиутопія. Фільми, які не можна пропустити

Цього року глядачів очікують 77 фільмів із 38 країн світу. Щоб не розгубитися у вирі подій, Na Chasi підготував вісім фільмів, які варто переглянути
Čytaty latynkoju
Docudays
Docudays UA 2019 — Євромайдан у віртуальній реальності та китайська інтернет-антиутопія. Фільми, які не можна пропустити
  1. Головна
  2. Історії
  3. Docudays UA 2019 — Євромайдан у віртуальній реальності та китайська інтернет-антиутопія. Фільми, які не можна пропустити
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Цього року глядачів очікують 77 фільмів із 38 країн світу. Щоб не розгубитися у вирі подій, Na Chasi підготував вісім фільмів, які варто переглянути

Тема фестивалю Docudays UA 2019 звучить у форматі запитання «Дозволити програмі змінити вашу свідомість?». Це своєрідні роздуми над тим, як змінюється наше щоденне життя із появою цифрових технологій. Вони оточили нас з усіх боків. Ми спимо, їмо та живемо разом з телефонами, планшетами та ноутбуками.

Docudays UA 2019 пройде з 22 по 30 березня та допоможе з’ясувати, які можливості та загрози відкривають нам технології.

Про фестиваль

Docudays UA — єдиний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини, який проходить в Україні. Він відбувається щороку в Києві.

Після завершення Docudays UA відправляється у Мандрівний фестиваль регіонами України, де представляє найкращі фільми. Побачити новинки документального світу зможе кожен.

Придбати абонемент на всі дні фестивалю можна за посиланням. Він дає можливість відвідати покази кращих документальних фільмів та зустрічі з кінематографістами, правозахисні події та дискусії XVI Docudays UA, що відбудуться у Києві з 23—29 березня 2019 року. Вартість – 900 грн.

Цього року глядачів очікують 77 фільмів із 38 країн світу. Щоб не розгубитися у вирі подій, Na Chasi підготував вісім з них, які обов’язково варто переглянути.

СВІТ ФЕЙКІВ

Bellingcat: Правда в світі постправди

Фільм занурює нас у роботу команди Bellingcat, яка займається «громадянськими журналістськими розслідуваннями». Вони шукають правду у часи фейкових новин та намагаються довести, що чесна журналістика все ще існує. Кожна справа Bellingcat резонансна та відома на весь світ: від катастрофи літака MH17 до отруєння російського шпигуна у Великій Британії.

Показ фільму відбудеться 22 березня, о 20:00, в кінотеатрі «Жовтень».

Придбати квиток за посиланням.

Подивитися

ФІЛЬМИ ПРО ТЕХНОЛОГІЇ

Народна Республіка Бажання

Режисером стрічки виступає китайський режисер Хао Ву, який розповідає про рік життя однієї з найбільших соціальних мереж у світі YY. Це мережа, яка базується на відеостримінгу, а її віртуальну валюту можна конвертувати у справжні гроші. Ву доводить, що YY є звичайною фінансовою пірамідою. Водночас у ній майже всі знають, що програли, але продовжують ставати біднішими заради успіху улюблених блогерів.

Документальна робота дає шанс подивитися на світ, у якому спілкування в мережі витісняє реальне.

Показ фільму відбудеться 26 березня, о 18:30, в кінотеатрі «Жовтень».

Придбати квиток за посиланням.

[youtube

Навмисна смерть

Що ви берете в руки першим, коли прокидаєтеся? Напевно, смартфон. Обсяги користування гаджетами збільшуються з кожним роком. Ми дедалі частіше чуємо новини про покращення зв’язку, інтернет 5G та інше. До 2020 року чотири мільярди людей матимуть особистий комп’ютер. У п’ятьох мільярдів будуть мобільні телефони.

У своєму розслідуванні режисерка Сью Вільямс викриває залаштунки індустрії електроніки та доводить, що навіть найменші гаджети можуть мати смертельні наслідки для довкілля та здоров’я.

Показ фільму відбудеться 25 березня, о 19:00, в просторі IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8).

Вхід вільний.

26 березня на прикладі стрічки «Навмисна смерть» Кейтлін Бойл, засновниця дистриб’юторської фірми Film Sprout, розповість, як низові глядацькі ініціативи та громадські акції на кшталт підписання петицій створюють нові можливості для документальних фільмів, націлених на зміни у світі.

[youtube

ВІДЧУТТЯ МОМЕНТУ

24 кадри

Фотографія – це мить, яку ви вже не забудете, бо вона надрукована на папері або збережена на вашому ноутбуці. А чи пам’ятаєте ви ваші відчуття перед тим, як клацнули кнопку на смартфоні або фотоапараті? Що сталося через декілька секунд після кадру? Щоб відповісти на ці запитання Аббас Кіаростамі винайшов незвичайний технічний метод: обравши двадцять світлин з особистої колекції, він анімував та об’єднав їх.

За допомогою різноманітних технологій режисер оживив зображення минулого, спробувавши відтворити ті забуті емоції.

На жаль, ця картина стала останньою роботою для Кіаростамі. Йому не вдалося завершити до кінця фільм. Це зробив його син.

Показ фільму відбудеться 27 березня, о 21:30, в кінотеатрі «Київ».

Придбати квиток за посиланням.

[youtube

Обережно, провалля!

Дія відбувається у промисловому місті Рокфорд у штаті Іллінойс. Зазвичай люди, які зростають там, вже знають, що у майбутньому на них чекають бідність та безробіття. Однак знаходяться оптимісти, які вірять у світле. Такими виявляються троє шкільних друзів. Вони знаходять відраду у скейтбордингу, а один із них, Бінґ Ліу, знімає на відео всі їхні пригоди.

На цих кадрах закарбовується несподівана для них дорослість із безнадійними роботами, народженнями дітей та роздумами, що означає бути людиною. Через багато років головний герой повертається до рідного міста з’ясувати, що сталося із його друзями дитинства.

У фільмі режисеру вдається змалювати актуальний портрет американського покоління.

Показ фільму відбудеться 24 березня, о 19:00, в просторі IZONE(вул. Набережно-Лугова, 8).

Вхід вільний.

25 березня на кейс-стаді: «Обережно, провалля!» представниця імпакт-агенції Picture Motion Меґан Вандерворт не лише розповість, як стрічці вдалося досягти такого успіху, але й поділиться подальшими планами з правозахисниками та громадськими організаціями.

[youtube

ФІЛЬМИ ПРО УКРАЇНУ

Aftermath VR: Euromaidan

Світова прем’єра фільму Aftermath VR: Euromaidan від української студії New Cave Media. Це хроніки 20 лютого 2014 року з використанням переваг технології віртуальної реальності та акцентом на архівному матеріалі.

Надягаєш, як колись, каску, VR-шолом і опиняєшся у 20 лютого 2014 року. Проте занурюєшся не в фантастичну ірреальність, яку ми звикли бачити на екранах комп’ютерів, а у справжню українську реальність. Зима. Майдан. Інститутська. Навколо перелякані люди, а розуміння того, що відбувається, як і раніше, мало.

Відвідувачі проведуть 15 — 20 хвилин у VR-окулярах, згадуючи події того дня.

VR КІНОТЕАТР діятиме в Креативному просторі IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8) з 23 до 27 березня включно (11:00 – 19:00), 28 березня (11:00 – 17:00).

Вхід вільний.

[youtube

Портрет на тлі гір

Це мозаїка з декількох історій жителів гуцульського села Криворівня. Після 10 років ув’язнення в сталінських таборах Параска Плитка-Горицвіт вирішила взяти до рук фотокамеру. Впродовж 30 років вона знімала людей і місце, де жила. Торік київські художники знайшли коробку з цими фотонегативами. На них переплітаються сьогодення та минуле завдяки духу місця.

Показ фільму відбудеться 24 березня, о 20:50, в кінотеатрі «Жовтень».

Придбати квиток за посиланням.

[youtube

Віддалений гавкіт собак

Фільм розповідає про життя 10-річного хлопчика Олега, який живе разом зі своєю бабусей у невеликому будинку на лінії фронту. Його життя перевернулося догори ногами через війну на сході України. Більшість людей уже покинули село, але Олегові з бабусею подобається жити там разом. Вони хочуть залишитися і далі дбати одне про одного. Але життя стає дедалі складнішим, і війна ніяк не закінчується.

Показ фільму відбудеться 28 березня, о 19:00, в кінотеатрі «Жовтень». Зустріч зі знімальною групою та героями.

Придбати квиток за посиланням.

[youtube

Share
Написати коментар
loading...