Реклама

Як спільне користування автомобілями зміниться до 2035 року — дослідження

Каршеринг, або спільне користування автомобілями — один із ключових трендів 2018 року. Аналітики ING Bank навіть оцінили можливості Східної та Південної Європи у тому, щоби розвивати цей напрямок — і ось які основні тренди вони відзначають
Čytaty latynkoju
Як спільне користування автомобілями зміниться до 2035 року — дослідження
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як спільне користування автомобілями зміниться до 2035 року — дослідження
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Каршеринг, або спільне користування автомобілями — один із ключових трендів 2018 року. Аналітики ING Bank навіть оцінили можливості Східної та Південної Європи у тому, щоби розвивати цей напрямок — і ось які основні тренди вони відзначають

Що таке каршеринг

Універсального визначення немає, але можна орієнтуватися на обов’язкову сукупність таких характеристик:

  • Оплата похвилинна чи / та погодинна або ґрунтується на відстані, яку ви проїхали.
  • Автомобілі або належать постачальнику послуг (так роблять Car2Go, DriveNow, Zipcar та Ubeeqo), або належать приватним особам, а сервіс виступає посередником (Snappcar, Amovens, GoMore, Drivy) та просто зв’язує учасників руху: власника авто та водія.
  • Компанія має низку локацій, між якими й розподілено автомобілі (на відміну від прокату автомобілів, де всі авто зосереджені на обмеженій колькості локацій).
  • Автомобіль слід «взяти» та доїхати до кінцевої точки самостійно (на відміну від спільної поїздки в Uber, де водій веде автомобіль, а ви замовляєте його послуги).
  • Є різні форми: вільне паркування (взяв будь-де — залишив будь-де), фіксоване паркування (машину слід забрати та залишити лише на спеціально визначених локаціях), та модель P2P (машину слід взяти та доставити потім після використання приватному власникові).

Парк машин, що перебувають у спільному користуванні в країнах Європи, виріс до 370 тис одиниць. Кількість спільних машин та зареєстрованих користувачів послуг з обміну автомобілями стрімко зростає. За даними ING, кількість таких автівок у Європі — все ще лише трохи більше 0,1% від усіх всіх легковиків.

Каршеринг як технологічний бізнес та заміна автовласництву

Обмін автомобілями виник у XX столітті, починаючи з кінця 1940-х років. Успіх у цієї ідеї був доволі обмеженим аж до появи 4G-інтернету, а також створення смартфонів та додатків для підключення автомобілів до мап, навігаційних та онлайн-сервісів, розвитку мобільних платежів.

Зараз пасажирські автівки — це 80% всіх пасажирських перевезень у ЄС. Для цього використовується парк із приблизно 270 млн авто. У середньому 1 з кожних 2 європейців володіє автомобілем. Ці автомобілі припарковані до 95% часу володіння. Аналітики ING ґрунтували своє дослідження на відкритих джерелах та опитуванні близько 13 тис споживачів у 13 різних країнах Європи. Вони з’ясували, що серед головних перешкод на шляху поступу каршерингу — не технології, а рівень безпеки та довіри до водіїв та тих, хто надає (або бере) автівки у спільне користування.

Читайте також: Що таке Uber Eats і навіщо він киянам

Хто користується каршерингом

30% дорослих європейців із водійськими правами зацікавлені у каршерингу. Основні його конкуренти — це спільне використання автівок, де ви замовляєте не машину, а машину з водієм (як Uber чи Uklon); та бажання європейців мати власне авто як об’єкт статусу чи емоційну цінність.

Окремо в дослідженні зазначають, що на спільне користування автомобілями можуть вплинути автономні машини, які не потребуватимуть водія та використовуватимуть безпілотні технології. Вони також можуть збільшити довіру між постачальниками, зробити автомобілі безпечнішими.

Сценарій розвитку ринку каршерингу від  ING вказує: в Європі в 2035 році в Європі буде 7,5 млн автомобілів спільного користування. Аналіз показує, що залучення автопарку в кінцевому підсумку призведе до піку, після чого загальна кількість автомобілів у Європі зменшиться, а також зменшиться продаж нових автомобілів. Виробники автівок можуть взяти провідну роль у обміні автомобілями, створюючи свої власні однорівневі платформи та використовуючи існуючу мережу клієнтів.

Замість таксі: Як спільне користування автомобілями зміниться до 2035 року — дослідження

Хто зацікавлений у спільному користуванні автомобілями

Низька частота володіння автомобілем підвищує інтерес до спільного використання автівок. Основним стимулом інтересу тут виступають економічні фактори, ощадливість та ситуація на ринку автокредитування.  Близько 7% європейців із водійськими правами заявляють, що вони використовують автокредитування, а 23,5% розглянуть можливість використання послуг з обміну автомобілями протягом наступного року. Інтерес зростає серед людей, які не мають власної машини та / або використовують громадський транспорт як основний спосіб поїздок. Також виявляється високий інтерес до людей, які мешкають у столичних районах, де місця для паркування обмежені. Так роблять молоді люди та ті, хто живе в країнах з відносно низькими доходами.

Замість таксі: Як спільне користування автомобілями зміниться до 2035 року — дослідження

Ось як розподілено аудиторію власників водійських прав, які вже почали користуватися каршерингом або планують це зробити протягом 1 календарного року:

Замість таксі: Як спільне користування автомобілями зміниться до 2035 року — дослідження

Як можна покращити ситуацію

Головний спосіб стимулювати каршеринг — знизити витрати та ціни, покращити його надійність, збільшити кількість доступних авто та спростити платформи й інфраструктуру для взаємодії з онлайн-сервісами, що пропонують послуги каршерингу.

Автомобілі стають дешевшими порівняно з громадським транспортом. Із часом приватні автомобілі стали дорожчими, ніж переміщення у громадському транспорті, користування залізницею та автобусом.

Низькі процентні ставки допомогли споживачам фінансувати автомобілі. Лізингові компанії також користуються цим. Крім того, збільшення (повністю оперативного) приватного / особистого лізингу автомобілів допомагає компаніям-орендарям домогтися економії від масштабу. Це, в свою чергу, допомагає знижувати витрати на придбання та експлуатацію.

Незважаючи на те, що частка автомобілів у Європі порівняно із залізничним та автобусним транспортом протягом останніх 10 років була відносно стабільною, існує небезпека втрати постачальниками послуг громадського транспорту. Перевезення автомобілем часто виграє за рахунок зручності та гнучкості.

Замість таксі: Як спільне користування автомобілями зміниться до 2035 року — дослідження

 

Постійне зростання використання автомобілів також надає небажані ефекти — затори, дорожньо-транспортні пригоди та забруднення. Це особливо актуально в щільних міських районах. Уряди часто намагаються обмежити кількість автівок, оподатковуючи володіння автомобілем, піднімаючи ціни на пальне, запроваджуючи регулюване паркування та / або стягнення плати за проїзд центром міста чи певними його районами. Заборона на викиди також зростає, і в деяких містах, таких як Осло та Амстердам, скорочується кількість місць для паркування.

Чи готові європейці ділитися власними автівками

Більшість людей сказали «так», коли їх запитали, чи готові вони поділитися своїми автомобілями за гроші. Мінімальна сума, яку хочуть заплатити за день, при цьому коливається. Понад 70% тих, які бажають долучитися до каршерингу в обмін на додаткових дохід, прагнуть отримати мінімальний дохід від €10 до €30 на день, тоді як 18% хочуть мінімум €50 на день.

Висока схильність спробувати каршеринг — у тих, хто мешкає у Туреччині, низька — в країнах Бенілюксу:

Замість таксі: Як спільне користування автомобілями зміниться до 2035 року — дослідження

Які технології потрібні для розвитку каршерингу

Хоча існує потенціал як попиту, так і пропозиції, послуги з обміну автомобілями повинні розблокувати цей потенціал. P2P-платформи мають потенціал для швидшого розширення та можуть краще пристосуватися до постачання, використовуючи приватні автомобілі. Довіра має велике значення, враховуючи емоційну цінність автомобілів для власників. Інші питання більш практичні, такі як необхідність фізичної передачі ключів тимчасовому користувачеві.

Технологія може допомогти у створенні довіри та прозорості, кажуть в ING:

  • Підвищення рівня підключення може допомогти подолати практичні та прозорість у забезпеченні дистанційного доступу та моніторингу та оцінювання лідерських здібностей користувачів.
  • Автономні системи можуть допомогти у запобіганні нещасним випадкам та обмежити витрати на страхування.
Читайте також: Киянин створив бота, який відслідковує ціни в Uber

Такі платформи, як Uber та Lyft, працюють двосторонньо, об’єднуючи як користувачів-водіїв (попит), так і пасажирів (постачання). Окрім створення міцної платформи, вони успішно розблоковують попит та пропозицію через:

  • Створення прозорості: платформи для поїздки мають надійну систему перегляду, коли обидві сторони оцінюють один одного. Це створює довіру.
  • Можливість контролювати ціну та використовувати неактивну пропозицію: використовуючи стратегію ціноутворення з високою агресивністю, така платформа для подорожей, як Uber, збільшує попит. Через високий попит, пропозиція також зростає. Незважаючи на низьку ціну, Uber є привабливим для водіїв, бо пропонує багато користувачів. Обмін автомобілями може не мати користі від тієї ж еластичності цін, але це може змінюватися з часом, коли користувацькі очікування покращаться.

Що чекає на ринок спільного користування автівками

ING прогнозує такий сценарій розвитку:

  • Загальний автомобільний парк зросте до 2,3 млн у 2025 році. Збільшення попиту на каршерінг триватиме й після 2025 року.
  • Спільне використання автомобілів буде привабливим для більшості людей, як тільки буде поліпшено користувацький досвід та зросте конкурентна спроможність сервісів, що надають подібні послуги.
  • Кількість автівок зросте до 7,5 млн одиниць у 2035 році. Очікується, що обмін автомобілями зменшить зростання європейського пасажирського приватного автопарку до 2025 року і допоможе скоротити кількість автомобілів після 2025 року.
  • Максимальна кількість приватних автівок у ЄС припаде на період між 2025 та 2035 роками.

Share
Написати коментар
loading...