Реклама

Рада ухвалила 2 закони про «євробляхи»

8 листопада 2018-го український парламент ухвалив у другому читанні та в цілому 2 законопроекти, які змінюють правила для власників авто на єврономерах. Законопроект №8487 «Про внесення змін до Податкового кодексу» щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів та проект закону № 8488 «Про внесення змін до Митного кодексу»
Čytaty latynkoju
Рада ухвалила 2 закони про «євробляхи»
  1. Головна
  2. Місто
  3. Рада ухвалила 2 закони про «євробляхи»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
8 листопада 2018-го український парламент ухвалив у другому читанні та в цілому 2 законопроекти, які змінюють правила для власників авто на єврономерах. Законопроект №8487 «Про внесення змін до Податкового кодексу» щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів та проект закону № 8488 «Про внесення змін до Митного кодексу»

Пільги, які прописала Верховна Рада в законопроектах про розмитнення автомобілів на іноземних номерах, не влаштовують автоекспертів і власників «евроблях». Що передбачають зміни в законах та як тепер розмитнюватимуть авто з-за кордону — далі в матеріалі.

Зміни щодо оподаткування акцизом легкових авто (закон №8487 )

Законопроект № 8487 передбачає зміну формули розрахунку акцизу на розмитнення автомобілів, який фактично буде зменшений. Також головною зміною до законопроекту в порівнянні з першим читанням є встановлення строків щодо пільгового розмитнення «євроблях». Пільговий коефіцієнт становитиме 0,5 для автомобілів, які будуть розмитнені протягом 90 днів після вступу закону в силу. Тобто для автомобілісті на єврономерах, які розмитнять авто в перші 90 днів дії закону, діятиме знижка 50%. Щоправда в об’єднанні власників авто на єврономерах кажуть, що за такий короткий термін всі бажаючі просто не зможуть пройти процедуру.

Для тих, хто виконав умови тимчасового порядку митного оформлення легкових автомобілів, передбачена можливість оформити машину в режимі імпорту, сплативши штраф до держбюджету.

Формула розрахунку суми акцизного податку виглядає так:

Базова ставка Х Коефіцієнт двигуна Х Коефіцієнт віку = Сума акцизного податку

Отже, у розрахунку суми акцизу буде враховуватися три кладові:

  • базова ставка;
  • коефіцієнт двигуна;
  • вік авто.

Коефіцієнт двигуна розраховуватиметься так: показник об’єму двигуна буде ділитися на 1000. А коефіцієнт віку — це кількість повних календарних років.

Базова ставка податку для автомобіля з об’ємом бензинового двигуна:

  • до 3 тис куб. см — складе 50 євро
  • більше 3 тис куб. см — 100 євро.

Базова ставка для дизельних двигунів об’ємом:

  • 3,5 тис куб. см складе 75 євро
  • понад 3,5 тис куб. см — 150 євро.

Базова ставка — це ставка податку в євро за одну машину. Передбачено, що коефіцієнт для автомобілів, які використовувалися понад 15 років, становить 15. Тобто, якщо вік авто становить 16-17 або 20 років, до нього все-одно буде застосовуватися віковий коефіцієнт 15.

Варто додати, що окрім акциза, при розмитненні авто потрібно ще сплатити ввізне мито, яке складає 10% від вартості автомобіля (для автівок з ЄС — 5-7%); ПДВ — 20% від суми митної вартості авто, акцизного збору і ввізного мита. А також сплатити збір до Пенсійного фонду (3-5%).

Зміни щодо правил розмитнення авто (закон №8488)

Розмір штрафів за нерозмитнені авто, в тому числі з «евробляхамами» збільшився. Закон «Про внесення змін до Митного кодексу» посилив відповідальність за порушення митних правил. За інформацією «Європейської правди» закон передбачає:

  • обмеження на кількість авто, які можна ввозити без так званого «грошового забезпечення». Так, нерезидент зможе без грошового забезпечення ввезти в режимі тимчасового ввезення лише одне авто.

Ввезення наступних транспортних засобів передбачає наявність гарантії. Гарантом може виступити фінансова установа, яка візьме на себе зобов’язання сплатити суму всіх митних платежів, якщо авто не буде вивезено.

  • Особа, яка ввезла в Україну авто в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення, не зможе передати його у володіння, користування або розпорядження іншим особам чи розукомплектовувати його.

Також їй заборонятиметься використання такої машини в підприємницькій діяльності чи для отримання доходу, наприклад, для роботи в таксі. За порушення встановлених правил передбачено штраф — 34 тис грн.

  • Будь-яка інша особа, яка всупереч встановленим правилам, отримає транзитне або тимчасово ввезене авто у володіння, користування або розпорядження чи використовуватиме таке авто в підприємницькій діяльності, для отримання доходу, також буде оштрафована. Перша фіксація зазначених порушень працівниками поліції передбачає стягнення з порушника 8,5 тис грн, повторна фіксація — 17 тис грн, позбавлення права керування на 1 рік та оплатне вилучення авто за рахунок порушника.
  • За недотримання строків режимів транзиту та тимчасового ввезення, тобто за невивезення авто за межі країни своєчасно, порушники також мають сплатити штрафи, розміри яких будуть залежати від кількості днів перевищення встановлених строків.

За один день прострочення вивезення транзитного авто з порушника буде стягнуто 170 грн, а за три дні відтермінування вивезення тимчасово ввезеної машини — 850 грн. Зайвий місяць перебування такого авто в Україні коштуватиме порушнику 170 тис грн або навіть транспортного засобу, який може бути конфіскований за рішенням суду.

Share
Написати коментар
loading...