Реклама

Як підвищити енергоефективність житлових будинків в Україні

Питання енергоефективності стало ключовим на конференції країн Східного партнерства «Муніципалітети – за стале зростання». Близько 400 представників органів державної влади та місцевого самоврядування зустрілись, аби обговорити європейський досвід і успішні приклади в Україні як на рівні міських програм, так і на рівні окремих ОСББ 
Čytaty latynkoju
Як підвищити енергоефективність житлових будинків в Україні
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як підвищити енергоефективність житлових будинків в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Питання енергоефективності стало ключовим на конференції країн Східного партнерства «Муніципалітети – за стале зростання». Близько 400 представників органів державної влади та місцевого самоврядування зустрілись, аби обговорити європейський досвід і успішні приклади в Україні як на рівні міських програм, так і на рівні окремих ОСББ 

Окрім українських учасників, на конференції були присутні зацікавлені сторони з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, а також представники Європейської комісії.

Європейський досвід

Про досвід ЄС у питанні підвищення енергоефективності у житловому секторі розповіла Надя Веттерс. Вона представляє дослідний центр, що спеціалізується на питаннях енергоефективності.

Надя наголосила, що енергоефективність – це не лише гроші, це й зниження викидів вуглецю в атмосферу, що покращує екологію і здоров’я людей. У ЄС енергоспоживання житлових будинків вдалося знизити на 40%. Проблеми, які довелося вирішувати на цьому шляху, подібні до українських.

По-перше, власники будинків не мали стимулу для покращення умов проживання. По-друге, низькі енергетичні тарифи призводили до того, що домовласники не розуміли переваг зниження енергоспоживання. Але тепер, коли ціни на газ і теплову енергію зросли, потрібно вирішувати інші завдання:

  • Врегулювання будівельних норм у відповідності до сучасних вимог.
  • Вплив податкової системи як стимулу до енергозбереження у житловому секторі.
  • Збільшення кількості фахівців з покращення енергоефективності та стимуляція інвестицій у програму «Розумні лічильники».
  • Встановлення мінімальних стандартів з енергоефективності і регулярні перевірки на відповідність цим стандартам усіх будівель (як житлових, так і не житлових).

Як підвищити енергоефективність житлових будинків

Наступний крок – це впровадження систем розумного контролю за будівлями. Це дозволить використовувати найсучасніші технології контролю, у тому числі на відстані. Це вже відбувається у Брюсселі, де такі системи будуть введені до 2020 року у рамках програми «Розумне фінансування для розумних будинків».

У багатоквартирних будинках теж є кілька типових проблем:

  • Мешканці не розуміють, хто справжній власник будинку.
  • Ускладнений процес прийняття рішень.
  • Різні фінансові можливості співвласників і, як наслідок, різні можливості отримання кредитів.
  • Відсутність технічних знань і навичок домовласників, а це заважає визначити і ініціювати проекти із зниження енергоспоживання.

На думку Наді, Україна успішно подолає більшість перешкод, якщо скористається досвідом країн ЄС. Нашій державі слід прийняти чіткі та зрозумілі закони щодо стимуляції зниження енергоспоживання. Також варто створити сприятливі умови для збільшення джерел колективного фінансування. Ці питання будуть вирішені за підтримки уряду і сприятливих умов для кредитування ОСББ.

Читайте також: ЄБРР виділить Україні €100 млн для кредитів з енергозбереження

Використати весь потенціал для модернізації житлових будинків можна за умов інформаційної допомоги ОСББ про нові можливості. Одним із таких кроків є посібник із покроковими інструкціями щодо підвищення енергоефективності, який було випущено у 2018 році.

Український досвід

Про практичну реалізацію програм євро-фінансування в рамках проекту ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти» для покращення енергоефективності розповів Володимир Смолій, заступник мера Долини. Це — невелике містечко в Івано-Франківської області. Населення складає усього 20 тис мешканців. За минулі три роки у Долині вдалося знизити енергоспоживання на 20%.

Цього не можливо було б досягти без ОСББ, адже понад 50% енергоспоживання міста відбувається саме у багатоквартирних будинках

Місто почало працювати за програмою єврофінансування у 2015 році. Робота йшла важко – мешканці Долини не розуміли, що їхня власність не обмежується стінами квартири. Відповідальність за стан будинку вони покладали на міську владу і комунальні служби.

Міська влада організувала проведення аналізу енергоефективності будинків. На базі комунального підприємства було створено Центр енергетичного аудиту. Із результатами термозйомки будинків і розрахунками економічних наслідків втрат тепла фахівці Центру почали проводити зустрічі із мешканцями багатоповерхівок. Лише за першу половину 2015 року було проведено понад тридцять подібних зборів.

Це був найскладніший момент – пояснити мешканцям важливість змін, адже частина фінансування заходів зниження енергоспоживання лягала на самих мешканців. Багато хто із них вже зробив фрагментарне утеплення і довелося доводити, що таке утеплення руйнує будинок.

Як підвищити енергоефективність житлових будинків

На перший відкритий конкурс серед ОСББ прийшли лише голови 15 із 100 багатоквартирних будинків міста. Представники міської влади допомогли їм зібрати потрібні документи для участі у конкурсі і отриманні «Теплого кредиту». Вже наступного року кількість модернізованих будинків сягнула 30. Ще 20 – стоять у черзі на пільгове утеплення, хоча тепер умови менш сприятливі, адже доля мешканців у фінансуванні збільшилась із 20% до 40%.  Люди повірили у ефективність проекту, а міська влада підтримує їхні ініціативи у питаннях прийому колективних заявок, у розробці проектів спільного фінансування і розробці технічних проектів. Метою було створити системний підхід для вирішення цього завдання. Сьогодні вже зрозуміло, що експеримент себе виправдав.

Долина – одне із двох міст України, яке взялося реалізовувати проект зниження енергоспоживання житловими будинками у співпраці з європейськими фахівцями.

 

Досвід і проблематика ОСББ

Вікторія Погорєлова – представниця Асоціації власників будинків, що об’єднує 30 тисяч ОСББ. Вона і сама – голова ОСББ у київському будинку з 1998 року. Її будинок, п’ятиповерхівка на 5 під’їздів, була зведена ще 1965 року. Вікторія впевнена, що 20-річний досвід роботи їхнього ОСББ допоможе за один рік вирішити більшість проблем звичайних багатоквартирних будинків.

Вікторія вважає, що залучення «соціального» капіталу, коштів самих мешканців будинків – це єдиний шлях до модернізації і підвищення енергоефективності. Але цього важко досягти, якщо не буде «Теплих тарифів» для багатоквартирних будинків. Така тарифікація дозволяє рухатися невеликими кроками. Вона застерігає від переходу лише до комплексних проектів через те, що багато українців не довіряють кредитам і не вміють ними користуватися. Покрокова реалізація невеликих заходів на кшталт заміни освітлення на енергоефективне, заміна вікон у під’їздах, дасть змогу відчути, як працює система і перейти до більш масштабних проектів із збільшення енергоефективності. Невеликі проекти дозволять відпрацювати і механізм прийняття колективних рішень серед мешканців будинків.

Читайте також: SmartHome — компанії, які роблять будинки «розумними»

Протягом кількох років Асоціація власників будинків утримує за власні кошти інтернет-портал ProOsbb для усіх, хто хоче створити ОСББ із прикладами подолання типових проблем.

Позиція Фонду енергоефективності України

Фонд Енергоефективності України як юридична особа зареєстрований лише 2018 року. Його місія – це допомога власникам багатоквартирних будинків отримати гранти на комплексну модернізацію своїх помешкань.

Надання коштів – це справа недалекого майбутнього, каже Юлія Головатюк-Унгуряну, в.о. директора Фонду. Але починати готуватися для отримання грантів потрібно вже тепер.

Розроблено декілька варіантів співпраці Фонду із ОСББ:

  • «Легкий пакет» передбачає низку обов’язкових заходів:
    • встановлення теплового лічильника,
    • балансування опалювальної системи,
    • якісні труби. Грант на виконання цих заходів складатиме 40% від їхньої вартості. Якщо частина заходів вже виконана – це теж зараховується
  • Але більше вигідний «Комплексний пакет» – це «Легкий пакет» плюс комплексне утеплення стін, даху, підвалу будівлі і обов’язковий енергоаудит. Грант компенсує 50% витрат, у тому числі на вартість робіт. Ще 20% будуть додані будинкам, де багато субсидіантів. Адже отримувачі субсидій найменше зацікавлені у підвищенні енергозбереження.

Щоб отримати грант на утеплення будинку, буде проводитися обов’язковий енергоаудит, який надасть розуміння, де саме відбуваються найбільші втрати тепла будівлі. Фонд компенсуватиме 80% витрат на енергоаудит і підготовку відповідної документації.

Головна відмінність Фонду від вже існуючих «теплих кредитів» – це підтримка комплексних рішень. Це не буде можливість «просто замінити вікна». Натомість учасники зможуть провести перевірку енергоефективності до і після того, як проект конкретного будинку буде завершено. Це дасть змогу додати до проекту певні заходи з енергозбереження, які теж будуть профінансовані за рахунок гранту.  

Share
Написати коментар
loading...