Реклама

Час ділитися — чому корпорації обирають інтелектуальне волонтерство

Коли суспільству стає замало просто віддавати речі на благодійність, виникає особиста участь — і приходить волонтерство. Коли стає замало вирішувати короткочасні проблеми, настає час глобальних задач — і виникає інтелектуальне волонтерство. Культура поділу на споживачів та бренди поступається культурі, в якій найважливіше — це вміння ділитися. Ось як це працює
Čytaty latynkoju
Час ділитися — чому корпорації обирають інтелектуальне волонтерство
  1. Головна
  2. Історії
  3. Час ділитися — чому корпорації обирають інтелектуальне волонтерство
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Коли суспільству стає замало просто віддавати речі на благодійність, виникає особиста участь — і приходить волонтерство. Коли стає замало вирішувати короткочасні проблеми, настає час глобальних задач — і виникає інтелектуальне волонтерство. Культура поділу на споживачів та бренди поступається культурі, в якій найважливіше — це вміння ділитися. Ось як це працює

Інтелектуальне волонтерство лише нещодавно прижилося в Україні. Тим часом у світі ця практика є поширеним явищем і в якості корпоративної ініціативи, й як вияв позиції окремого громадянина. Це — чіткий сигнал про новий етап цивілізаційного розвитку в країні. Він передбачає безоплатну передачу найдорожчих ресурсів, які має людина. Йдеться про час та ваші інтелектуальні надбання.

Що обрати — спонсорство чи менторство?

Тренд на обмін знаннями — результат кардинальних змін освітньої парадигми. Ці зміни університети переживають у всьому світі. Відбувається перехід від накопичення знань як основної цілі навчання до розвитку навиків критичного мислення. Досвід та інформаційні послуги перебувають у тотальній міграції. Із накопиченням терабайтів даних уже неможливо знати відповіді на всі запитання. Тепер ми лише можемо побудувати алгоритми, які спрощуватимуть пошук і користування цими даними.

Інтелектуальне волонтерство – це закономірна реакція в суспільстві, яке переживає переоцінку освітніх ідеалів. Ми тепер враховуємо орієнтацію на технократичність та реагуємо на вимогу планети щодо сталого розвитку. Першими нові віяння підхоплюють корпорації. Вони все активніше переймаються творенням нового соціального устрою, заснованого на інтелектуальному обміні.

Для чого це їм? В управлінських лавах компаній з’являється все більше мілленіалів. Вони не покладаються на державу чи політиків. Натомість представники цієї ґенерації відчувають власну відповідальність за своє життя.  Для них участь та причетність у змінотворчих процесах країни часто вища за матеріальну мотивацію. Відтак формується можливість через менторство отримати доступ до покоління лідерів, налагодити управління талантами та професійну підготовку працівників майбутнього. Спонсори не настільки потрібні, як ментори. Гроші вирішують багато питань, але не всі.

Якими є формати участі в інтелектуальному волонтерстві

  • Школи, хаби, курси. Тут розмах широкий: від маленьких — на 10-15 осіб — до міжнародних освітніх проектів з багатотисячною аудиторією. У таких співробітники компанії є викладачами, тренерами, експертами. Зазвичай цей формат не потребує зовнішніх ресурсів. Його можна повністю розробити і реалізувати внутрішніми зусиллями.  Приклад такого глобального проекту – освітні заходи через платформу WorldClass від мережі Deloitte. Мета глобальна – підготувати мільйони людей у всьому світі до змін, які несе Четверта промислова революція. Це дасть змогу їм не залишитися «за бортом» на ринку праці. У Франції в рамках цього проекту діє програма Capital Filles. Вона заохочує дівчат здобувати вищу освіту у сферах, де домінують чоловіки. У Новій Зеландії ця програма працює над створенням підприємницької впевненості у молоді в цілому. Локальніший приклад – Summer Digital Class від Dentsu Aegis Network Ukraine. Короткострокова ініціатива під гаслом «Не проспи літо, а використай канікули для прокачування digital-навичок». Школа спрямована на розвиток молодого покоління лідерів, які можуть успішно орієнтуватися на цифрову економіку.
  • Блоги, відеоматеріали. Є альтернативою для масштабних навчальних проектів. Основна перевага — менше витрат на запуск. Наприклад, чим цінний курс від МХП «How to Startup» (10 відеоуроків для технологічних підприємців-початківців)? По-перше, він одночасно залучає широку аудиторію. По-друге, це — контент, придатний для багаторазового тиражування. І зрештою, це — формат, який можна розвивати в субісторії.
  • Експертні консультації. Поки що в Україні найбільш масштабною у цьому напрямку є платформа змістових партнерств бізнесу і громадського сектору Pro BonoЯк громадській організації використати менеджмент, SMM та безкоштовний піар — поради з Pro Bono Week. Тут компанії та незалежні спеціалісти безкоштовно діляться досвідом, щоби допомогти третьому сектору вирішити соціально важливі проблеми.
Затратно завжди бути спонсором для проекту, ефективніше – стати ментором
  • Менторство. Напевне, це — ключова тема в інтелектуальному волонтерстві. Його також назииають інструментом, перенесеним із західних університетів до бізнесу. Він ідеальний для взаємодії компаній і молодих талантів. Студенти та молоді спеціалісти отримують швидкий доступ до практичних знань. Компанії відповідно виховують для себе цінні кадри. Формат наставництва особливо ефективний у сфері медіа. Вона зростає так активно, що спричиняє прогалину між компетентністю випускників і вимогами бізнесу до кандидатів. Якщо в компанії немає власної програми менторства, можна долучитися до нього через соціальну платформу Make Me Better.
  • Інклюзивні програми стажування/працевлаштування. Технології та цифрові інструменти дали змогу працевлаштовувати навіть тих, кого раніше було доволі проблематично інтегрувати у роботу компаній. Хороший приклад вже 3 роки демонструє українська digital-агенція Isobar Ukraine з проектом стажування та працевлаштуванняЧому людям із порушеннями слуху варто спробувати себе у digital глухих та слабочуючих. Інший приклад – кейс з Австрії. Там компанія Deloitte заснувала фінансово-бухгалтерську школу для біженців. У ній вчать розвивати спеціальні й мовні навички, необхідні для роботи в австрійському фінансовому секторі.
  • Пітчинги ідей, конкурси, кейс-чемпіонати. Хороший приклад цього формату продемонстрував нещодавно бренд Red Bull. Вони запустили Red Bull Basement University. Це — багатофункціональний проект, в якому студентам пропонують впровадити позитивні зміни у своїх навчальних закладах. Вони використовують для цього новітні технології. Сфери для змінотворення – стале споживання, інклюзивна освіта, безпека.

Не можу оминути ще один взірцевий приклад – конкурс з вирішення бізнес-кейсів Unilever Future Leaders’ League. Він об’єднує талановитих студентів з більш ніж 30 країн світу. Студенти зустрічаються з лідерами та співробітниками компанії, обмінюються досвідом з однолітками на глобальному рівні. Згодом переможці локальних раундів зустрічаються в Лондоні.

Що необхідно компанії для участі в інтелектуальному волонтерстві

  • Сформувати пул експертів, які готові ділитися досвідом безкоштовно. Вони мають бути готові витрачати щотижня чи щомісяця певну кількість годин для наставництва, лекцій, комунікації.
  • Визначити глобальну ціль компанії в інтелектуальному волонтерстві і план тактичних дій/заходів.
  • Сформувати пропозицію:

    • формат (майстер-клас, консультації, лекції, гранти тощо),
    • компетентні напрями,
    • на яку аудиторію розрахована,
    • який період охоплює.
  • Знайти вже розроблену платформу або створити її в рамках компанії. Вона слугуватиме для обміну волонтерськими експертними пропозиціями з бенефіціарами.
  • Запустити промокампанію. Без промо навіть благодійництво приречене.

Не забувайте: інтелектуальне волонтерство набиратиме обертів. Воно з модної фішки перетвориться в буденну гігієну бізнесу. Далі тяжітиме до професіоналізації та кооперації. А далі, ймовірно, переросте у нову освітню платформу. котра цілком може допомогти університетам (чи стати навіть їхньою альтернативою).

Share
Написати коментар
loading...