Реклама

Не Сталкером єдиним: ці ігри зробили в Україні, та ви про це не знали

Завтра визначний день для української ігрової індустрії – виходить Metro: Exodus, продовження серії Metro від українсько-мальтійської студії 4A Games. Цією грою студія має всі шанси ввійти у вищу лігу світового ґеймдеву, ставши поряд із творцями відеоігрової класики. Ми зібрали інші ігри, які були зроблені в Україні, та ви про це могли не знати.
Čytaty latynkoju
Не Сталкером єдиним: ці ігри зробили в Україні, та ви про це не знали
  1. Головна
  2. Ігри
  3. Не Сталкером єдиним: ці ігри зробили в Україні, та ви про це не знали
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Завтра визначний день для української ігрової індустрії – виходить Metro: Exodus, продовження серії Metro від українсько-мальтійської студії 4A Games. Цією грою студія має всі шанси ввійти у вищу лігу світового ґеймдеву, ставши поряд із творцями відеоігрової класики. Ми зібрали інші ігри, які були зроблені в Україні, та ви про це могли не знати.

Ubisoft Kyiv

Просто посередині між Шулявською та Дорогожичами, двома станціями столичного метро, розташований величезний офіс глобального розробника і видавця відеоігор Ubisoft. Французька компанія обрала Київ у 2008 році для створення представництва, що займатиметься переважно перенесенням версій їхніх ігор на персональні комп’ютери та тестуванням. Так кияни мали працювати у зв’язці з румунським Бухарестом, де розташований ще один офіс Ubisoft.
Проте київська студія за 10 років свого існування показала настільки успішний результат, що поступово перебирала на себе й інші завдання.

Тож, сьогодні тут працює більше 600 людей, які вже не вміщаються в одну будівлю, і Київ бере безпосередню участь у розробці таких глобальних франшиз як Assassin’s Creed та Far Cry на рівних правах зі студіями в Шанхаї, Монреалі та іншими. Ба більше, Ubisoft відкрили ще один офіс у Одесі. А нещодавно столичному відділенню довірили розробку чергової частини Trials, гоночної серії Ubisoft – Trials: Rising повністю створюють у Києві, а вийде вона вже цього року на всіх ігрових платформах.

«Козаки 3» та спадщина GSC Game World

Свого часу від кількості людей, які на співбесідах заявляли, що «працювали над Сталкером», здавалося, ніби гру розробляла взагалі вся країна – настільки це було почесно. Дійсно, вплив студії GSC Game World на українську ігрову індустрію неможливо переоцінити – розробники, які колись створювали головний відеоігровий бренд країни, засновували інші успішні студії (включно з 4A Games), працювали над великими проектами всередині країни або досягли неабияких успіхів за кордоном.

Про саму компанію GSC Game World, створену братами Сергієм та Євгенієм Григоровичами, довгий час після випуску останнього «Сталкера» не було чутно, аж раптом 2015-го року кияни анонсують продовження-рімейк ще однієї своєї класичної серії – стратегію реального часу «Козаки 3». Гра вийшла вже за півтора року після анонсу, зібравши досить схвальні відгуки гравців.

Але те, чого від GSC чекали багато років її вірні фанати, відбулося лише минулого року. Власник студії Сергій Григорович на своїй особистій сторінці оголосив про розробку S.T.A.L.K.E.R. 2, що спричинило справжній ядерний вибух серед ґеймерів в Україні та за кордоном. Наразі жодних деталей про сіквел немає, окрім напису «2.0.2.1.» на офіційному сайті проекту, що може натякати на рік випуску гри.

4A Games

Вихідці з GSC Game World та винуватці сьогоднішнього свята наразі, мабуть, найбільш відомі розробники відеоігор з України. Студія 4A Games була заснована Андрієм Прохоровим у 2005 році, а за 5 років випустила свій дебютний проект – постапокаліптичний шутер Metro 2033 за мотивами книги Дмитра Глуховського. У 2010 гра вразила неймовірно реалістичною графікою, основою якої став графічний рушій власної розробки 4A.

Завтра в Україні виходить вже третя частина серії Metro, і розробники не зраджують собі, демонструючи в своїх проектах найновіші технології. У 2017 році студія випустила свою першу гру для віртуальної реальності Arktika.1, а ПК-версія Metro: Exodus вперше в світі використає технологію виробника відеокарт NVIDIA під назвою RTX. Завдяки цьому, у грі будуть максимально реалістичне освітлення та тіні.

З моменту вступу в індустрію ми завжди наздоганяли когось. На серпневій виставці в Німеччині, там, де показали нове освітлення RTX, хлопці з The Last of Us та Battlefield постійно просили показати демо. Це був перший раз, коли вони були позаду, а ми попереду. Дуже-дуже приємне відчуття, адже в цьому змаганні очко пішло на нашу користь

Андрій Прохоров, керівник 4A Games в інтерв'ю «Радіо Свобода»

Після Революції гідності студія 4A Games вимушено відкрила офіс на Мальті, куди перевезла значну частину команди. Західні видавці були налякані можливою повномасштабною війною в Україні. Проте, компанія постійно наголошує на своєму українському походженні, а відділення в українській столиці продовжує повноцінно працювати. Також всі частини Metro отримали повну українську локалізацію (перша – у перевиданні Redux).

Серія про Шерлока Голмса і новий амбіційний анонс Frogwares

Студії Frogwares вже майже 20 років, і вона взяла на себе дуже важку ношу – перенести загадкову атмосферу світу Артура Конана Дойля на екрани ваших моніторів і телевізорів. Компанія, заснована в 2000 році у Києві, відома здебільшого іграми про пригоди Шерлока Голмса, хоча має в своєму доробку й інші проекти. Одну з ігор серії Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, що вийшла у 2014 році, розробники присвятили Небесній сотні, через що розірвали відносини зі своїм видавцем у Росії та самостійно переклали гру на українську та російську мови.

Проте, останній анонс студії не пов’язаний з іграми про Голмса, хоча й відсилає нас до попередніх робіт студії – головний герой також приватний детектив. The Sinking City базується на творчості Ґоварда Лавкрафта, а дія відбувається у США 20-х років минулого століття. Гравцю доведеться розплутувати таємниці, допитувати підозрюваних та досліджувати місто, мешканці якого страждають від масового божевілля. Гра вийде вже за місяць – 21 березня.

Мобільні ігри

В останні роки саме мобільна розробка є потужним флагманом української ігрової індустрії. В нашій країні розміщені офіси таких мобільних гігантів як Gameloft і Plarium, ще більше компаній роблять ігри на аутсорсі. А про незалежних («інді») девелоперів і казати годі – таких тут сотні і тисячі.

Харківський офіс Gameloft здійснює підтримку надпопулярної гонки Asphalt 8, а також разом із іншими іграми розробив аркаду Sonic Runners Adventures за всесвітньо відомою франшизою компанії Sega. Plarium зі штаб-квартирою в ізраїльській Герцлії та офісами в Харкові, Одесі, Львові та Києві вже багато років успішно створює мобільні стратегії з десятками мільйонів скачувань на мобільних платформах – таких як Vikings: War of Clans та Stormfall: Rise of Balur. Також харківська студія h8games разом із французьким видавцем випустили карколомно успішну аркаду Helix Jump – більше 300 мільйонів скачувань за минулий рік, що зробило її одною з найскачуваніших ігор 2018. Варто відзначити також атмосферну авторську Contre Jour, зроблену Максимом Гринівим, яку Apple назвала «грою року на iPad» у 2011-му.

Game Labs

Ця студія була заснована авторами однієї з найвідоміших модифікацій для стратегії Empire: Total War. 2014 року вони випустили свою дебютну гру – стратегію Ultimate General: Gettysburg, яка одразу завоювала схвальні відгуки фанатів жанру хардкорних стратегій. Особливість ігор Game Labs у вражаючій увазі до реалістичності та військовій історії. Серія Ultimate General наразі складається з двох ігор, які присвячені Громадянській війні в США. Ще один проект Game Labs називається Naval Action і дозволяє гравцю брати участь у битві парусників. Зараз гра знаходиться в так званому «ранньому доступі». Такий статус дозволяє розробнику продавати ще не завершену гру, чесно попереджаючи про це гравців, і дозволяючи їм залучитися до її розробки ідеями та зауваженнями.

Найамбіційніший свій проект Game Labs анонсувала восени 2017 року. Дія This Land Is My Land відбувається в період зародження США. Гравець виступить у ролі американського індіанця, який чинить спротив колонізації своєї землі піонерами-першопрохідцями. Особливістю ігрового процесу стане те, що середовище відкритого світу буде генеруватися наново і випадково під час кожного її запуску, тож перед гравцем кожного разу ставатимуть нові загрози та виклики. Дата виходу гри поки невідома.

Рекорди і пригоди Warface

Багатокористувацький онлайновий шутер Warface був створений київським офісом ще одного глобального розробника Crytek. Публічно доступною гра стала у березні 2012 року, а за рік потрапила у Книгу рекордів Гінесса за найбільшу кількість гравців онлайн-шутера, що знаходяться одночасно на одному сервері.

Сьогодні Warface залишається популярною грою, а минулого тижня розробники заявили про вихід зі студії Сrytek Kyiv і створення нової незалежної компанії Blackwood Games. Права на Warface, також перейдуть у власність новоствореної студії, яка й підтримуватиме проект у подальшому. Анонсів нових проектів поки що немає. А от що відбудеться після цього з залишками київського Crytek, наразі невідомо.

Cradle

Київська студія Flying Cafe for Semianimals випустила свою першу і на цей момент останню гру Cradle в 2015 році. Сюжет розповідає про хлопця на ім’я Енебіш, який прокидається в юрті десь посеред величного монгольского степу у 2076 році, нічого не пам’ятаючи про себе. У юрті разом із ним знаходиться понівечена дівчина-робот, яку він вирішує полагодити, щоб дізнатися від неї, що ж відбувається. Поступово від дівчини та інших персонажів, яких зустрічає на своєму шляху, хлопець дізнається про минуле цього світу та свою історію.

Cradle цілком можна назвати відеоігровим артхаусом: окрім вельми цікавого та досить прямого сенсу, дистопічний сюжет має кілька трактувань,а сама гра наповнена прихованими змістами, метафорами та відсиланнями. Гра також має повний переклад українською мовою, включно з озвучкою.

Share
Написати коментар
loading...