Реклама

Що таке Facebook Pay та коли чекати на цей сервіс в Україні

З огляду на настільки бадьорий запуск Apple Pay в Україні, стабільну роботу Google Pay і вихід нішевої платіжної системи Garmin Pay для спортивних гаджетів однойменної фірми, компанія Марка Цукерберга може всерйоз задуматися про старт роботи в Україні. Я пропоную розібрати всі «за» такого рішення
Čytaty latynkoju
Що таке Facebook Pay та коли чекати на цей сервіс в Україні
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що таке Facebook Pay та коли чекати на цей сервіс в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
З огляду на настільки бадьорий запуск Apple Pay в Україні, стабільну роботу Google Pay і вихід нішевої платіжної системи Garmin Pay для спортивних гаджетів однойменної фірми, компанія Марка Цукерберга може всерйоз задуматися про старт роботи в Україні. Я пропоную розібрати всі «за» такого рішення

    Що сталося?

    Днями виданню TechCrunch стало відомо, що Facebook готується запустити платежі через свій Messenger в країнах ЄС. Для цього Facebook Payments International Limited отримав ліцензію від Центрального банку Ірландії на використання електронних грошей, датовану 24 жовтня 2018 року. Ірландія, як ми знаємо, є членом Євросоюзу — це дає Facebook право працювати відразу в 27 державах-членах ЄС.

    Що таке Facebook Pay?

    Це — фінансовий сервіс для користувачів Facebook Messenger (коректніше було б називати його Messenger Pay, але було би не зовсім ясно), запущений в США навесні 2015 року. Потім він вийшов в релізі у декількох інших країнах. Завдяки йому користувачі можуть відправляти друзям гроші через месенджер без додаткових комісій.

    Ліцензія Центробанку Ірландії дозволяє емісію електронних грошей і дає право надання платіжних послуг, які включають:

    • кредитні операції;
    • оплату товарів і послуг;
    • грошові перекази.

    Захист платіжних операцій забезпечується можливостями смартфону чи планшету — можна захистити свою інформацію PIN-кодом, Touch ID або Face ID.

    Початок роботи з ним подібний до того, як вже працюють платежі в Instagram (в Україні вони не працюють, проте картку додати можна), про які я писала раніше — користувачі прив’язують свою банківську картку (дебетову, з кредитними FB Pay чомусь не дружить), після чого стає доступною функція грошових переказів в стандартному діалоговому вікні листування з друзями. Також користувачам доступна оплата товарів і послуг в месенджері — які рекламуються в ньому або знаходяться в розділі «ігри».

    Яка в ньому користь для бізнесу?

    По-перше, заявлена ​​аудиторія Facebook Messenger — 600 млн осіб. На жаль, у мене немає даних по Україні. Якщо врахувати 20 млн користувачів самого Facebook, то за скромними оцінками месенджер встановлений у 7–10 млн наших співгромадян.

    По-друге — це direct-доставка рекламних повідомлень про свій продукт до користувача з можливістю відразу його придбати. Через відсутність стрічки новин в будь-якому месенджері, увага користувача не розмивається, вона максимально сконцентрована, що багаторазово збільшує залученість. Оскільки карткові дані вже пов’язані з платформою, платіж є «безшовним» і максимально простим.

    Facebook вже є основною рекламною платформою. Тепер, коли користувачі можуть пов’язувати свої платіжні дані з виходом в соціальні мережі, вони можуть робити покупки швидше і легше, ніж будь-коли раніше. Крім того, завдяки грошовим переказам під час спілкування, покупки в ньому вже не будуть таким вже незрозумілим процесом.

    Чи буде Facebook Pay заходити в Україну?

    Акцент на побудову власної платіжної екосистеми навколо багатомільйонної аудиторії — один з головних довгограючих пріоритетів для Facebook. Як і у випадку із технічною характеристикою IG Shopping, споживання контенту переходить з простого ознайомлення до формату віртуального маркетплейсу. І якщо Instagram таргетує аудиторію реальних товарів через їх візуальні образи, то Messenger об’єднує людей за рахунок формування кола спілкування. Це вже перекази і платежі за digital goods.

    І та, і інша категорія актуальна для українського ринку — такого, що активно розвивається і відкритого до всього нового, адже старе розвивалося дуже повільно і зараз не дуже-то і потрібно.

    Аргумент № 1 — успіх конкурентів. Apple Pay? «ПриватБанк» запустив оплату Apple Pay в мобільних додатках і Google PayКористувачі «Приват24» відтепер можуть одразу підключити Google Pay зайшли в Україну, коли це було ризикованою і нібито безперспективною справою. Проте кількість токенізованих транзакцій (особливо на рішенні від Apple) б’є рекорди, що остаточно розвінчує міф про «найбіднішу країну Європи» в очах представників європейського та американського фінтех-бізнесу. У Facebook явно бачать цю тенденцію і можуть бути зацікавлені в подальшій експансії на Східну Європу.

    Аргумент № 2 — підготований ринок. В Україні з кожним кварталом зростає ринок грошових переказів і мобільних платежів. Перший — за рахунок міжнародних надходжень від заробітчан за кордоном. Другий — за рахунок масової смартфонізаціі населення і розвитку мобільного інтернету. До того ж, багато українських fintechЯк сучасні fintech-інструменти змінюють платіжний бізнес — точка зору-продуктів вже привчили своїх клієнтів до безготівкових переказів, а безліч пропозицій зробили клієнта вибірковості. Згадані 7–10 млн українців будуть довіряти рішенню від Facebook.

    Аргумент № 3 — шлях для розвитку Facebook звільнено державою. В Україні заблокованіЧужі проти своїх: Як санкції проти 2 соцмереж та 1 пошуковика (не) змінили Україну VK й «Однокласники». Раніше вони охоплювали більшість української аудиторії, зараз — тих небагатьох, кого не дратує постійна необхідність використовувати VPNЩо таке VPN і як активувати його безкоштовно за 10 хвилин. Наприкінці 2018-го Facebook має більше 20 млн користувачів і продовжує зростати. Це — гарна основа для впровадження інновацій. Проте будь-яка фінансова нестабільність знизить ймовірність виходу цієї платіжної системи, що в якомусь сенсі навіть зіграє на руку українським fintech-компаніям. Так, вони втратять частину прибутку, але і не отримають конкурента, який був і є одним із джерел їхнього трафіку.

    Share
    Написати коментар
    loading...