Реклама

Як працювали українські офлайн-ритейлери в 2018 році

Сайт RAU, який регулярно публікує новини та тренди зі сфери онлайн- та офлайн-торгівлі, оприлюднив підсумки 2018-го щодо ритейлерів та мереж магазинів в Україні. На часі поглянути, хто вийшов у лідери, хто залишився відданим традиційним форматам, а хто на повну використовував інновації
Čytaty latynkoju
Як працювали українські офлайн-ритейлери в 2018 році
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як працювали українські офлайн-ритейлери в 2018 році
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сайт RAU, який регулярно публікує новини та тренди зі сфери онлайн- та офлайн-торгівлі, оприлюднив підсумки 2018-го щодо ритейлерів та мереж магазинів в Україні. На часі поглянути, хто вийшов у лідери, хто залишився відданим традиційним форматам, а хто на повну використовував інновації

Підсумки ритейл-ринку мовою показників

Почнемо зі статистичних даних для розуміння масштабів ринку, на якому працюють ритейлери:

  • Оборот роздрібної торгівлі за 11 місяців 2018 року склав 829 млрд 363 млн грн – на 6,2% більше, ніж за 11 місяців 2017-го. При цьому виручка підприємств роздрібної торгівлі склала 595 млрд 675 млн грн (зростання на 5,8% рік до року), а решта виторгу припала на частку фізосіб-підприємців.
  • Товарообіг торгової мережі АТБ вже за I півріччя 2018 року становив 48,4 млрд грн (з ПДВ), що на 32,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • Близько 6% зростання — обсяг продажів Metro Cash & Carry Ukraine за 2017/2018 фінансовий рік, який тривав з жовтня 2017-го по вересень 2018-го, склав 523 млн євро, в той час як в минулому році продажі склали 491 млн євро.
  • Товарообіг Varus в 2018 році склав 12,52 млрд грн, зростання – 54% ​​в порівнянні з 2017 роком. При цьому ефективність на 1 кв. м в 2018 році порівняно з 2017-м зросла на 15%, а середній чек – на 22%.

Із січня по вересень 2018 року мережеві продовольчі оператори України відкрили 315 магазинів:

  • 258 об’єктів з них були абсолютно новими,
  • решта змінили вивіску в результаті ребрендингу або операції з поглинання.

Як інформує RAU, лідером за кількістю нових торгових точок в продуктовому ритейлі  стала мережа АТБ. За підсумками 2018 року корпорацією було відкрито 80 нових дискаунтерів, з яких 34 розташовані в Західному, а 14 – в Південному регіонах країни.

Рік без гучних угод, але зі стабільним нарощуванням «м'язів»

У 2018-му дискаунтери АТБ відкривалися на частині локацій, поглинених мережею ще в 2017 році — на базі магазинів «Колібріс». АТБ також купив один магазин Billa в Одесі.

«Ашан Україна» після масштабного поглинання в 2017-му гіпермаркетів Караван в Харкові, Дніпрі, Житомирі та Чернівцях, відкрився на нових локаціях, а в минулому році мережа зросла додатково ще на 7  точок. Varus після того, як зайняв низу локацій Billa в регіонах. встиг до кінця 2017-го відкрити свої магазини на їхніх місцях і весь минулий рік відкривав уже нові точки.

Все стабільно й у Fozzy Group – компанія відкрила 7 «Сільпо» в нових концепціях і 12 магазинів «Фора». Компанія навіть зайшла в логістичний бізнес, ставши інвесторомЯк працюватиме новий сервіс доставки Justin від Fozzy Group  нового поштового оператора Justin і купила кур’єрську службу Post.ua.

Деякі ритейлери прийняли рішення про розвитокза моделлю франчайзингу: зокрема про це заявила мережа «ЕКО маркет», пояснивши, що її цікавить в першу чергу розвиток в Західних областях.

У серпні 2018-го «Пакко Холдинг» розпочав продаж франшизи «Вопак Експрес». Географія продажів франшизи, крім західних областей, додатково охопить Вінницьку, Житомирську, Київську області та Київ.

Кінець звичних форматів для магазинів

Угода з продажу частки в «Фуршет» у 2017 році дозволила групі «Ашан» відкрити«Ашан» в Україні перейде до відкриття супермаркетів та магазинів «біля дому» супермаркети і магазини біля будинку. Перший супермаркет компанія відкрила в дніпропетровському ТЦ «Дафі». Торгова точка площею близько 3500 кв. м працює в концепті superstore, що передбачає швидке здійснення покупок, продовольчі товари в центрі пропозиції, а також все необхідне з непродовольчої групи. До кінця року компанія встигла відкрити ще одну торгову точку в форматі superstore – у Львові.

Магазини зменшеного формату від Metro Cash&Carry Ukraine також з’явилися в Україні. Компанія оголосила, що відкриє 20 магазинів зменшеного формату. Розвиток мережі німецького рітейлера відновиться в 2019 році, нові торгові точки будуть відкриватися в форматі «сателіт». Генеральний директор Metro Cash & Carry Ukraine Олів’є Лангле розповів, що це будуть магазини зменшеного формату під брендом «Бери-Вези»: площею від 1,5 тис до 2 тис кв. м з асортиментом близько 3000 SKU найпопулярніших товарів. Інвестиції у відкриття магазинів формату «сателіт» складають від 150 тис до 300 тис євро.

АТБ і Varus теж запустили торгові точки у форматі «магазин біля дому». Формат «магазини біля дому» розвиває Fozzy Group (Фора, Thrash!), Volwest Group (Наш Край, Наш Край Експрес, Spar Express та інші), Retail Group (ВК Експрес). У 2018-му в цю нішу зайшли нові гравці. Магазин формату «біля дому» Varus займає 400 кв. м, й орієнтований на споживачів, що проживають неподалік від об’єкта. У серпні, в Запоріжжі, АТБ відкрив перший магазин формату Express у Запоріжжі. В компанії відзначають, що нова концепція розроблена спеціально для спальних районів великих міст. Магазин є свого роду експериментальним майданчиком, на якому тестуються нові для компанії торгові рішення і сервіси.

Формат Експрес буде розвивати і «Пакко». У найближчих планах компанії – оновлення ряду малоформатних магазинів в «експрес-маркети». Відкриває магазини нового формату і «Фора». Це — не класичні супермаркети, розповідали в компанії, тому що їх торгова площа невелика – 600-800 кв. м.

Читайте також: Kasta переходить в бік мобільного ритейлу та покриє усі невеликі міста — менеджмент

Всюди «преміум» та «лакшері»

FMCG-мережі продовжують експериментувати з форматом «преміум». У 2017 році були відкриті Le Silpo, Favore, Gourmet House, «Фора» в новому форматі. А в 2018 році ми побачили ще один експеримент ритейлера АТБ, який ближче до преміального супермаркету, а не дискаунтеру. Рестайлінг та зміни у своїз магазинах у 2018 році також продемонстрували Novus,  «Сім23» та «Пчелка Маркет».

Рік нового стилю

Постійний процес оновлення – абсолютно стандартний для будь-якій торговельній мережі — в 2018-му перетворився на справжній вал нових концепцій і рестайлінгів, який провели ритейлери. Billa після відходу з регіонів зосередилася на Києві та області й приступила до експериментів. Одним з них стала концепція Pop-Art Kitchen. Згідно ідеї реконцепції супермаркету в одному магазині необхідно було об’єднати простори кухні, товарів, мистецтва і дитячого світу. Як інформують у RAU, подібна «гра на емоціях» принесла свої плоди: збільшила продажі на третину.

Серед тих, хто перетворює свої торгові точки, — «Таврія В», яка масштабно оновила київські делікатес-маркети «Космос» в ТРЦ Dream Town і Global.ua. Продовжує оновлювати магазини мережа Varus. Однією з їх фішок стали величезні відеостіни, на яких транслюються рецепти, красиві приклади сервіровки страв, інформація про актуальні акції.

Істотно поміняв дизайн та оновив один з перших своїх магазинів «ЕКО маркет». Після капітального ремонту його дизайн більше нагадує high-tech із цілковито оновленим обладнанням та збільшеними площами й новим підходом до освітлення.

Але за кількістю стилістичних інновацій лідером 2018-го стала мережа «Сільпо». У 2018 це був супермаркет у стилі залізниці в Фастові, в стилі японських коміксів«Сільпо» відкриває на Закарпатті супермаркет у стилі японських коміксів в Мукачево, в античному стилі в київському ТРЦ Європарк, харківський Сільпо в «космічному стилі», Сільпо в стилі німецького села в Одесі та супермаркет в стилі «Ілюзія» в ТРЦ Smart Plaza Polytech.

Самі собі касири

Каси самообслуговування з додаткової послуги перетворилися практично на необхідний елемент сервісу: в 2018-му їх активно тестували і впроваджували практично усі ритейлери, які розвивають власні мережі в Україні. Директор з маркетингу мережі АТБ розповів RAU, що в мережі тестують каси самообслуговування і незабаром планують відкрити магазин, де взагалі не буде традиційних кас з касирами.

Читайте також: Українські ритейлери заробили 64 млрд грн на продажах електроніки

Каскад цифрових інновацій

Технологічний рік – так можна назвати 2018-й. Українські продуктові ритейлери масово освоювали онлайн, персоналізували пропозиції і перенесли маркетинг в digital-простір, програми лояльності – в смартфони. Програма лояльності «переїхала» до мобільного додатку у «Сільпо». Німецький ритейлер Metro Cash&Carry Ukraine перейшов до глибшого використання аналітики, Big Data й алгоритмів персоналізаціїПродають усе, крім даних — як Metro Cash&Carry Ukraine використовує big data, а також почав розвиток хмарних сервісів. Завдяки цьому компанія зуміла відновити мобільний додаток, автоматизувати ряд процесів в компанії, а також надати клієнтам можливість реєстрації картки клієнта в месенджері.

Varus запустив чат-бота і назвав це початком «цифрової трансформації». Бот в месенджері Viber оцифровує карти Varus, показує промо-акції, дозволяє оцінювати обслуговування, знаходити найближчі магазини, зв’язуватися з контакт-центром і заходити в особистий кабінет. Як наступний крок, Varus планує зробити емісію цифрових карт лояльності відразу в Viber, без пластику. Ще одним проривом, де Varus став дійсно першопрохідцем, стало відкриття частини API. Воно знаходиться на market.corezoid.com. Зараз по API можна отримати список магазинів і список акцій мережі. Однак в компанії обіцяють повідомляти про наступні кроки з відкриття баз даних.

«Наш Край» запустив доставку ланчів. Замовити ланч-бокси безпосередньо в офіс можна через сторінку онлайн-магазину. Гарячі страви можна замовити на певний час. Вони упаковані в зручні блістери і містять одноразовий посуд. А ритейлер «Лоток» поставив у магазинах поштомати «Нова Пошта».

Читайте також: Як пройшла «Чорна п’ятниця» для українських ритейлерів — підсумки

Міграція у сферу онлайн-замовлень

Fozzy, «Ашан», Metro, Novus, «Таврія В», «Наш Край» торгують досить давно продуктами онлайн. Більшість з них працюють в партнерстві із сервісом Zakaz.ua. В цьому році до списку партнерів додався «МегаМаркет». Результатами співпраці з Zakaz.ua ритейлери найчастіше задоволені. В Metro Cash&Carry Ukraine продовжують інвестувати в майданчик і відзначають, що результат в цьому сегменті рік від року подвоюється.

Деякі з цих ритейлерів вже знаходяться на шляху самостійного надання цієї послуги. Наприклад, про запуск маркетплейсу оголосив Ашан. Поки доставка стосується товарів непродуктової групи. З цією метою «Ашан» в 2018 році розпочав співпрацю«Ашан» розширює співпрацю із «Новою Поштою» з «Нова Пошта». У магазинах біля дому «Мій Ашан» працюватимуть пункти видачі товарів – Click and Collect«Ашан» відкриває перші магазини у форматі «біля дому». Вони дозволять клієнтам замовляти онлайн весь непродовольчий асортимент, представлений в гіпермаркетах Auchan, і отримувати покупки в своєму магазині біля будинку.

Share
Написати коментар
loading...