Реклама

Сергій Шегеда, CEO Level Up: «Право розвиватися в IT — не тільки для обраних»

Від редакції: Євген Гостіщев поспілкувався з Сергієм Шегедою, CEO та засновником Навчального центру Level Up про старт кар’єри в IT-індустрії. Компанія є організатором відкритих подій за тематикою інтернет-технологій, а також створила власні проекти, пов’язані з дитячою освітою
Čytaty latynkoju
Сергій Шегеда, CEO Level Up: «Право розвиватися в IT — не тільки для обраних»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Сергій Шегеда, CEO Level Up: «Право розвиватися в IT — не тільки для обраних»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Євген Гостіщев поспілкувався з Сергієм Шегедою, CEO та засновником Навчального центру Level Up про старт кар’єри в IT-індустрії. Компанія є організатором відкритих подій за тематикою інтернет-технологій, а також створила власні проекти, пов’язані з дитячою освітою

На основі даних, наданих навчальними центрами в 2017 році, з усіх комерційних освітніх центрів Дніпра було випущено близько 2 тис фахівців з дипломами. Навчальний центр Level Up має 720 випускних сертифікатів.

Тут кажуть про прагнення допомогти талановитим людям увійти в сферу IT і отримати гідну роботу. Про ідею, принцип відбору викладачів та сферу IT ми сьогодні й поговоримо з засновником і керівником компанії.

Про історію створення компанії та її основну ідею

— Навчальний центр створений у 2012 році як внутрішній підрозділ IT-компанії, що переросла в незалежний, великий центр для навчання фахівців. Майже 7 років тому мене запросили в IТ-компанію організувати внутрішній навчальний центр. Це було наприкінці 2011 року, а з 1 лютого 2012 року я вже приступив до реалізації. Але дуже скоро прийняв рішення, що розумніше вести цей проект на комерційній основі. І не помилився. 9 квітня почала займатися наша перша група. На той час ми купили техніку, обладнали першу аудиторію і паралельно зробили набір студентів. Знаєте, це велика відповідальність — брати у людей гроші. Ми взяли її на себе з першого дня. Ця відповідальність і лежить в основі успіху компанiї.

Основну ідею сформулювали в місії: надати освіту, яка забезпечує впевнений старт кар’єри в IT-індустрії, створити основу добробуту людей і приріст економіки регіону. Для команди Level Up — це не обіцянки для когось, а завдання для себе. Цю фразу можна розібрати на складові, і за кожною — конкретні кроки мене та моїх колег.

Про побудову процесів

— Почну з ефективності бізнес-процесів. Головне, чому я приділяю увагу — це відданість співробітників самiй ідеї, що сформована в місії. Відповідальність та безупинний розвиток. Сьогодні навчальний процес в компанії та IT-школі «СМАРТ» забезпечують 24 співробітника тільки з числа адміністрації. Звичайно, велика частина процедур описана і регламентована, але у вузлах будь-якої системи — люди. Ось вони і є основою.

40 % ринку комерційної освіти Дніпра належить Навчальному центру Level Up

А якщо говорити про навчальний процес, то викладачі — наша головна цінність, гордість, надія, перспектива і взагалі все те краще, що є в Навчальному центрі для студентів. Нічим не замінити їхній персональний досвід, навички роботи і комунікації, професійні кейси, що сформували їх особистості. А ще — їхня любов до студентів. Без неї нічого не буде, жодного навчання.

Про навчальний процес

— Тут є 2 сторони. З одного боку — взаємини викладача і його групи, також особисті якості кожного з них, рівень підготовки, наполегливість, терпіння, дисципліна. З іншого — технологічні моменти:

  • чіткий навчальний план,
  • погодинно розписані навчальні програми,
  • домашні завдання, перевірка коду, зворотний зв’язок, виставлення оцінок.
  • практика. Трохи пізніше розповім вам про практику, має бути цікаво.

Технічні аспекти — комп’ютери, мережа, програмне забезпечення. Ми маємо 10 цілком обладнаних аудиторій на 12-15 робочих місць із сучасною технікою — ноутбуками та комп’ютерами iMac, телевізійними панелями, дошками та проекторами. Також є 4 зали для конференцій і семінарів на 100 та більше осіб. Маємо ми й локальну мережу, сервери, потужні точки WiFi-доступу. Все це призначене для занять.

Сергій Шегеда, CEO Level Up

Стосовно навчання — студенту потрібно бачити мету. Головне — розуміти, навіщо тобі це потрібно, що ти готовий покласти в ім’я цієї мети. Чудес не буває, доведеться попрацювати. Довіряй викладачеві, май віру в себе, і все буде добре.

Щодо формату, то відокремити теорію від практики у випадку з програмуванням неможливо, тому весь час студенти працюють за моніторами. На випадок пропусків ми записуємо відео. Спілкування з викладачем між зустрічами зазвичай не переривається, а переходить у месенджери.

Читайте також: У Google «оцифрували» Дніпровщину

В залежності від обраного курсу, навчання відбувається 1–3 рази на тиждень протягом 2-3 годин. Тривалість курсу теж різна: від декількох тижнів до року. Викладаються технології розробки програмного забезпечення, дисципліни з веб-розробки, інструментарій для дизайнерів. Також можно отримати професію тестувальника, проектного менеджера чи інтернет-маркетолога. Але головне — це, безумовно, програмування.

Про те, кому потрібно йти в IT

— Не думаю, що право розвиватися в IT — це доля обраних. Скоріше, навпаки, дедалі більша частина нашого життя інтегрується з технологіями, і скоро взагалі неможливо буде відокремити одне від іншого. Вміння елементарно програмувати необхідне сьогоднi аналогічно грамотному письму або швидкому читанню.

Але ви запитуєте про професію. Так ось, для багатьох стане новиною, що IT — це не лише написання коду. Як в машинобудуванні, в металургії, в сільському господарстві, тут є й виробництво, і менеджмент, і фінанси. Більш того, IT — не існує ізольовано. Галузь обслуговує інші галузі — а отже, потребує фахівців, які знаються і в машинобудуванні, i в фінансах, i в медицині. Цілком можливо, що фах, яким ви володієте сьогодні, не тільки не залишиться в минулому, а й отримає друге дихання.

Про необхідні якості та навички викладача

— Викладач повинен любити людей. Студенти довіряють викладачеві своє майбутнє, інвестуючи гроші, час, енергію в навчання. Вони йдуть туди, куди їх спрямовує наставник. На викладачеві є велика відповідальність. Щодо підготовки — тут потрібно відшукати баланс між глибиною знань і професійним досвідом з одного боку, та здатністю віддавати це все учням, переконатися в тому, що вони зрозуміли і прийняли, з іншого.

Поради абітурієнтам

— Середній вік студентів професійних курсів Level Up — 27–32 роки. Це — ті люди, хто усвідомлено і самостійно вибрав IT-індустрію і так само свідомо вкладається в своє становлення. Про батьків можна говорити у випадку студентів IT-школи СМАРТ — нашого дитячого проекту.

В першу чергу батькам слід знати, що IT — це не тільки про написання коду. Це — про бізнес в принципі. Крім розробників, є менеджери, продавці, бізнес-аналітики, інженери якості, управлінці, фахівці з рекрутингу та людському ресурсу та багато інших професій. Сьогоднішнього школяра потрібно готувати не до якоїсь вузької спеціалізації, а до розуміння цих ролей і бізнес-процесів.

Школа «СМАРТ»

ІТ-школа «СМАРТ»

Я можу сказати, що є дуже високий попит на фахівців з боку роботодавців. Але при цьому, попит дуже вимогливий. Це означає, що є робота, є гроші, і є великі складні проекти. Охочих отримати нову професію також багато. На жаль, їхня мотивація — не завжди покликання і таланти.Часто людьми рухає спотворене уявлення про IT-сферу, як про долину молочних річок з медовими берегами. І тут потрібно управляти очікуваннями. Ми в Навчальному IT-центрі це робимо через первинну профорієнтацію.

Про конкурентоспроможність на ринку комерційної освіти

— Вибір потрібно робити не на користь якогось навчального центру, а на свою власну користь. Потрібно бачити мету. А навчальний центр — це лише один з інструментів її досягнення. Ми намагаємося відповідати за багатьма параметрами: підтримуємо на рівні інфраструктуру, актуальність навчальних програм, працюємо з викладачами.

У нашій компанії ведуть викладацьку діяльність більш як 40 професіоналів в групах для дорослих і ще близько 20 — в дитячих. З них штатний — один. Все решта — співробітники IT-компаній. В IT висока швидкість змін! Неможливо навчати, якщо не працюєш в діючій команді. І вести більш однієї-двох груп результативно мені здається сумнівним.

Якщо говорити про конкуренцію в чистому вигляді, то тут жодних секретів. Коли я вибрав комерційний формат для навчального центру, то був налаштований саме конкурувати — в цьому основа якості. Все просто — створiть сильний продукт, надайте клієнту повагу і підтримку, визнавайте власні «косяки», змінюйтесь, будьте соціальними. А клієнт проголосує. Грошима.

Про відтік кадрів

— Уникнути міграції фахівців неможливо. І не потрібно — це нормальний процес. Питання в тому, щоби Дніпро був не місцем, звідки їдуть, а місцем, куди прагнуть приїхати. Таке завдання можна вирішити тільки спільними зусиллями. Для цього і існує IT-Cоmmunity. Для цього ми співпрацюємо з міською та обласною владою, з вишами, з іншим бізнесом — банками, наприклад.

Про найвдаліший проект «Level Up»

— Велике значення надаю співпраці з IT Dnipro Community, зокрема, з Комітетом з освіти, в який я входжу в частині рецензування проекту «Програмна інженерія. Адаптований курс». Це — великий річний курс, створений на основі математичних програм у вишах і наших успішних напрацювань у викладанні технологій розробки програмного забезпечення. Цей курс начисто позбавлений баласту у вигляді непрофільних дисциплін, і в цьому його основна перевага. Групи, які займаються за цією програмою, дуже стабільні. Ми маємо намір невпинно допрацьовувати контент. До математичної базі і отримання навичок фуллстек-розробки плануємо додати блок IT-менеджменту, а також кілька оглядових лекцій про суміжнi професії. І максимальна кількість англійської, куди ж без неї.

Про необхідність реформування профільної IT-освіти Дніпра

— IT-освіта окремих реформ не вимагає. Реформ вимагає наша освіта в цілому. І в переказі безлічі статей на цю тему сенсу не вбачаю. Набагато ефективніше невпинно рухатися вперед, використовуючи свій досвід, досвід колег i висувати гіпотези, відразу відпрацьовуючи їх на практиці.

Сергій Шегеда, CEO Level Up

Я  обіцяв розповісти про практику для студентів. Ми вже робили пілотний проект: організували для випускників робочі місця, складали технічне завдання на продукт, забезпечили менеджментом та емулювали процеси, що відбуваються у реальній розробці. І це було результативно. Люди проходили співбесіди і йшли в компанії, як то кажуть, на льоту. У 2019 ми відновлюємо цю роботу.

Але не тільки команда Level Up працює над змінами. Силами IT-спільноти організований процес рев’ю коду студентів-програмістів дніпровських вишів. Саме для них Комітет із освіти в IT Dnipro Community веде перемовини з IТ-компаніями про організацію виробничої практики в офісах цих компаній. Щонайменше 2 виші у Дніпрі серйозно працюють над своїми кафедрами інформаційних технологій. Так що, майбутнє наближається. Разом переможемо!

IT Dnipro Community висловлює подяку Сергію Шегедi, засновнику Навчального IT-центру «Level Up». За подіями спільноти IT-фахівців Дніпра можна стежити у Facebook та Telegram.

Share
Написати коментар
loading...