Реклама

Міносвіти боротиметься з плагіатом — долучилися 20+ українських вишів

В українському Міносвіти дискутують щодо того, як перейти на інший рівень відстежування академічної доброчесності. З цього приводу в міністерстві оголосили про старт акції #СтопПлагіат
Čytaty latynkoju
Міносвіти боротиметься з плагіатом — долучилися 20+ українських вишів
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Міносвіти боротиметься з плагіатом — долучилися 20+ українських вишів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В українському Міносвіти дискутують щодо того, як перейти на інший рівень відстежування академічної доброчесності. З цього приводу в міністерстві оголосили про старт акції #СтопПлагіат

Урядовці-освітяни таким чином хочуть закликати небайдужих людей об’єднатися під одним голосом в акції #СтопПлагіат, щоб спільно шукати розв’язання проблеми плагіату. До акції вже доєдналися понад 20 закладів вищої освіти України.

Як будуть боротися з плагіатом

За словами координатора Проекту сприяння академічної доброчесності в Україні (SAIUP) Тараса Тимочко, останнім часом дедалі більше досить гучних випадків, пов’язаних із плагіатом: «Може скластися враження, що ситуація погіршилася, але я вважаю, що це лише свідчить, що збільшилась кількість небайдужих людей».

Як зазначають автори ініціативи, всі університети та наукові установи в Україні мають можливість підписати угоди з компаніями, що надають послуги перевірки тексту на наявність запозичених частин тексту, і забезпечити своїм аспірантам та докторантам перевірку дисертаційних робіт на плагіат.

Також група експертів розробила широкі рекомендації, які можна використати як модулі для навчання, як основа спецкурсів з академічного письма. Зараз дискутують на тему, як перейти на інший рівень відстежування академічної доброчесності – на рівень глибшого аналізу наукового змісту роботи. Однак, як наголосив заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич, цього недостатньо. Україна має забезпечити не лише технічну перевірку тексту робіт на плагіат, а й не допускати плагіату наукових ідей.

Андрій Сідляренко, голова компанії «Unicheck Україна» — онлайн-сервісу пошуку плагіату, — зазначив, що  академічна доброчесність є етичною й академічною нормою, що має впливати на якість освіти та довіру до результатів наукових досліджень.

Нагадаємо, раніше ми публікувалиЯк українці допомагають боротися з плагіатом у світі — історія стартапу Noplag розмову розмову з Олексієм Бочковим, СEO Noplag — сервісу з пошуку плагіату у текстах учнів, студентів чи науковців. Він розповів, як внутрішній проект компанії за кілька місяців виріс уп’ятеро та чому команда сфокусувалася саме на закордонних клієнтах.

Share
Написати коментар
loading...