Реклама

Антарктичну станцію «Академік Вернадський» модернізують

Наприкінці січня почнеться модернізація української антарктичної станції «Академік Вернадський», повідомляє Міністерство освіти і науки України
Čytaty latynkoju
Антарктичну станцію «Академік Вернадський» модернізують
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Антарктичну станцію «Академік Вернадський» модернізують
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наприкінці січня почнеться модернізація української антарктичної станції «Академік Вернадський», повідомляє Міністерство освіти і науки України

На станції, яка знаходиться в Антарктиді вперше відремонтують  дах та лабораторії. А також оновлять енергетичну, опалювальну та опріснювальну системи.

Як зміниться станція та скільки це коштуватиме

Як повідомив в.о. директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) МОН Євген Дикий, масштабна реконструкція відбудеться вперше відтоді, коли станція перейшла у власність України, тобто за 22 роки. На це держава виділила майже 35 млн гривень. Дикий нагадав, що  загалом цій станції вже понад 70 років. Британці передали її 1996-го в дуже гарному стані, але за такий час станція вже потребує серйозного оновлення багатьох систем. «А за час «господарювання» України було побудовано тільки паливний бак 2006 року», – зазначив керівник НАНЦ.

Зокрема, проведуть такі роботи:

  • Оновлення всієї енергетичної системи станції – нові дизельні двигуни;
  • Встановлення нового опріснювача води (перетворює морську воду на питну);
  • Заміна всієї системи опалення;
  • Заміна даху на всіх приміщеннях станції;
  • Переобладнання медичного кабінету (кардіограф, УЗД-апарат, біохімічний аналізатор та аналізатор крові, обладнання для телемедицини;
  • Переобладнання біологічної лабораторії: морозильник для глибокого заморожування біологічних зразків, витяжна шафа для роботи з хімічними реагентами, обладнання для виділення ДНК, спектрофотометри;
  • Ремонт паливного баку: антикорозійна холодна оцинковка дна;
  • Побудова паливного трубопроводу.

«А ще для наших полярників буде особливий бонус – кавоварка. Прохання встановити її на станції ми отримували вже давно, і от зараз «мрія» багатьох наших зимівників здійсниться – вони зможуть починати ранок з запашної свіжозвареної, а не свіжозапареної кави», – розказав Євген Дикий.

Про матеріали та обладнення

В повідомленні МОН також йдеться про те, що кошти на ремонт виділили ще торік, і за них уже проведені проектні роботи та закуплена більша частина необхідних матеріалів й обладнання. Зараз вони доправляються в порт Пунта-Аренас міста Чилі й завантажуються на корабель, який 20 січня 2019 року вийде в бік «Вернадського». Одночасно на станцію вирушає й українська інженерна група, що здійснюватиме реконструкцію.

Як пояснив очільник Центру, основні роботи на станції проводитимуть під час так званого сезону – коли триває антарктичне літо. Це найближчі два — два з половиною місяці. Тому разом з сезонною експедицією відправляють на станцію інженерів. Розраховують, що повністю з ремонтом впораються за 2 сезони, тобто цей і наступний рік.

До речі, раніше ми писали про те, що в антарктичні води вирушитьВ антарктичні води вирушить українська експедиція українська експедиція.

Share
Написати коментар
loading...