Реклама

Ще 20 радарів TruCam з’явилися на дорогах: що варто знати

В Україні поступово впроваджується контроль швидкості автівок на основних дорогах. Для цього використовують автоматичні радари TruCam. Що це означає для українських водіїв та як уникнути штрафу за порушення.
Čytaty latynkoju
Ще 20 радарів TruCam з’явилися на дорогах: що варто знати
  1. Головна
  2. Місто
  3. Ще 20 радарів TruCam з’явилися на дорогах: що варто знати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В Україні поступово впроваджується контроль швидкості автівок на основних дорогах. Для цього використовують автоматичні радари TruCam. Що це означає для українських водіїв та як уникнути штрафу за порушення.

Що це за радари?

Радари TruCam були розроблені в США і, на відміну від російських «Візирів», які намагалися використовувати раніше, мають лазерне наведення, що дозволяє вимірювати швидкість на відстані до 1200 метрів та радикально зменшує імовірність некоректного розпізнавання авто. Похибка по швидкості не перевищує 2 км/год. Радар здатен працювати до 15 годин без підзарядки, має карту пам’яті на 16 тисяч відеороликів чи 40 тисяч фото. Робить до 3 фотокадрів за секунду. Має два режими — автоматичний та ручний. Крім того, обладнаний GPS-датчиком.

Вони з’явилися тільки сьогодні?

Ні, в жовтні минулого року першими TruCam вже були оснащені патрульні поліцейські. Відсьогодні ще 20 патрулів із TruCam працюватимуть на дорогах. В першу чергу, радари встановлюють на аварійно небезпечних ділянках – наприклад, тепер камери слідкують за порушеннями на кількох ділянках шляху М-05, так званій «Одеській трасі».

Таким чином, на українських дорогах сумарно працює вже 50 пристроїв TruCam. В подальшому їхню кількість обіцяють збільшувати.

А вони законні?

Якщо коротко, так. Хоча є суперечливі рішення окремих судів, їхня аргументація базується на відсутності TruCam в Реєстрі засобів вимірювальної техніки. Але зі слів Олександра Білошицького, першого заступника начальника департаменту Патрульної поліції, рішень судів щодо законності використання TruCam набагато більше.

Як уникнути штрафу за порушення, зафіксоване TruCam?

Не перевищувати швидкість і пам’ятати, що це питання не стільки штрафів, скільки безпеки – вашої, ваших пасажирів та інших учасників дорожнього руху.

Нагадаємо, з 1 січня в містах максимальна дозволена швидкість руху складає 50 км/год, хоча за рішенням міської влади на деяких вулицях цей ліміт може бути підвищений до 80 км/год – як на проспекті Бажана у столиці, наприклад. Максимально дозволена швидкість за містом складає 130 км/год на автомагістралях, 110 км/год на дорогах із розділовою смугою і 90 км/год на інших дорогах. Також водіям-новачкам варто пам’ятати, що водійський стаж до 2 років дозволяє їхати за містом зі швидкістю не більше ніж 70 км/год.

Щодо розмірів штрафу, за перевищення на 20 км/год потрібно заплатити 255 грн. Якщо перевищення склало 50 км/год — 510 грн.  Якщо ж ці порушення спричинили створення аварійної ситуації, то штраф підвищується до 680 грн.

Чи можна оскаржити штраф по TruCam?

Хоча ймовірність похибки існує, вона є вкрай малою, тому оскаржити показники самого приладу шансів майже нема, кажуть юристи. Втім, у вас є право оскаржити некоректні дії поліцейських, якщо такі мали місце. На оскарження протоколу у вас є 10 днів.

 

Share
Написати коментар
loading...