Реклама

«Burning Man в атмосфері TED»: Чому вам варто відвідати конференцію Slush в Гельсінкі

Від редакції: Богдан Янатьєв розповідає про одну з ключових конференцій Північної Європи для усіх, хто шукає інвестиції чи розвиває власний стартап — Slush у Фінляндії. Кажуть, це наче Burning Man у оболонці TED та з нордичним колоритом
Čytaty latynkoju
«Burning Man в атмосфері TED»: Чому вам варто відвідати конференцію Slush в Гельсінкі
  1. Головна
  2. Історії
  3. «Burning Man в атмосфері TED»: Чому вам варто відвідати конференцію Slush в Гельсінкі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Богдан Янатьєв розповідає про одну з ключових конференцій Північної Європи для усіх, хто шукає інвестиції чи розвиває власний стартап — Slush у Фінляндії. Кажуть, це наче Burning Man у оболонці TED та з нордичним колоритом

Десь поруч з полярним колом, в Гельсінкі, зачаїлася третя найбільша технологічна конференція в Європі — Slush. Понад 20 тис учасників в 2017-му, за якістю і рівнем організації вона випереджає WebSummit, а за масштабами випереджає TheNextWeb. Нижче в матеріалі — інсайти про конференцію Slush та поради стосовно того, як отримати максимум від неї.

Що таке Slush

Slush майже повністю організований волонтерами. Вони приїздять з усього світу, щороку над конференцією працюють близько 2,4 тис волонтерів. Основна команда Slush складається з 30 осіб й організовує конференції Slush в Гельсінкі, Шанхаї, Сінгапурі і Токіо.

Після 50+ діалогів з учасниками Slush 2017 Гельсінкі відразу виникло відчуття якоїсь преміальності аудиторії, всі з ким довелось поспілкуватись були відкриті і відмінно розмовляли англійською. Здивувало, що зустрів так мало співвітчизників з України. За інформацією від організаторів конференції, з України приїхало всього 60 людей, 16 з яких представляли свої стартапи. Для порівняння, WebSummit в 2017 відвідало понад 500 українців.

Slush багато хто характеризує наступним слоганом «Коли Burning Man зустрічається з TED». У 2017 Slush відвідало 1,5 тис венчурних інвесторів, 600 журналістів і 2,6 тис стартапів зі 130 країн.

Далі — важливі поради для тих, хто збирається на Slush вперше.

Кого можна побачити та почути: Аудиторія

На Slush збирається здебільшого преміальна аудиторія. Так, ви зустрінете там багато стартапів (було 2,6 тис у 2017 році). Але крім цього, Slush збирає якісну тусовку інвесторів, які не будуть ховати свої бейджі. В 2017 році на конференцію зареєструвалися 1,6 тис інвесторів. З особистого досвіду можу сказати, що всі, кого там зустрічав, були корисними контактами, які обов’язково пригодяться для business development. Сподіваюсь ви як і також читали книгу «Клієнти на все життя», а якщо ні, то раджу почати читати її вчора.

Логістика

Треба врахувати важливий факт, що сама конференція буде відбуватись на окраїні міста в Helsinki Expo and Convention Center (Address: Messuaukio 1, 00520 Helsinki), там зручна транспортна розв’язка, туди можна дістатись за 15 хв майже з будь-якої частини міста.

Крім основної локації будуть ще Side Events. Майже всі вони будуть відбуватися у центрі, тому це треба врахувати в логістиці. Саме тому краще одразу по прильоту придбати в автоматі на зупинці транспорту проїзний на 3 дні, щоби вільно переміщатись по місту. Зауважте, що проїзний зазвичай не включає в себе поїздки з/в аеропорт.

Найдорожчою статтею витрат буде проживання в Гельсінкі. Готелі там починаються від 70 євро за ніч, тому краще вже сьогодні забронювати собі номер на Booking.com (знижка на $15 за посиланням) чи Airbnb.com (знижка $39 на перше бронювання за посиланням).

Стосовно перельотів, я заощадив за рахунок перельоту в Ѓданськ-Турку, а з Турку дістався на OnniBus до Гельсінкі. За такою схемою ви заплатите приблизно $150 (замість $400) за людину. Альтернативний варіант летіти з Києва до Таллінна, а звідти на паромі до Гельсінкі. Придбати квитки на паром можна за посиланням.

Якщо ж ви будете поспішати в аеропорт чи на зустріч – Uber працює в Гельсінкі.

Візьміть свій бейдж заздалегідь. Зазвичай бейджі можна забрати в різних локаціях по Гельсінкі за день-два до початку конференції. Інформація про місця badge pick-ups як правило приходить на пошту разом з купленим квитком.

бейджик учасника Slush

Інтернет

Одразу по приїзду купить собі prepaid-пакет оператора DNA. Так ви отримаєте безлімітний LTE на 7 днів, це — найкраща пропозиція.

Плануйте зустрічі вже зараз

Під час купівлі білета ви реєструєтесь у внутрішній системі для комунікації. Там же проходить і віртуальний нетворкінг. Там ви можете легко відфільтрувати відвідувачів за індустріями / компаніями / позиціями. Це допоможе оптимально приначити зустрічі на конференції. Я вважаю, що одна людина має мати мінімум 50 зустрічей за день. 10 з них скасовуються, 5 переноситься, 5 з них будуть нерелевантні, але 30 будуть продуктивні і класні. Нагадую, на все про все у вас буде всього 2 дні.

Інвестори

Інвестори на Slush не ховають бейджики, як це відбувається на багатьох інших конференціях. Вони та їхні алалітики уважно вивчають проекти, спілкуються, роздають візитки. Венчури з Фінляндії та інших нордичних країн активно інвестують.

Плануйте відвідати всі релевантні додаткові події (side-events)

Майкл Прайер, співзасновник Trello

Маленький мітап напередодні Slush з Co-founder Trello Майклом Прайером

Slush – не тільки конференція. У той же час відбуваються бізнес-сніданки в офісах фінських компаній та вечірні прийоми під егідою Slush. Там ви можете зустріти людей, які люблять спілкуватись лише в кулуарах – журналістів, серйозних венчурів (General Catalyst) та впливових партнерів (Supercell).

З переліком всіх side events (зараз вже анонсовано 40+ подій) можна ознайомитись за посиланням. Так само важливо перевіряти Facebook Events, коли будете в Гельсінкі та локальний Eventbrite.

Тримайте фокус на своїх цілях

На конференції, яку відвідують 20 тис людей, втратити фокус найпростіше. Тому перш за все, треба:

  • поставити перед собою цілі, яких ви хочете досягти на конференції,
  • бажано зафіксувати цілі в цифрах, наприклад: «отримати 50 релевантних контактів».
  • Вас будуть запрошувати на обіди/вечірки/афтепаті, але тут варто пам’ятати, для чого ви тут і чи допоможе відвідування тієї чи іншої події в досягненні ваших бізнес цілей.

По завершенню конференції спробуйте порівняти показники, які перед собою ставили, з реальними. Це допоможе в майбутньому плануванні під час відвідування інших професійних подій.

Замість підсумків

завершення конференції Slush

Slush — це феномен, який цікаво розділяти на блоки та досліджувати. Брати найкраще і впроваджувати в своїй екосистемі. Це — не просто щорічна тусовка. Це — важливий елемент для всієї Скандинавської і Балтійської технологічної екосистеми. У них є чому повчитися, тож мені би дуже хотілося, щоби в наступному році набагато більше українців дізналося про унікальну можливість стати учасниками Slush.

P.S. Slush не тільки об’єднав нордичну технологічну спільноту і замотивував 2,500 волонтерів з усього світу брати участь в організації конференціїї. Slush задав планку в маркетингу конференції в 2016 році зі своїм гаслом «Nobody in their bright mind would come to Helsinki in November. Except you, badass, welcome». Про це написали Dailymail, Telegraph, 9GAG, Lonely Planet, LADbible та багато інших.

20 million views on social media

 

Share
Написати коментар
loading...