Реклама

Чернівці визнали найдемократичнішим містом України

Експерти Українського незалежного центру політичних досліджень, в рамках проекту USAID «Громадяни в дії» оцінили демократичність процедур місцевих рад, в яких прописані можливості жителів впливати на процес ухвалення рішень
Čytaty latynkoju
Чернівці визнали найдемократичнішим містом України
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Чернівці визнали найдемократичнішим містом України
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Експерти Українського незалежного центру політичних досліджень, в рамках проекту USAID «Громадяни в дії» оцінили демократичність процедур місцевих рад, в яких прописані можливості жителів впливати на процес ухвалення рішень

Лідерами демократичності у 2018 році стали:

  • Чернівці – 90%.
  • Київ – 76%.
  • Хмельницький – 75%.
  • Львів – 70%.
  • Краматорськ – 66%.

Найнижчі показники демократичності виявились у Харкова (38%) та Житомира (29%).

Яка загалом ситуація з демократією в містах України

Загальна середня якість місцевої демократії в 2018 році в обласних центрах – 55%, зазначають автори дослідження. Вони також наголосили, що за минулі 2 роки значна кількість міських рад розширила можливості для жителів управляти своїми містами. Покращення ситуації досягнуто за рахунок запуску в містах нових інструментів місцевої демократії. Серед них — бюджети участі та механізм електронних петицій. За ці 2 роки 21 місто запустило бюджет участі, і ще 15 – електронні петиції. Лише 4 міста запустило місцеві ініціативи, і 3 – громадські слухання.

Також відзначено загальний тренд на підвищення прозорості та підзвітності місцевого самоврядування громаді: покращились положення про звітування міського голови та депутатів(7 міст), положення про депутатські комісії (5 міст), а також регламент міської ради (7 міст).

Загалом експерти проаналізували більше 300 рішень місцевих рад і вказали, що в 70 них протягом останніх 2 років вносились позитивні зміни, які розширюють можливості жителів впливати на процеси управління містом. Порівняно з 2016 роком загальний середній рівень демократичності українських міст зріс на 17%. Найбільший прогрес зробили міські ради Києва, Львова, Хмельницького та Рівного.

Найгірше врегульовано загальні збори громадян (31%) та регламент виконавчого комітету міської ради (28%). Найкраще демократичне регулювання в нових інструментів місцевої демократії даютьелектронна петиція (94%) та бюджет участі (85%).

Чернівці визнали найдемократичнішим містом УкраїниЧернівці визнали найдемократичнішим містом України

У процесі підготовки дослідження «Індекс демократичності міст – 2018» було проаналізовано 12 рішень міських рад, які регулюють механізми залучення громадян в управлінні своїм містом під час прийняття рішення, а також забезпечення прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування. Під час дослідження охоплено 24 обласних центри. Воно тривало протягом травня-серпня 2018 року.

Раніше ми інформувалиЕлектронна демократія в Україні: від революції до еволюції про те, як розвивається електронна демократія в Україні та які сервіси було створено протягом минулих 4 років.

Share
Написати коментар
loading...