Реклама

Школярі допомагатимуть науковцям рахувати пінгвінів

Відучора, 1 листопада 2018 року, стартував проект, учасниками якого стали школярі. Їх залучили до наукових досліджень екології Антарктики. Вихованці обласних натуралістичних центрів з допомогою вчителів рахуватимуть гнізда та пташенят пінгвінів на  фотографіях, зроблених в Антарктиці
Čytaty latynkoju
Школярі допомагатимуть науковцям рахувати пінгвінів
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Школярі допомагатимуть науковцям рахувати пінгвінів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Відучора, 1 листопада 2018 року, стартував проект, учасниками якого стали школярі. Їх залучили до наукових досліджень екології Антарктики. Вихованці обласних натуралістичних центрів з допомогою вчителів рахуватимуть гнізда та пташенят пінгвінів на  фотографіях, зроблених в Антарктиці

Дослідження, в яких візьмуть участь школярі, – це частина міжнародної програми з моніторингу та прогнозування стану екосистеми Південного льодовитого океану та запасів антарктичного криля. Популяція пінгвінів в цьому дослідженні є своєрідним «барометром» запасів криля.

Чому дослідження важливе та яка роль школярів у ньому

Проект проводить Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) МОН разом з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді МОН. За словами очільника центру Євгена Дикого, кінцевою метою дослідження є науково обґрунтована відповідь на запитання: чи популяція криля насправді катастрофічно скорочується, і він потребує захисту, як застерігають деякі екоактивісти — чи навпаки, криля можна беззастережно виловлювати, як переконують промисловці.

Як пояснює Дикий, порахувати криля в океані дуже непросто. Тому вчені з різних країн домовилися використати стан популяцій пінгвінів як свого роду «барометр» запасів криля, бо саме криль є основною їжею пернатих аборигенів Антарктиди. З успіху розмноження пінгвінячих гніздових пар та виживання пташенят можна буде оцінити доступну їм кормову базу, тобто крилеві запаси на певній території. Для здійснення такого спостереження встановили 54 автоматичні фотокамери довкола узбережжя Антарктиди.

Станція Академік Вернадський однією з перших включилась в цю моніторингову програму, розроблену міжнародною Комісією з морських ресурсів Антарктики. Уже третій рік в околицях української станції 3 автоматичні камери знімають «родинні фотоальбоми» пінгвінів. Накопичилося кілька тисяч знімків, які потребують опрацювання та аналізу.

Для цього науковці НАНЦ на чолі з професором Геннадієм Мілінєвським розробили спеціальну методику. За нею вихованці обласних еколого-натуралістичних центрів зможуть з допомогою вчителів обробити фотографії з камер. Зокрема вони порахують кількість гнізд, початок та кінець гніздування, кількість відкладених яєць, пташенят, які вилупились, та пташенят, які доросли до «підліткового» віку і полишили гніздо. Всю цю інформацію буде зведено до єдиної бази даних НАНЦ та статистично оброблено вченими. Потім результати передадуть до Наукового комітету Комісії з морських живих ресурсів Антарктики.

«Так українські школярі зможуть покласти невелику, але власну «цеглинку» до побудови світової науки, взяти участь у справжньому, а не «навчальному» міжнародному науковому проекті, доєднатися до збереження живої природи нашої планети», – сказав Євген Дикий.

Варто відзначити, що Україна є однією з 6 країн світу, які здійснюють вилов криля в Південному океані. Нині в цьому регіоні працює українське риболовне судно «Море Содружества».

Що таке криль

Криль це — маленький морський рачок промислових розмірів (10-65 мм), що утворюють промислові скупчення в поверхневих шарах води помірних і високих широт океанів обох півкуль. У морях навколо Антарктиди криль становить головну частину раціону практично всіх інших видів тварин — від пінгвінів до китів.

Фото: wikipedia.org

Також наразі триваєУкраїнців запрошують на конкурс учасників антарктичної експедиції прийом документів до 24-ї Української антарктичної експедиції (2019-2020) на станцію Академік Вернадський. За підсумком першого місяця до НАНЦ надійшла рекордна кількість заявок.

Share
Написати коментар
loading...