Реклама

Європа надає €10 млн на енергоефективність українських вишів

Європейський Інвестиційний Банк (ЄІБ) надасть грант на €10 млн для підвищення енергоефективності будівель у 7 вищих навчальних закладах України
Čytaty latynkoju
Європа надає €10 млн на енергоефективність українських вишів
  1. Головна
  2. Місто
  3. Європа надає €10 млн на енергоефективність українських вишів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Європейський Інвестиційний Банк (ЄІБ) надасть грант на €10 млн для підвищення енергоефективності будівель у 7 вищих навчальних закладах України

Кошти виділять у рамках проекту «Вища освіта України». Він реалізується завдяки грантовій угоді, підписаній міністром освіти і науки України Лілією Гриневич 17 грудня 2018 року під час засідання Ради асоціації Україна-ЄС у Брюсселі. Відтак, за європейські кошти українські виші отримають підвищення енергоефективності вже найближчим часом.

На що скерують кошти 

За €10 млн, які були виділені Європейському інвестиційному банку для відповідної програми Фондом Е5Р, українські виші планують підвищити енергоефективність майже у 150 будівлях.

Планують здійснити роботи у:

  • Національному технічному університеті «Львівська політехніка»;
  • Полтавському національному технічному університеті ім. Юрія Кондратюка;
  • Чернігівському національному технологічному університеті;
  • Сумському державному університеті;
  • Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова;
  • Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут»;
  • Вінницькому національному технічному університеті.

«Значна частина українських вишів потерпають від вкрай енергонеефективних будівель, які «з’їдають» значну кількість коштів, які можна було б спрямувати на закупівлю обладнання та покращення якості освіти і умов для навчання студентів, — зазначила Лілія Гриневич. — Для часткового вирішення цієї проблеми разом з Європейським інвестиційним банком ми розробили та впроваджуємо проект для покращення енергоефективності в наших університетах загальною вартістю 160 млн євро. У рамках першої черги будуть профінансовані роботи у 7 вишах, які погодилися провели енергетичний аудит і визначилися за підсумками останнього з обсягом заходів».

Зараз триває відбір закладів вищої освіти для 2 етапу проекту «Вища освіта України». У рамках проекту планують покращити енергоефективність 13-15 університетів.

Загалом проект впроваджуватиметься за рахунок позики ЄІБ, коштів позики Північної екологічної фінансової корпорації та гранту від фонду Е5Р.

Нагадаємо, що Україна отримаєУкраїна отримає 5 млн євро на інфраструктуру в рамках Дунайської програми €5 млн на інфраструктуру та енергоефективність. У рамках програми ЄС надає для України на безоплатній основі 5 млн євро для проектів, що відбиратимуться на конкурсній основі за правилами програми. Передбачено 4 напрямки проектів: «Інноваційність та соціальна відповідальність», «Навколишнє середовище та культурна відповідальність», «Покращення інфраструктурних зв’язків та енергоефективність», «Ефективне урядування в Дунайському регіоні».

 

Share
Написати коментар
loading...