Реклама

5 трендів ринку офісної нерухомості за 2018 рік

Орендні ставки на кращі офіси Києва зросли через обмеженість пропозиції. У цьому році також очікується позитивний вплив на обсяги інвестицій.
Čytaty latynkoju
5 трендів ринку офісної нерухомості за 2018 рік
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 5 трендів ринку офісної нерухомості за 2018 рік
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Орендні ставки на кращі офіси Києва зросли через обмеженість пропозиції. У цьому році також очікується позитивний вплив на обсяги інвестицій.

Загальний стан

У 2018 році спостерігалася позитивна динаміка в економічному плані. Щоправда, через введення воєнного стану відбулося невелике падіння в останньому кварталі. Це негативно вплинуло на завершення угод з оренди. 75% від усіх угод припало на нові угоди, тоді як 25% – продовження договорів оренди та перегляду умов договорів.

Розширення офісів у компаніях

Збільшилася кількість компаній, які готові до розширення та відкриття нових локацій. Близько 32% від загального обсягу складали саме угоди з розширення.

Варто зазначати, що найбільшу частку склали угоди з переїзду (53%). Не всі можуть пережити непрості часи в країні. А найменшу частку – компанії, що вперше вийшли на ринок (6%).

Поточна ситуація

Пропозиція ринку 2018 року перевищила показники попереднього року та досягла приблизно 60 тисяч кв. м.  На стадії завершення знаходяться близько 117 тисяч кв. м офісних приміщень. Більшість з них буде доступна у 2019 році. Загальна пропозиція складає 1,78 млн кв. м.

Зростання інвестицій

Через підвищення орендних ставок зросла інвестиційна активність. Так, у 2018 році показник завершених інвестиційних угод, сягнув близько $130 млн, що є найвищим зафіксованим результатом з 2008 року.

Читайте також: Житло в Україні: скільки набудували за 2018 рік. Інфографіка

Прогноз на 2019

«У цьому році буде зберігатися позитивна тенденція з точки зору орендної активності, хоча й компанії обережніше підходитимуть до розширення своїх локацій. На це впливає економічна невизначеність перед виборами. Ефективні орендні ставки матимуть більш повільні темпи зростання. Стабільний попит та зменшення рівня вільних приміщень допоможуть орендодавцям підписати договори за привабливими умовами.

Очікується, що економічні показники та гарантоване фінансування МВФ в рамках програми stand-by матимуть позитивний вплив на обсяги вхідних інвестицій у другій половині 2019 року», – коментує керуючий партнер CBRE Ukraine Сергій Сергієнко.

Що таке CBRE

CBRE – це найбільша у світі консалтингова компанія у сфері нерухомості за підсумками минулого року. Вона має понад 480 офісів по всьому світу і штат співробітників близько 90 000 чоловік.

Український офіс був відкритий у січні 2008 року. CBRE в Україні надає повний спектр послуг в області комерційної нерухомості, серед яких: агентські послуги, управління та експлуатація об’єктів комерційної нерухомості, оцінка та консалтинг, управління проектами, управління інфраструктурою об’єктів нерухомості.

Share
Написати коментар
loading...