Реклама

Електронні квитки, «євробляхи», лоукостери — інфраструктурні підсумки 2018 року

Редакція Na chasi продовжує розповідати про підсумки 2018 року. Згадуємо разом із вами головні події у сфері урбаністики: відкриття нових авіаліній, впровадження електронного квитка, запуск системи велопрокату в низці міст, зміни в ПДР та багато іншого
Čytaty latynkoju
Електронні квитки, «євробляхи», лоукостери — інфраструктурні підсумки 2018 року
  1. Головна
  2. Історії
  3. Електронні квитки, «євробляхи», лоукостери — інфраструктурні підсумки 2018 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Редакція Na chasi продовжує розповідати про підсумки 2018 року. Згадуємо разом із вами головні події у сфері урбаністики: відкриття нових авіаліній, впровадження електронного квитка, запуск системи велопрокату в низці міст, зміни в ПДР та багато іншого

Нові штрафи, закони та «євробляхи»

Почнемо з нових правил дорожнього руху та усього, що пов’язане із транспортом в країні. Із 1 січня 2018 року встановленоІз 1 січня 2018 року зменшено дозволену швидкість автівок у містах та селах нову максимальну швидкість руху для усіх типів транспортних засобів в межах населених пунктів на території України — 50 км/год.

Обмежили швидкість і для столичних водіїв. У Києві 1 листопада 2018-го скасували Для столичних водіїв скасовують швидкісний режимшвидкісний режим. Тепер він діятиме лише з 1 квітня по 31 жовтня щорічно. Це значить, що на деяких вулицях столиці їздити зі швидкістю 80 км/год забороняється.

Із вересня 2018 року почали діятиВ Україні почали діяти нові правила паркування нові правила паркування та нові правила покарання водіїв, які не оплачують парковку або залишають машину в заборонених місцях. Поліція при цьому отримала дозвіл фіксувати порушення на фото і відео.

Також у вересні 2018-го запровадилиОстрівці безпеки на дорогах стали обов’язковими обов’язкове облаштування острівців безпеки на нерегульованих пішохідних переходах через дороги із 4 та більше смугами руху. Тоді ж, восени,  український парламент проголосував за збільшення штрафів у 17 разів для водіїв. Йдеться про порушників, які ігноруватимутьКінець «заглушкам»: Штрафи за непристебнуті паски збільшать в 17 разів паски безпеки у автомобілях чи блокуватимуть системи безпеки «заглушками». Ще раніше український уряд заборонивВ Україні заборонять автобуси без тахографів і пасків безпеки використання автобусів, у яких відсутні тахографи та паски безпеки. Щоправда, нові правила для пасажирських перевізників набудуть чинності лише із початку 2019 року.

Посилено булоВп’ятеро більше — набудуть чинності нові штрафи за пиятику за кермом й відповідальність і за перебування за кермом у нетверезому стані. Штрафи збільшили вп’ятеро — від 17 до 51 тис грн. Але, мабуть, найбільший резонанс отримала тема «євроблях». Власники авто на іноземній реєстрації неодноразово мітингували під стінами Верховної Ради, а очільник руху навіть спалив власну недешеву автівку, начебто на знак протесту (щоправда, не здобув особливих симпатій у соцмережах, де йому радили краще віддати «євробляху» на потреби бійців на фронті). Компромісним варіантом стало ухваленняРада ухвалила 2 закони про «євробляхи» 2 законів стосовно автівок із номерами та реєстрацією в країнах ЄС.

Читайте також: «Євробляха» чи вживаний електромобіль — і що не так з обома варіантами

Муніципальний велопрокат в українських містах

Запуск міжнародної системи велопрокату Nextbike став головною новиною для українських міст. У 2015-2016 роках Львів став першим в Україні, де з’явилася система громадського велопрокату. А в 2018 році там затвердилиУ Львові буде проїзний абонемент спільно з велопрокатом Nextbike новий тип проїзного документу у міському електротранспорті: спільні абонементи сервісу велопрокату Nextbike та «Львівелектротрансу».

Попередня спроба запуску цього велопрокату відбулася у 2016 році у Києві. Потім в квітні 2018-го анонсувалиУ Києві з’явиться 27 пунктів велопрокату, що до початку літнього сезону там має з’явитися 27 пунктів велопрокату згідно з «Концепцією розвитку велосипедної інфраструктури в Києві». І тільки в серпні 2018 року столиця знов сталаNextbike знову запускає свій велопрокат у Києві експериментальним майданчиком для громадського прокатуВелопрокат Nextbike розпочав роботу в Києві, у планах — 2 тис велосипедів. Ще одним сервісом прокату двоколісного транспорту для киян став Bike SharingУ Києві запускають іще один сервіс велопрокатуНаступним після столиці ставСистема велопрокату Nextbike запустилася у Харкові Харків, потім приєдналасяВелопрокат Nextbike запустився ще в одному українському місті Вінниця, а згодом — Одеса. Щоправда, в цьому південному місті взятиВ Одесі відкрили систему міського велопрокату Nextbike напрокат велосипед можна буде з весни 2019-го.

Читайте також: Як і чи можна перевозити велосипед у транспорті?

Електронні квитки в громадському транспорті

Із початком 2018 року тема запровадження електронних квитків для транспорту в низці міст України стала доволі обговорюваною. Першим містом, яке перейшлоУ Житомирі запустили електронні квитки у транспорті на безконтактну систему оплати проїзду став Житомир. Там нову систему оплати громадського транспорту запровадили ще в 2017 році. Згодом був ХарківУ Харкові запровадили е-квиток для громадського транспорту, а в 2018 — Тернопіль,  де розраховуватисяУ Тернополі запрацювала безготівкова оплата у транспорті можна за допомогою безконтактних банківських карток та смартфонів із NFC-чипами. У травні 2018-го  у львівських трамваях запрацювалаУ львівських трамваях запрацювала безконтактна оплата від Mastercard безконтактна оплата від Mastercard. Але й тут до повноцінного запуску електронного квитка слід почекатиЕлектронний квиток у Львові запровадять у 2019 році 2019 — чи й навіть 2020 — року.

Європейський інвестиційний банк рекомендував українським містам запровадитиЄІБ рекомендує українським містам запровадити єдиний e-квиток єдиний електронний квиток. Ідею підхопили в Міністерстві інфраструктури. Представники відомства пообіцяли, що до кінця 2018 року запустятьВ Україні запустять єдиний квиток на різні види транспорту  в Україні наскрізний квиток формату «автобус-залізниця-авіа». Проте цього так і не відбулося. Ще одним містом, де запровадження електронного квитка було відтерміноване, стала Вінниця. Тут далі укладенихЧеська компанія запустить електронний квиток у Вінниці контрактів з компаніями-постачальниками обладнання справа поки не пішла.

Не надто швидко рухалися в цьому напрямку й в українській столиці. Спочатку в травні дізналисяУ Києві запустять електронну оплату проїзду в транспорті про те, що автоматизовану систему обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті запустять протягом місяця. Згодом Київська міська державна адміністрація оголосилаУ Києві з 1 листопада запустять електронний квиток про запуск нового способу оплати за проїзд із 1 листопада в тестовому режимі. І вже аж у грудні 2018 року кияни змогли оплатитиУ грудні кияни зможуть платити за проїзд квитками з QR-кодом проїзд в наземному транспорті і метро пластиковими електронними картками та квитками з QR-кодом.

Нові авіарейси та розвиток залізничного сполучення

Рік, що минає, був рясним на відкриття авіарейсів та вихід на український ринок міжнародних лоукостерів. Серед таких, приміром, друга (цього разу — вдала) спроба ірландської авіакомпанії Ryanair здійснюватиRyanair прийшов в Україну — квитки вже доступні авіаперевезення з України. Пам’ятаємо, як у 2017-му цей план зірвавсяІсторія із Ryanair — «зрада» для соцмереж чи перемога здорового ґлузду?. Одразу після виходу цей лоукостер оголосив низку можливостей для українців:

Відзначилася новими рейсами і українська авіакомпанія SkyUp, яка розпочалаНаціональний лоукостер SkyUp розпочав польоти польоти 19 травня 2018 року. Спочатку компанія виконувала чартерні рейси для туроператора Join UP! Згодом було оголошено маршрути, які офіційно дозволилиНаціональний лоукостер SkyUp літатиме 55 маршрутами це робитиукраїнському лоукостеру. Відтак компанія перейшлаSkyUp відкрив продаж квитків на внутрішні рейси до виконання внутрішніх бюджетних польотів за маршрутами Київ-Одеса і Харків-Одеса. А нещодавно SkyUp відкрилаSkyUp відкрив продаж квитків на внутрішні рейси продаж квитків з Києва до Іспанії.

Угорський лоукостер Wizz Air на початку 2018-го анонсувавЛоукостер Wizz Air відкриває 70 нових маршрутів розширення своєї мережі польотів, а це плюс 70 нових маршрутів. 16 рейсів — з трьох українських аеропортів: Київ-Жуляни, Львів і Харків. Паралельно в компанії повідомлялиСтало відомо, скільки Wizz Air інвестує у київську базу про поповнення українського повітряного флоту на один літак. В цілому, за 2018 рік Wizz Air запустив 5 нових маршрутів зі столиці: до Відня, Франкфурта-на-Майні, Берлін-Шенефельда, Лісабона і Таллінна. За перші 10 місяців 2018 року цей лоукостер перевізWizz Air повідомила про збільшення пасажиропотоку в Україні рейсами до та з України понад 1,2 млн пасажирів.

Щодо інших нових авіакомпаній та рейсів, то за цей час із українських летовищ відкривали рейси:

А для тих, хто не надто любить літати, наприкінці вересня 2018 року почав курсувати«Укрзалізниця» оприлюднила графік руху потягу «чотирьох столиць» потяг «чотирьох столиць». Він обслуговує пасажирів за маршрутом «Київ-Мінськ-Вільнюс-Рига».

Як міста боролися із рекламою

У 2018-му українська муніципальна влада затято боролася з рекламою, яка засмічує історичні центри українських міст. Пов’язане це з прийняттям відповідних законівЗі стовпів приберуть рекламу — новий закон в Україні і затверджених правил. На початку року міськрада Києва вирішила покластиКиїв «очистять» від оголошень та реклами край хаотичному розміщенню реклами у місті. Відтепер розміщення оголошень, інформаційно-агітаційних плакатів, листівок в тому числі рекламного змісту дозволяється виключно на призначених для цього місцях: інформаційних стендах, дошках. Тоді ж про наміри очистити Київ від засилля білбордів та інших носіїв зовнішньої реклами повідомлявВ українській столиці поменшає зовнішньої реклами — мер Києва і мер міста Віталій Кличко.

У Дніпрі запропонували боротися із рекламою на стовпах за допомогою спеціальної обгортки з «пухирцями». Вона, як запевняють, захиститьУ Дніпрі запропонували спосіб боротьби з рекламою на стовпах місто від обклеювання вуличних ліхтарів рекламою.

Влітку 2018-го стало відомо також про те, що з українських тротуарів приберутьЗ українських тротуарів приберуть кіоски та білборди кіоски та білборди. За новими Державними будівельними нормами, заборонено встановлення тимчасових споруд, рекламних та інших конструкцій на пішохідних зонах тротуарів при проектуванні та реконструкції вулиць.

У Вінниці також вирішили, що центр міста потребує упорядкованої реклами на фасадах будівель. Там презентувалиУ Вінниці презентували концепцію єдиного оформлення вуличних вивісок концепцію єдиного оформлення вуличних вивісок. Практично одразу в цьому місті розпочався демонтажЦентр Вінниці очищують від реклами рекламних вивісок старого зразка на комерційних будівлях.

Львів також не лишився осторонь «рекламних» проблем. Рішення очиститиЦентр Львова очистять від реклами історичний центр від усієї реклами пов’язане з прийняттям законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про охорону культурної спадщини». Згідно з документом, нелегальною стане реклама в тій частині міста, яка визнана об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тривалий спротив рекламників упорядкуванню конструкцій можна пояснити просто: достатньо прочитати, скільки заробляютьРекламна-Стріт: Скільки заробляють на вуличній рекламі українські міста мегаполіси на білбордах, сітілайтах та інших рекламних носіях.

Рік розмов про міста та їхніх мешканців

За 2018 рік у нашій рубриці назбиралося чимало історій про цікавих дієвих людей, які, розбудовують своє місто та громаду. В лютому 2018-го редакція Na chasi відвідала київський IZONE, де організатори представлялиВіта Базан, «Код Міста»: «Якщо хтось уявляє Схід як забуті замурзані міста, то це — грубий стереотип» результат дослідження культури, урбаністики й ідентичності 6 міст Донецької та Луганської областей. Співкоординаторка проекту Віта Базан розповіла про стереотипи щодо українського Сходу та власні висновки, зроблені після дослідження.

У березні Юрій Грановський, співзасновник київської організації «Агенти Змін» розповідавЮрій Грановський — про те, як Агенти Змін «роблять Київ ОК» про слабкі урбаністичні місця Києва, доказове проектування, а також про те, як команда намагається створити комфортний громадський простір, враховуючи потреби кожного, хто ним користуватиметься. Згодом в рамках спецпроекту «12 історій» наша редакція розпиталаЯк змінився дизайн міського простору за 27 років — українські реалії співзасновників «Агенти Змін», як  змінився дизайн міського простору за 27 років незалежності України.

Квітень 2018-го запам’ятався історією, яку привезла зі Львова наша журналістка, — про «Емаус-Оселю«12 років тому тобі відповіли би: “Безхатченків у Львові немає”» — історія «Емаус-Оселі»». Це — спільнота взаємодопомоги, що підтримує людей без постійного місця проживання. А ще у Львові думками про минуле та майбутнє міської громади та архітектурної спадщини поділивсяГоловний архітектор Львова — про історію будівництва міста, невдалі споруди сучасників та бруківку Юліан Чаплінський, головний архітектор цього міста.

Також ми зайомили читачів із проектом «Добровольці-вогнеборціЯк в Україні розвивають добровольчий рух допомоги вогнеборцям», які на волонтерських засадах об’єднуються в команди, щоб допомагати пожежникам боротися із вогнем. А влітку Сергій Ровинський, директор «Зеленого театру» в Одесі, діливсяСергій Ровинський, «Зелений театр»: «Інших таких проектів в Україні немає» успіхами та викликами проекту, який із закинутої непридатної території перетворив велику локацію на культурний осередок відпочинку.

У 2019-му ми продовжимо розповідати про найкращі практики та зміни в українських містах, тож залишайтеся з нами у соцмережах та на сайті

Share
Написати коментар
loading...