Реклама

В Україні запустили проект моніторингу землі з космосу

Всесвітній банк за фінансової підтримки ЄС запустив в Україні пілотний проект супутникового моніторингу використання сільськогосподарських земель. Про це повідомляє «Агроперспектива»
Čytaty latynkoju
В Україні запустили проект моніторингу землі з космосу
  1. Головна
  2. Креатив
  3. В Україні запустили проект моніторингу землі з космосу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Всесвітній банк за фінансової підтримки ЄС запустив в Україні пілотний проект супутникового моніторингу використання сільськогосподарських земель. Про це повідомляє «Агроперспектива»

Пілотний проект супутникового моніторингу використання сільськогосподарських земель запустили в рамках 5-річної програми «Land Transparency». Мета — підвищити прозорість та ефективність управління земельними активами в Україні. Поки що проект реалізували в трьох областях: Львівській, Київській та Миколаївській.

Навіщо потрібен космічний моніторинг землі

Проект реалізує  американська компанія EOS, яка виграла тендер. В Україні компанія має декілька офісів та R&D центр, співпрацює з провідними університетами та науково-дослідними інститутами.

В рамках EOS на основі даних космічного моніторингу провели аналіз рослинного покрову земної поверхні. Це дозволило створити карту посівів сільгоспкультур. Визначити точні межі полів, виділити усі основні типи покриття на території трьох областей за період з 2016 до 2018 року.

Також ідентифікували невідповідності в кадастрових даних та факти відсутності сівозміни. Ведеться моніторинг великого масиву полів, на яких протягом декількох років вирощується одна і та сама культура. Так, найбільша площа посіву однакової культури в Київській області у кукурудзи, а в Миколаївський — соняшника.

Що дає використання космічних технологій в агросекторі

Використання технологій космічного моніторингу дозволяє:

  • з високою точністю оцінити площу посівів;
  • відстежувати стан рослин на всіх фазах росту;
  • прогнозувати врожай на ранніх стадіях;
  • контролювати агрооперації тощо;
  • Доступ до супутникових даних за попередні роки та аналіз величезних масивів інформації з використання найновіших технологій дозволяють проводити оцінку вартості землі.

Як прокоментував технічний директор EOS Володимир Васильєв, за допомогою таких технологій можна надати інформацію про те, які культури вирощувалися на конкретному полі в попередні роки та визначити сівозміну. Також виділити проблемні зони та деградаційні процеси на великому часовому проміжку, оцінити врожайність базових регіональних культур.

Досвід інших країн

В Європейському союз за допомогою цієї технології замінили роботу контролерів полів; саме за цими даними приймаються рішення про надання субсидій. В США за допомогою супутникових даних прогнозують врожай та аналізують ціноутворення в усьому світі.

Для реалізації проекту компанія EOS використовувала власні розробки та методи обробки великих обсягів даних з використанням алгоритмів машинного навчання, а також дані, отримані з космічних апаратів Sentinel, програми Європейського союзу Copernicus.

Про компанію

EOS (Earth Observation System) — приватна високотехнологічна компанія зі штатом близько 200 співробітників, яка розробляє рішення використання аналізу даних супутникового моніторингу Землі для вирішення широкого кола бізнес задач. Центральний офіс компанії знаходиться в м. Менло Парк, Каліфорнія, а R&D центри розміщуються в українських містах — Києві, Дніпрі, Харкові.

Нагадаємо, раніше ми публікувалиАграрний бізнес у цифрову епоху — українські реалії дослідження: «Аграрний бізнес у цифрову епоху — українські реалії»

Share
Написати коментар
loading...