Реклама

Світові ритейлери, «український Amazon», закордонні інвестори, наш «єдиноріг» — бізнес-підсумки 2018-го

2018-й виявився багатим на гучні анонси, великі угоди, прихід низки закордонних ритейлерів на український ринок та розбудову малого бізнесу — а ми в заключні дні цього року пропонуємо згадати, яким він був для бізнесу
Čytaty latynkoju
Світові ритейлери, «український Amazon», закордонні інвестори, наш «єдиноріг» — бізнес-підсумки 2018-го
  1. Головна
  2. Історії
  3. Світові ритейлери, «український Amazon», закордонні інвестори, наш «єдиноріг» — бізнес-підсумки 2018-го
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
2018-й виявився багатим на гучні анонси, великі угоди, прихід низки закордонних ритейлерів на український ринок та розбудову малого бізнесу — а ми в заключні дні цього року пропонуємо згадати, яким він був для бізнесу

Загальна ситуація

Обсяг капітальних інвестицій в українську економіку протягом цього року зріс на 20%: іноземні компанії та  світові гіганти заходять в Україну, відкривають тут свої представництва та філії тощо. А це: податки для держави, нові робочі місця та, звісно, можливості для кожного українця.

Держава намагалася віднайти компроміс із малим та середнім бізнесом, продовживши мораторій на податкові перевірки. Втім, не вдалося уникнути законодавчих рішень про зниження порогу безмитних відправлень з-за кордону та розморозити ринок землі (навіть на 2019 рік). Важливі питання вочевидь будуть вирішуватися у сфері агробізнесу та дрібного онлайн-ритейлу вже після виборів президента, парламенту та місцевої влади. Нагадаємо, усі виборчі процеси(Не) мій президент: 20 тем, що допоможуть перевірити кандидата на посаду мають відбутися у 2019 році.

Обшуки бізнесу (особливо окремих IT-компаній) теж нікуди не зникли у 2018 році. Здебільшого представники силових структур, прокуратури та судів проводили їх за постановами стосовно підозр про ухилення від сплати податків чи застосування нелегальних схем щодо виведення коштів за кордон чи підозрами на фінансування нелегальних утворень на території ОРДЛО. Втім, громадськості так і не було доведено обґрунтованість по жодному з цих обшуків — а більшість судових справ ще тривають.

Прихід низки закордонних брендів

Ритейл цьогоріч поповнився низкою закордонних брендів. В Україні відкрилисяКомпанія H&M відкриє другий магазин в Україні магазини H&M. Данський бренд товарів для дому JYSK продовжує розширенняВ Україні відкривають 46-й магазин данського бренду JYSK торгової мережі та впровадження нового формату магазинів. Американський бренд Polo Ralph Lauren nt; відкривАмериканський бренд Polo Ralph Lauren відкриває магазини у Києві магазини в столиці України. Інший американський спортивний бренд Under Armour також успішно зайшов Американський спортивний бренд відкриває магазин в Одесів Україну. Новий його магазин став уже шостим в українській мережі бренду, який в нашій країні по франшизі представляє компанія MD-Fashion.

Також польський взуттєвий бренд CCC — виробник взуття та сумок — відкривПольський взуттєвий бренд відкрив у Києві перший магазин у Києві магазин. Новий торговий простір CCC став дев’ятим для України. Крім двох столичних, ще два об’єкти мережі можна знайти у Львові, а також по одному в Луцьку, Рівному, Івано-Франківську, Чернівцях і Тернополі.

Велика світова мережа фастфудів Kentucky Fried Chicken (KFC) активізувалаKFC відкриє ще щонайменше 3 ресторани в Україні розвиток в Україні. В Україні мережа KFC розвивається за франшизою з 2012 року. Зараз вона працює з трьома партнерами-франчайзі — «Тесті Фуд», «Українська харчова компанія» та «Глобальна ресторанна група». Партнери з моменту виходу мережі в Україні відкрили сумарно 12 закладів в Києві і та ще 3 — у Дніпрі.

Угода року: «український Amazon»

Найбільшою угодою на внутрішньому ринку стало об’єднанняRozetka та EVO завершили об’єднання EVO та Rozetka. За даними ЗМІ, керівництво Rozetka отримало внаслідок цієї угоди від $12 до $15 млн. Відкриття офлайн-магазинів найбільшого українського інтернет-супермаркету в КиєвіRozetka орендувала приміщення в київському Головпоштамті та ОдесіRozetka відкриває другий офлайн-магазин в Одесі — ще один крок до зміцнення позицій та формування українського аналогу Amazon.

Український експорт

У 2018 році Україна уклалаУкраїна уклала 16 угод про зону вільної торгівлі 16 угод про зону вільної торгівлі. Серед торгових партнерів — 28 країн-членів ЄС та Канада. Цьогоріч було проведено перемовини щодо зони вільної торгівлі з Ізраїлем, тривають подібні переговори з Туреччиною та Сербією. Скасування імпортних мит дозволить українським виробникам харчової, легкої, хімічної, нафтохімічної і машинобудівної промисловості отримати максимальні переваги на світових ринках.

Обсяги експорту в Україні також зросталиМінекономрозвитку оприлюднило показники експорту. Український експорт лише до США зріс до $726,7 млн. Така позитивна динаміка є продовженням тенденції минулого року — у 2017 році товарообіг Україна-США зріс у 1,6 рази та склав понад $3,3 млрд.

За 9 місяців 2018 року Україна експортувалаНазвано обсяги та «рекордсменів» українського експорту в 2018 році товарів харчової та аграрної промисловості на суму $11,4 млрд. Серед усіх груп товарів перше місце очікувано посідають зернові культури, яких цього року було експортовано на суму $4,8 млрд. Далі в рейтингу експорту йдуть жири та олії, готові харчові жири, воски ($3,2 млрд); насіння і плоди олійних рослин, солома і фураж ($1,4 млрд); м’ясо та їстівні субпродукти ($478,9 млн); молоко та молочні продукти, яйця птиці, натуральний мед (4346,5 млн).

Закордонні інвестиції та традиційна економіка

У 2018 році українська економіка зберегла орієнтацію на розбудову традиційних галузей — сільського господарства, транспорту, інфраструктурних проектів, металургії та видобувних галузей. Тож й інвестиції великих закордонних компаній теж були скеровані в цьому напрямку. Зокрема 2018-го французи інвестувалиФранцузька компанія інвестує в Одеський порт €20 млн в Одеський порт €20 млн. Інвестором виступив провідний контейнерний оператор Франції CMA CGM, який входить до трійки найбільших контейнерних операторів світу.

У цьому ж році світовий портовий оператор P&O Maritime зайшовСвітовий портовий оператор-гігант зайшов в Україну до України. Штаб-квартира компанії знаходиться в ОАЕ, у порту Джебел-Алі (Дубай). Компанія оперує 78 морськими і наземними терміналами в 40 країнах світу, а також управляє 50 суміжними бізнесами.

Запуск нових терміналів та інвестиції у портовову інфраструктуру —як ніколи на часі. Адже австралійський зерновий гігант GrainCorp відкривАвстралійський зерновий гігант відкрив філію в Україні філію в Україні. Компанія планує  торгувати сільськогосподарською сировиною, зерном, насінням та кормами для тварин.

А німецька компанія відкрилаЄвропейці відкрили в Україні протеїновий завод за $10 млн в Україні протеїновий завод за $10 млн.  За словами представників компанії, потужності заводу дозволяють забезпечити потреби як внутрішнього ринку, так і ринків Європи, Близького Сходу і Азії. Крім того, таких заводів у світі лише 2. Випуск високопротеїнових добавок тут здійснюватимуть відповідно до міжнародних стандартів. Підприємство знаходиться на Київщині, у смт Рокитне.

Паливна галузь теж не лишалася осторонь уваги інвесторів. Польська компанія Unimot відкриваєПольська компанія відкриває 100 АЗС в Україні 100 автозаправних станцій в Україні. Компанія вже отримала велику кількість заявок від українських підприємців – власників АЗС, зацікавлених у співробітництві. Тим часом «Нафтогаз» відкрив«Нафтогаз» відкриває представництво у Німеччині представництво у Німеччині, в місті Мюнхен. Установа буде представляти інтереси «Нафтогазу» у Німеччині, а також в Австрії та Швейцарії.

Альтернативне паливо все частіше ставало предметом уваги не лише ЗМІ. Атомна енергетика все ще популярніша за сонячну, тому в 2018 році Україна розпочала вироблятиУкраїна вироблятиме малі реактори для закордонних АЕС малі реактори для закордонних атомних електростанцій.  «Енергоатом» та Holtec International (США) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у використанні малих модульних реакторів SMR-160 в Україні.  Йдеться також про часткову локалізацію виробництва обладнання для SMR-160 на українських підприємствах. Співпраця між Енергоатомом та Holtec International сприятиме становленню України як провідного світового експортера реакторних систем, конструкцій та компонентів для малих модульних реакторів.

А завершився рік позитивною новиною від компанії Tesla. Корпорація Ілона Маска офіційно дозволила замовлятиTesla дозволила замовляти електромобілі в Україну електромобілі з безпосереднім доставленням в Україну. На сайті компанії в списку країн, жителі яких мають право замовити Model 3, тепер з’явилася і Україна. Раніше електромобілі доводилося замовляти через Польщу або ж купувати їх у посередників.

Інновації та український «єдиноріг»

У 2018 році інвестували не лише в порти, термінали чи заводи. Україно-британський стартап Poptop отримавУкраїно-британський стартап Poptop отримав $780 тис інвестицій інвестиції розміром $780 тис. Він дає змогу клієнтам розміщувати запит про надання послуги для івенту (наприклад, організація кейтерингу чи музичного супроводу), а виконавцю — отримати запит та виконати його.

А корейці заявили про наміри розроблятиКорейська компанія розроблятиме дрони в Україні дрони спільно із українцями. Основним напрямком співпраці з української сторони буде, серед іншого, і розробка технологій застосування безпілотників для різних сфер призначення.

Проте головною новиною року в технологічному секторі сталиЗасновник GitLab назвав компанію українською і готовий наймати в Україні більше людей $100 млн інвестицій для компанії GitLab. Особливість цього проекту, де співзасновником є український інженер — у нього немає централізованого офісу. Оцінка цього «єдинорога» зросла внаслідок інвестицій до $1,1 млрд.

Рік лоукостерів

Те, про що так давно писали блогери та різні оглядачі, сталося в 2018-му — Ryanair вийшовRyanair прийшов в Україну — квитки вже доступні на український ринок авіаперевезень. Решта лоукостерів теж почали оптимізувати тарифи та пропонувати акційні знижки і відкривати нові маршрути. Більше про інфраструктурні зміни, пов’язані із цим, можна прочитати в нашому окремому матеріаліЕлектронні квитки, «євробляхи», лоукостери — інфраструктурні підсумки 2018 року.

Не обійшлося без проблем

Проблему обшуків та нездатність парламенту визначитися щодо ринку землі ми вже згадали вище. Серед гучних справ варто зазначити майже річне обговорення того, наскільки леальні в Україні майнінґ та операції з криптовалютамиTo the moon: криптовалюти в Україні легалізують, але оподаткують — а також резонансні обшуки в «Новій Пошті». 2019-го владі та бізнесу слід буде продовжити діалог довкола так званих законопроектів «Маски-шоу стоп» та того, як насправді (не) працюють ці починання.

Бізнес йде на відеоплатформи

У 2018-му відеоблоґи почали знімати не лише лідери суспільної думки, медіазірки чи ентузіасти. Колишні та чинні топ-менеджери компаній та креативних агенцій почали вести власні YouTube-канали. «Большая Рыба» Колба, відеоблоґи Черняка та Федоріва, Кирилович та Артішук, окремий цикл передач-розмов про бізнес від «Зе Інтерв’юера», канал Дмитра Борисова про ресторанний бізнес — у 2019-му на нас вочевидь чекає ще більше бізнесового контенту на відео. Крім того, поки що Instagram та Telegram бізнес-блогери не надто активно використовують в Україні — а там також є потенційна аудиторія.

Безконтактні платежі

2018-й можна назвати роком стрімкого розвитку безконтактних платежів. Google PayЩе 7 українських банків підтримують Google Pay, Apple PayТочка зору: Як експерти оцінюють роль та можливості Apple Pay, MasterpassМожливості для fintech-продуктів, які відкрила цифрова економіка в Україні стали доступними для широкого кола власників смартфонів — і це не могло не вплинути позитивно на динаміку продажів в інтернет-магазинах та спрощення оплат у громадському транспорті, закладах швидкого харчування та супермаркетах. Від 2019-го чекаємо продовження цих позитивних тенденцій.

Технологія, яка змінила підхід до бізнес-можливостей — розгортання 4G

Головним запуском на перетині бізнесу та технологій можна назвати розгортання 4GЯк підготуватися до 4G в Україні — поради від Київстар в Україні. Саме завдяки новим стандартам зв’язку та розвитку високошвидкісного мобільного інтернету мобільна комерція, сервіси бронювання квитків, замовлення таксі та інтерактивних розваг із використанням смартфонів отримали нові можливості для розвитку та доступ до нових сегментів аудиторії.

Онлайн-закупівлі змінюють «правила гри»

Окремим напрямком позитивних змін для бізнесу в Україні стали державні електронні закупівлі. Лише на платформі Zakupki.Prom.ua учасники державних та комерційних тендерів за 2018 рік уклали договорів на 115 млрд грн. Система електронних тендерів дає змогу зробити прозорими операції з будь-якими коштами та в будь-яких сферах, що стосуються залучення підрядників та контрактних партнерів для виконання робіт чи надання послуг громадянам. А це своєю чергою — ще один інструмент тиску на можливі корупційні схеми.

«Свій до свого по своє»

Хоч і не так активно, як у 2014-2016 роках, але зберігався інтерес українців до локальних брендів та виробників. Магазин товарів для дому та декору «Всі.Свої» відкрили«Всі.Свої» представить на Хрещатику 120 національних брендів на Хрещатику. На 3 поверхах загальною площею 1,5 тис кв. м представлено 120 національних брендів. Окремі бренди успішно виходили також на Kickstarter (Ugears, «Авіація Галичини») та були учасниками міжнародних виставок (FAINA) і навіть вигравали міжнародні премії (пакування для Salateira).

Розвитку набув український бренд ветеранського бізнесу Veterano. Так, влітку 2018 року у Дніпрі відкрилиУ Дніпрі відкрилася оновлена Veterano Pizza оновлену Veterano Pizza, яка вважається найуспішнішим закладом бренду на всій території України. Нещодавно під ветеранським брендом запустилиПід брендом Veterano запускається онлайн-платформа таксі і онлайн-платформу для виклику таксі Veterano Cab. Також чимало уваги українські компанії, ініціативи та волонтери приділяли соціальному підприємництвуІванка Бедь, УСА: «Соцпідприємництво — це можливість зробити щось правильне».

У 2018-му українські товари із метою просування експорту та інтенсивного просування на міжнародних ринках отрималиТовари Made in Ukraine отримали власний бренд власний бренд. Слоганом експортного бренду стала фраза Trade with Ukraine, яка буде трансформуватися залежно від галузі (Create with Ukraine, Innovate with Ukraine тощо). Експортний бренд України допоможе покупцям у всьому світі краще пізнавати українську продукцію, вважають його автори.

Share
Написати коментар
loading...