Реклама

В Україні почав діяти закон «Про електронні довірчі послуги»

Закон, який вступив у силу відучора, 7 листопада, дозволить ввести в Україні сучасні електронні методи ідентифікації особистості. Зокрема MobileID, повідомив міністр юстиції Павло Петренко
Čytaty latynkoju
В Україні почав діяти закон «Про електронні довірчі послуги»
  1. Головна
  2. Новини
  3. В Україні почав діяти закон «Про електронні довірчі послуги»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Закон, який вступив у силу відучора, 7 листопада, дозволить ввести в Україні сучасні електронні методи ідентифікації особистості. Зокрема MobileID, повідомив міністр юстиції Павло Петренко

В повідомлені Урядового порталу зауважують, що завдяки нормам закону збільшили кількість державних послуг, які може отримати кожен українець онлайн. Ключовий сервіс, який базуватиметься на новому законодавстві, стане MobileID.

Про що йдеться в законі

Говориться про те, що персональні дані громадян будуть захищені, а електронна ідентифікація українських користувачів визнаватиметься в усьому світі. За словами Павла Петренка, важливою перевагою нового цифрового підходу є фіксація реального часу підписання електронних документів: «Це захист бізнесу – достовірності й дійсності контрактів, які укладають он-лайн в режимі реального часу».

Засіб ідентифікації через MobileID

Також очільник  Мін’юсту розповів про засіб ідентифікації особи — MobileID, який вже доступний громадянам. Розпізнавання через мобільний телефон дасть можливість отримувати державні послуги чи підписувати документи за допомогою мобільного пристрою. Як підкреслив Петренко, даний метод ідентифікації набагато надійніший за звичні для нас логін та пароль, його буде майже неможливо підробити чи викрасти злочинцям.

«Для того щоб скористатися послугою MobileID, треба звернутися до вашого мобільного оператора та оформити за допомогою паспорта й ідентифікаційного коду SIM-карту нового покоління. На неї буде записаний індивідуальний цифровий підпис», – сказав він.

Нова технологія захищає дані за допомогою найсучасніших криптографічних алгоритмів, є доступною на всіх типах мобільних пристроїв, де встановлені операційні системи Android, iOS, Symbian тощо. Окрім цього, SIM-картки дають змогу працювати з декількома кваліфікованими сертифікатами одночасно, що зручно для громадян, які можуть виступати одночасно і фізичними, і юридичними особами.

Також повідомляється, що Мін’юст розробив ще 2 документи, які унормують проведення процедури оцінки відповідності у сфері електронних довірчих послуг, затвердять порядок взаємного визнання українських та іноземних відкритих ключів й електронних підписів.

Нагадаємо, в рамках спецпроекту «12 історій про незалежну Україну» редакція Na chasi презентувалаЕлектронна демократія в Україні: від революції до еволюції загальну картину того, як зараз виглядає електронна демократія в державі. В матеріалі, зокрема, розповідається про послугу MobileID.

Share
Написати коментар
loading...