Реклама

Як зареєструвати ТОВ за допомогою бота — історія ClerkBot

Нещодавно у месенджері Facebook з'явився новий чат-бот. Він допомагає вирішити юридичні питання, що пов'язні з реєстрацією товариства з обмеженою відповідальністю. Говоримо з Богданом Янківим — розробником бота, про функції, технічну складову та цілі проекту
Čytaty latynkoju
Як зареєструвати ТОВ за допомогою бота — історія ClerkBot
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як зареєструвати ТОВ за допомогою бота — історія ClerkBot
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Нещодавно у месенджері Facebook з'явився новий чат-бот. Він допомагає вирішити юридичні питання, що пов'язні з реєстрацією товариства з обмеженою відповідальністю. Говоримо з Богданом Янківим — розробником бота, про функції, технічну складову та цілі проекту

28 липня 2018 року почалася розробка айдентики, позиціювання, логіки, технічної складової і всіх інших дотичних речей, які потрібно «надягти» на ідею, щоб вона почала працювати. Спершу запуск планувався на вересень 2018 року, але розробка діалогу боту виявилась настільки складна, що затягнулася набагато довше, аніж очікувалося. Зараз бета-версія продукту уже доступна кожному користувачеві Facebook, говорить Богдан.

Про особливості ClerkBot та його відмінність від PatentBot

— ClerkBot — це legal-tech проект, що пропонує вирішення проблеми зі створення, обслуговування та припинення компанії. До прикладу, якщо ти фрілансер — виникає питання, як отримувати платежі від клієнтів. Найпростіше рішення — це зареєструвати ФОП. Так от, за допомогою ClerkBot це можна зробити за 5 хв, не виходячи з Facebook.

Візьмемо інший приклад: команда засновників та декілька працівників, умовна ІТ-компанія. Їм ФОП вже не підійде, а потрібно створити ТОВ. Цей бот допомагає зареєструвати ТОВ під час виконання декількох кроків:

  • Вибір назви компанії — бот у свою чергу перевіряє чи не зайнята така назва.
  • Вибір директора, адреси, контактних даних компанії.
  • Оплата процедури.
  • Отримання результату.

Не треба витрачати свій час, йти до юриста, вирішувати інші супутні проблеми. Все можна вирішити за допомогою ClerkBot безпосередньо у Facebook — та витратити не більше 10–15 хв.

Різниця ClerkBot та PatentBotУкраїнський PatentBot почав реєструвати бренди у США в тому, що проблеми які вирішують ці боти — зовсім різні. PatentBot реєструє торгові марки, ClerkBot реєструє компанії. Якщо розглянути це на прикладі, то уявімо, що існує компанія «Два брати», вона виготовляє олію під назвою «Соняшникова». Так от, процедуру реєстрації «Два брати» (тобто компанії) здійснює ClerkBot. А от процедуру реєстрації назви олії «Соняшникова» — вже PatentBot.

Про переваги перед офлайн-послугами

— Обираєш потрібну тобі послугу — проходиш декілька питань і все готово. За фіксовану ціну. Вона не зміниться через те, що якомусь юристу здалось, що ти здатен заплатити більше. Прозорість, чесніть, оперативність і зрозумілість. Щодо функцій, то представлено 4 основні блоки:

  • консультування;
  • реєстрація бізнесу;
  • внесення змін до реєстраційної картки компанії;
  • припинення компанії.

Богдан Янків: як ClerkBot допомагає зареєструвати ТОВУ боті зібрано всі відповіді на найпопулярніші запити клієнтів, вони надаються цілком безкоштовно. Якщо у когось є компанія, проте потрібно внести якісь зміни, наприклад, змінити директора, адресу чи найменування — бот пропонує це згідно своїх принципів: прозоро, чесно, оперативно і зрозуміло. Так само і з припиненням компанії. Станом на зараз бот пропонує послугу закриття ФОП. Часто така потреба виникає, у зв’язку з тим, що законодавство побудоване так, що не залежно від того чи здійснює ФОП діяльність, чи ні — платити податок все одно потрібно. Процедура припинення складна і незрозуміла. За допомогою ClerkBot це займає для користувача 5 хв.

Про команду та інші особливості роботи

— ClerkBot доступний користувачам на всій підконтрольній території України з будь-якого пристрою на якому можна зайти у Facebook, навіть з телевізора. Є технічна команда, яка складається з 2 осіб. Вони моніторять можливі помилки та оперативно їх виправляють. Також ці люди розробляють технічні рішення для впровадження нових функцій. Платні юридичні консультації надають юристи, яких в команді також двоє. Загалом команда складається з 4 людей, в тому числі і я, — розповідає про «внутрішню кухню» Богдан Янків.

Про вартість послуг

— Консультацію можна отримати в режимі онлайн. Вартість її складає 199 грн. На ринку аналогічна консультація обійдеться від 500 грн до 1,5 тис грн у звичайного юриста.

Богдан Янків: як ClerkBot допомагає зареєструвати ТОВЦе — не спосіб монетизувати бота, а лише можливість зібрати кошти на його підтримку, атже утримання сервера, проведення промоції, та оплата супутніх потрібних послуг досить не з дешевих, та ще й у валюті.

Про план розвитку ClerkBot

— У нас є місія, яка полягає в тому, щоби збільшити кількість підприємців в Україні. Перший пункт плану — це виконувати свою місію. Із 3 грудня 2018 року сервіс працює в бета-режимі, тому допустимі деякі помилки. Технічна команда оперативно їх відслідковує та виправляє. Надалі плануємо запровадити версію інтерфейсу англійською мовою та можливість створювати компанії за кордоном, зокрема, в Європейському Союзі. Скоріше за все, найпершою доступною країною стане ЕстоніяПриклад для України — чим вабить електронна Естонія завдяки можливостям електронного резидента.

Share
Написати коментар
loading...