Реклама

Що дратує нас у громадському транспорті — та як цьому запобігти

Щоби краще розуміти один одного, негласні правила з’являються в будь-якій соціальній спільноті. Водії, приміром, «підморгують» фарами зустрічній машині, якщо попереду небезпека або стоять інспектори поліції. В міському транспорті також є такі правила — проте працюють вони не завжди. Ділимося з вами тим, що нас дратує в культурі громадського транспорту та як можна виправити цю ситуацію
Čytaty latynkoju
Що дратує нас у громадському транспорті — та як цьому запобігти
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що дратує нас у громадському транспорті — та як цьому запобігти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Щоби краще розуміти один одного, негласні правила з’являються в будь-якій соціальній спільноті. Водії, приміром, «підморгують» фарами зустрічній машині, якщо попереду небезпека або стоять інспектори поліції. В міському транспорті також є такі правила — проте працюють вони не завжди. Ділимося з вами тим, що нас дратує в культурі громадського транспорту та як можна виправити цю ситуацію

    Речі, про які під мова, регулюють взаємини між пасажирами і лише доповнюють нормативні правила. Це —скоріше моральні приписи поведінки в громадському транспорті. Якщо при кожній своїй дії ви поставите собі питання: «Чи завдаю я кому-небудь незручності?» і чесно на нього собі відповісте, то й знання правил та норм виявиться необов’язковим.

    Пасажири, що скупчуються біля дверей

    Впевнені, що така загальна звичка не в усіх містах країни. Як це відбувається: на зупинці заходить потік людей і замість того, щоб пройти вглиб салону, скупчуються біля дверей. По-перше, так можна травмуватися тому, що двері в деяких видах громадського транспорту автоматичні. По-друге, потрібно хоча би трохи думати про тих, кому незабаром виходити. Адже останнім доводиться буквально «розчищати» собі шлях і силоміць розштовхувати тих, хто заступає прохід.

    Найцікавіше те, що люди, які стоять прямісінько біля дверей, не виходять на зупинці, щоби пропустити інших. Вони стоять мов остовпілі — або просто починають кидатися в інший бік, що жодним чином не спрощує ситуацію: І — «ірраціональність»

    Наплічниконосці

    Люди стоять впритул один до одного, штовхаються, наступають один одному на ноги і зачіпають один одного сумками та рюкзаками. Не має жодного значення, наскільки заповнений тролейбус, рюкзак заважатиме іншим пасажирам пересуватися. Якщо з ним ще різко повертатися, то можна випадково вдарити сусіда меншого зросту по голові, приміром.

    Заходиш в транспорт — зніми наплічник

    «Передайте!» в маршрутці

    Є особливий вид пасажирів, які займають місце, а потім тицяють гроші «передати» навіть на кінцевій / першій зупинці.

    Якщо ви опинилися в маршрутці чи автобусі без кондуктора, намагайтеся заплатити за себе самостійно і не турбувати закликами «передайте» пасажирів, які сидять попереду вас

    Гучні розмови телефоном

    Люди, які дуже голосно розмовляють по телефону і обговорюють як пройшли вихідні, бізнес, політику та інші речі, надзвичайно дратують. Аналогічно звертають на себе увагу ті, хто дивиться відео на смартфоні або слухає музику — без навушників. Хоча буває, що людина стоїть у навушниках, але від оглушливих бітів її музики все одно не сховатися.

    Не варто усіх навколо посвячувати в усі нюанси вашого особистого життя

    Розпущене волосся

    У годину пік не варто їхати в громадському транспорті з розпущеним волоссям. У тисняві люди поводяться так, ніби довкола нікого немає — і можна спокійно поправляти зачіску, ніби на подіумі. Але ні, це не так.

    Не має значення, чи ви харизматичний юнак чи надзвичайно вродлива дівчина — отримати пасмами вашого волосся в обличчя не захоче ніхто (особливо, якщо навколо тиснява, і ухилитися неможливо)

     Запахи, далекі від заспокійливих та приємних

    В транспорті, тим більше в громадському, наш особистий простір порушено за замовчуванням. Розуміючи це, не забуваймо, що багато людей не переносить різкі запахи. Тому не варто виливати на себе флакон парфумів перед тим, як заходити в транспорт. Так само не приємно, коли пасажир з перегаром, або не користувався зубною пастою чи душем (або бодай дезодорантом) вже декілька днів.

    Не треба зачаровувати запахом, немов Афродита — достатньо просто не пахнути так, щоби пасажири поруч із вами хотіли пошукати протигаз

    McDonald’s на колесах

    Тролейбус чи трамвай — це не їдальня. За таким заняттям частіше за все можна побачити людей літнього віку чи «бізнесменок» із торбами в клітинку. Зрозуміло, що «ти не ти, коли голодний» — але діставати свої бутерброди, пиріжки чи батончики — моветон. Звісно, якщо це не міжміський автобус, літак з рейсом тривалістю понад 3 години або потяг далекого курсування.

    Виняток щодо термінового вживання їжі — якщо у вас діабет чи інші хронічні хвороби. Але й тоді вибір виключно на користь бургеру в маршрутці — не найкращий варіант

    Нездоровий культ дітей

    Ми звикли до того, що поступатися місцем людям похилого віку, людям з інвалідністю, вагітним та жінкам з маленькими дітьми — це етично, нормально і обов’язково. Але ми щось не можемо зрозуміти, чому маленькими дітьми почали вважати школярів від 6-7 років, які вже цілком можуть постояти одну-дві-три зупинки, самостійно тримаючись за поручні. Вкрай рідко можна почути від їхніх батьків чемну відмову від місця, яке для них звільнив чоловік або жінка у віці, приміром. Аналогічно не всі батьки беруть своїх дітей на руки, щоб звільнити сусіднє місце для іншої людини, коли транспорт переповнений.

    Не варто привчати дітей старше 6 років до того, що усі навколо «повинні», «мають» та «мусять» — особливо коли йдеться про годину пік та наявність навколо літніх людей чи вагітних жінок

    Бабусі та їхні безкінечні картаті сумки

    Пенсіонерки з клунками — ніби окрема каста. Наші тимчасові моральні цербери. Ті, хто завжди тримають у тонусі усіх пасажирів, які в радіусі їхньої уваги. Що би ми робили без їх галасливих зауважень, готовності будь що відвоювати собі місце та бажання скрізь вставити свої «п’ять копійок». Уявляєте як би нудьгували дорогою?

    Із цим, мабуть, нічого не вдіяти. Хіба що порадимо бути терплячими і толерантними до людей літнього віку — але не варто дозволяти їм хамити чи ображати вас у будь-якій ситуації (особливо, якщо ви не давали приводу для такої поведінки)

    «Примарний гонщик» за кермом маршрутки — та інші водії

    Типова ситуація, яка може трапитися із пасажиром маршрутки — це звичайнісіньке хамство з боку водія. А ще його перевтілення на українського Льюїса Гемілтона. Також дивує їх манера огороджувати сидіння спереду мотузкою або ланцюжком, «щоби не сідали». Начебто вони це роблять з метою особистої безпеки — але просто уявіть, як при естренному гальмуванні чи зіткненні на швидкості в 70 км/год цей ланцюжок відривається і летить в обличчя пасажирам, що сидять позаду.

    До інших негативних факторів, пов’язаних із водіями не лише маршрутних таксі, відносимо також звичку зупинятися до або після зупинки, тому що там стоїть інший автобус і водій не хоче почекати. Або взагалі ставати там, де це заборонено нормами ПДР.

    Ну і «родзинка на торті», особливо в маршрутних історіях — це запеклі війни між пасажирами. Все через відкриті-закриті вікна, особливо влітку. Хтось обов’язково буде задихатися, а когось продуватиме. Люди готові сваритися заради того, щоби хоча б 20 хвилин поїздки все було по-їхньому.

    Поважайте правила ПДР, не вважайте себе «безсмертним» і не наполягайте на тому, що на дорозі «всі козли», крім вас

    Раніше ми розповідали про те, за якими критеріями(Не) мій президент: 20 тем, що допоможуть перевірити кандидата на посаду варто звернути увагу на кандидата у президенти, як захищати«Апетиту немає» — як захистити свої права в закладах харчування свої права у ресторані та як поводитисяЩо робити, коли продавець вимагає показати вміст сумки, коли вас просять показати вміст сумки в супермаркеті.

    Share
    Написати коментар
    loading...