Реклама

Флешмоби, експерименти, несподіванки — підсумки 2018-го у креативі

Бум муралів, якісний український реп «нової хвилі», перемога української мови у телепросторі та безкінечні онлайн-флешмоби — розповідаємо, чим запам'ятався 2018 рік усім, хто стежить за креативними індустріями
Čytaty latynkoju
Флешмоби, експерименти, несподіванки — підсумки 2018-го у креативі
  1. Головна
  2. Історії
  3. Флешмоби, експерименти, несподіванки — підсумки 2018-го у креативі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Бум муралів, якісний український реп «нової хвилі», перемога української мови у телепросторі та безкінечні онлайн-флешмоби — розповідаємо, чим запам'ятався 2018 рік усім, хто стежить за креативними індустріями

Рік, що минув, був багатим на цікаві ідеї, креативні події та яскравих особистостей. Що цікавого відбувалося в Україні та які світові події змінювали культурний простір — у наших підсумках.

Спочатку про «вічне»

Читачі Na chasi досі читають, шерять і — ми сподіваємося — активно користуються порадами з матеріалу про онлайн-сервіси для вичитки та редагуванняЯк перевіряти та редагувати тексти українською мовою без помилок тексту українською мовою. Але 2018-го хіт поп-гурту KAZKA змусивХіт поп-гурту змусив меломанів вивчити українську в соцмережах меломанів вивчити українську в соцмережах, а наш матеріал про це змусив деякі авторитетні видання «потягнути» статтю з нашого сайту без посилань на першоджерело. Що ж — ми раді навіть цьому: головним було зробити 2018-й роком української мови.

Як і минулоріч, популярною є інструкціяБезвіз — коротка інструкція для перших мандрівників для тих, хто вирушає у подорожі за безвізом. І це не дивно, адже  у 2018 році український паспорт зайнявУкраїнський паспорт посів 28 місце у світовому рейтингу безвізових країн 28 позицію в щорічному рейтингу Passport Index, який порівнює офіційні державні документи за принципом доступу їх громадян в інші країни. Детальніше про еволюцію безвізової відкритості ми писалиТуризм та кордони в Україні — еволюція безвізової відкритості у матеріалі з циклу «12 історій».

Ще 2018-й можна назвати роком Інстаграму. Здавалося би, ми так давно звикли до цього, але лише з лютого 2018 року дописи в Instagram можна поширюватиДописами в Instagram тепер можна ділитися в Stories у Stories. Ця новина свого часу виявилася надважливою для наших читачів.

Мова та культура

Однією із найважливіших подій у культурному середовищі України стало ухваленняВ Україні ухвалили законопроект про державну мову законопроекту про державну мову. За законопроектом єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська (та невже) — а за публічне приниження чи зневажання державної мови передбачили кримінальну відповідальність. Крім того, надалі усі охочі отримати українське громадянство мусять скласти іспит на знання української мови.

Організатори культурних заходів цьогоріч продовжували дивувати та часом шокувати українців. «Гогольфест» цьогоріч вирушивМіж морем та фронтом — ГогольFest у Маріуполі спочатку до Маріуполя, а потім під назвою «Air Гогольfest» виринув«Гогольфест» вирушить до нового українського міста у Вінниці. У Львові провели«Так, у нас із цим криза» — чому у Львові взялися організовувати Бієнале довіри Бієнале довіри, яким сколихнули ледь не все українське суспільство. А у Дніпрі створилиЯк у Дніпрі створили радіо для айтішників радіо для айтішників, де говорять про новини IT-сфери, фінансову грамотність. 

Що таке «свідома мода» і як вона пов’язана з екологією

Рік з точки зору митців

У 2018-му нас (та наших читачів) цікавило не лише ставлення митців до того, чим вони займаються, а й думка стосовно інших аспектів життя. Матеріалів на цю тему цьогоріч не бракувало:

В освіті — все по-новому

Цьогоріч українські абітурієнти отрималиДля абітурієнтів запустили мобільний додаток «Моє ЗНО» доступ до мобільного додатку та платформи з підготовки до тестування «Моє ЗНО». Для підготовки абітурієнтів також запустилиПлатформа підготовки до ЗНО стала всеукраїнською онлайн-платформу BeSmart, де доступні тренувальні заняття з математики, української мови та літератури, історії України, біології, фізики, хімії, географії та англійської мови.

Читайте також: В пошуках alma mater — що відбувається у сфері української освіти

Також відтепер для підвищення рівня освіти вам не обов’язково відвідувати університет. Ба, вам навіть не обов’язково виходити з дому. Засновники безкоштовних онлайн-порталів, котрі змінюють підхід до освіти в Україні, розповілиОсвітні платформи в Україні: вижити і перемогти, чи є онлайн-освіта достойною альтернативою класичній. Спойлер — так.

Дізнаватися нове можна навіть у месенджерах. Редакція Na chasi впевнена у цьому, а тому пропонує? 22 українських Telegram-канали для щоденного читання вам 22 україномовні Telegram-канали, що допоможуть «задротити» у інтернеті з користю.

Нове покоління не лише по-новому дізнається інформацію, але й хоче інакшої школиПро те, чому сучасні діти обирають месенджери замість живого спілкування, що робити із залежністю від ґаджетів та як навчити дітей створювати свій контент для YouTube розповівМикола Дориченко, MBA Kids: «Переведіть взаємодію дітей з ґаджетом у конструктив» Микола Дориченко, співвласник дитячої школи підприємництва та лідерства MBA Kids. 

Освіта без креативу не актуальна. Це доводитьОлена Каминіна, онлайн-репетитор: «Математика в Instagram цікава не менше за селфі» одне з наших топових інтерв’ю 2018 року. Олена Каминіна навчає дітей математиці не в класі, — а в Instagram. Молода репетиторка з Вінниці — яскравий приклад того, що навчання може бути інтерактивним та прогресивним.

І нехай альтернативні методи освіти змінюють молодь країни, університети не пасуть задніх. Цьогоріч 6 українських вишів потрапилиВ рейтингу кращих університетів світу є 6 українських вишів до рейтингу найкращих університетів світу. А найкращі виші світу саме тому найкращі, бо розвиваютьЯк найбільш інноваційні виші світу розвивають креативність студентів у своїх студентах креативність.

Читайте також: Який ви Шевченко?

Наплив фейкових новин та хакерськи атак у 2018-му нагадали усім нам: інтернет мусить бути не лише корисним, але й безпечним. Цим гаслом керувались у Міністерстві освіти і науки України, коли спільно з Google розробилиМіносвіти спільно з Google запустило шкільний курс із інтернет-безпеки спеціальний курс з мережевого етикету та безпеки. Його мета — навчити усіх охочих безпечно та комфортно працювати в інтернеті. І поки МОЗ та Міносвіти пропонуютьМОЗ та Міносвіти пропонують скоротити час домашніх завдань скоротити час домашніх завдань, ми розмірковуємо«Якби ви вчились так, як треба»: 12 предметів для сучасної школи, якими мусять бути предмети сучасної української школи.

Ще із 2018-го українські школярі вивчатимуть літературу по-новому — від Ніла Ґеймана до Стівена Кінґа. Оновлена навчальна програмаУкраїнські школярі вивчатимуть літературу по-новому — від Ніла Ґеймана до Стівена Кінґа із зарубіжної літератури для 10–11 класів (окрім російської) набула чинності із 1 вересня 2018 року. А якщо ви вже давно не «варитеся» в шкільному чи університетському житті, але певні, що ваші знання нікуди не поділися — спробуйте під час зимових канікул дати відповіді на запитання зі шкільної програмиТест: Чи добре ви пам’ятаєте шкільну програму?.

Ті, що творять нові світи

Для українських художників рік був плідним та цікавим. На обкладинку нового альбому Елтона Джона Revamp потрапилаУкраїнський художник проілюстрував новий альбом Елтона Джона робота українського художника Василя Колотуші. А харків’янин Станіслав Сенчук проілюструвавНа обкладинці Vogue з’явилася ілюстрація українського художника обкладинку британського Vogue. До слова, Станіслав також співпрацює з Versace та іншими модними брендами.  Ще одна цікавинка, що сподобалася нашим читачам — українська пенсіонерка увійшлаУкраїнська пенсіонерка — у ТОП-100 впливових жінок від BBC до сотні найвпливовіших жінок за версією ВВС.

Читайте також: Візуальне мистецтво на вулицях міст: 100 українських муралів

Напевно найрезонанснішою подією, що пов’язана із вуличним мистецтвом України, стало нищення графіті Гамлета Зіньківського у Харкові. Що думає художник про ставлення українців до графіті, його порівняння з Бенксі та перший перфоманс — читайте у нашому матеріаліАвтор харківських замальованих графіті — про мистецтво, популярність, успіх та оточення

Флешмоби, експерименти, несподіванки — підсумки 2018-го у креативних індустріях

Світова спільнота дізналася цьогоріч про українців з агенції Banda, котрі виборолиБренд України від Banda Agency отримав нагороду Red Dot Design престижну нагороду у сфері дизайну Red Dot Design Award. Так, саме вони розробили бренд України. Окрім основного проекту, який приніс нагороду команді, рекламне агентство отрималоBanda Agency отримала ще шість нагород Red Dot ще 6нагород Red Dot. Ще один український дизайн-проект отримав престижну нагородуКиївська агенція Hooga отримала Red Dot Design Award за «Парк корупції» на конкурсі Red Dot Award 2018 — київське креативне агентство Hooga за дизайн та айдентику «Парку корупції».

Чим жила українська музика

2018 рік для української музики почався із того, що пісню культового етно-хаус гурту DakhaBrakha використалиПісня «ДахаБраха» стала саундтреком для бренду Девіда Бекхема як саундтрек у рекламі бренду Девіда Бекхема. А у травні українці презентували проектВ Україні запускають найбільший онлайн-архів музичного фольклору «Поліфонія», який покликаний зберегти національну спадщину, і є найбільшим онлайн-архівом українського пісенного фольклору.

Читайте також: Тест: Чи добре ви знаєте сучасну музику?

У 2018-ve ми дізнались, що трек «Свята» — то лише початок сходження гурту KAZKA на вершину поп-олімпу. Спочатку трек «ПЛАКАЛА» вперше очоливУкраїномовний гурт вперше очолив чарт YouTube чарт YouTube, залишивши пасти задніх українських, проте російськомовних виконавців.  25 вересня на офіційному каналі гурту з’явивсяКліп гурту KAZKA за добу зібрав 500 тис переглядів на YouTube офіційний відеокліп на пісню «ПЛАКАЛА» — і вже за добу відео мало більш ніж 0,5 млн переглядів. Наступним кроком стало підкоренняХіт поп-гурту змусив меломанів вивчити українську в соцмережах цим же гуртом TikTok та Instagram. «ПЛАКАЛА» зрештою став настільки популярним, що опинивсяУкраїнська пісня — вперше у ТОП-10 сервісу Shazam у ТОП-10 треків світового рейтингу сервісу Shazam. 

13 українських треш-культурних виконавців, яких вам варто послухати

Але не KAZK’ою єдиною. ONUKA, до прикладу, перейшла на новий рівень. Тепер її кліпи можна вважати не просто мистецтвом, а еко-активізмом. А все тому, що один із кліпів співачка відзнялаONUKA презентувала кліп, який зняли на сміттєзвалищі просто на сміттєзвалищі, таким чином звертаючи увагу на те, що проблема переробки сміття гостро постала і в Україні.

Що може бути кращим за якісний реп11 каверів This Is America з різних країн, якими запам’ятається це літо? Правильно, якісний україномовний реп. Доки alyona alyona підкорюєСвіжий звук: 8 нових українських треків, які варто почути просто зараз країну топовим флоу та кліпами, знятими на iPhone, україномовний альбом «Спалах» репера Freel посівУкраїномовний реп-альбом очолив чарт українського iTunes перше місці в українському iTunes.

Наші в кіно

Анімаційна стрічка «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» стала«Викрадена принцеса» стала найкасовішим українським анімаційним фільмом найкасовішим мультфільмом українського виробництва за часів незалежності України. Її загальносвітові збори сягнули понад $2,4 млн. А українська комедія «Скажене весілля» встановилаНова українська комедія встановила рекорд касових зборів абсолютний рекорд у 30,7 млн грн за 2 вікенди. 

Українські кінематографісти цьогоріч дісталися аж до Американської академії кінематографічних мистецтв. За можливість представляти Україну на Оскарі боролисяПредставлено українських претендентів на премію Оскар-2019 6 стрічок: «Брама» (Володимир Тихий), «Вулкан» (Роман Бондарчук), «Донбас» (Сергій Лозниця), «Кіборги» (Ахтем Сеітаблаєв), «Коли падають дерева» (Марися Нікітюк) і «Міф» Леоніда Кантера та Івана Яснія. А документальний фільм «Віддалений гавкіт собак» навіть потрапивФільм про Донбас увійшов до короткого списку премії «Оскар» до короткого списку премії «Оскар». 

Читайте також: Телевізійна реклама в Україні — від зворушливої до абсурдної: 35 роликів, які варто згадати

Мережа магазинів «Сільпо» відзначиласяМережа «Сільпо» цитує новий український фільм на своїх чеках тим, що буквально «пошматувала на цитати» фільм «Дике поле», знятий за мотивами роману Сергія Жадана «Ворошиловград» — та помістила ці висловлювання на своїх чеках замість звичних передбачень.

А от мережа кінотеатрів «Планета Кіно» навчала відвідувачів кіноетикету. У кінотеатрах з’явилися«Планета Кіно» показала гумористичні відеоролики про кіноетикет іронічні ролики, які закликають поважати інших під час перебування у кінозалі. В роликах порушників лякають клоуном Пеннівайзом із фільму «Воно», Ганнібалом Лектором і також нагадують, що за погану поведінку можуть загинути герої кіно DC і Marvel.

Безкінечний хайп

Про що тільки не говорили в Україні та світі цьогоріч: тут вам і соціальна акція #MeeToo, і Kiki-челлендж, і суцільні меми. Чим «годувалися» медіа у 2018, і чого ми (сподіваємося) більше не побачимо у 2019 — у матеріалі18 хайпових явищ 2018-го про найхайповіші явища року.

Окремо ми розповідали про 5 знакових українських онлайн-флешмобів, які сколихнули«Я це моблю»: 5 знакових українських онлайн-флешмобів інтернет-спільноту протягом 2018 року. А ще ми вирішили помріяти і уявити, яким був би Instagram-акаунт України, якби там вона розповідалаКазка, та не вигадка: Як 27-річна Україна вела власний Instagram про найвизначніші події за час відновлення незалежності — та яким мусить бути10 реаліті-шоу, які варто було би створити на українському телебаченні «телебачення здорової людини», щоби від перегляду у вас не їхав дах. А про всі резонансні події у світі та найцікавіші новини України ми говорили у щотижневому подкасті Na chasi Weekly.

У 2019-му креативу точно побільшає — а ми й далі розповідатимемо вам про все, що на часі знати

Share
Написати коментар
loading...