Реклама

5 порад для тих, хто прагне змінити сферу діяльності

Покинути все і зайнятися чимось іншим. Такі дії часто спадають на думку, коли ми не задоволені своєю роботою та не бачимо професійного розвитку. Що робити у такій ситуації, розповідає Анна Мазур, засновниця проектів Happy Monday, ProForum та MakeMeBetter
Čytaty latynkoju
5 порад для тих, хто прагне змінити сферу діяльності
  1. Головна
  2. Історії
  3. 5 порад для тих, хто прагне змінити сферу діяльності
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Покинути все і зайнятися чимось іншим. Такі дії часто спадають на думку, коли ми не задоволені своєю роботою та не бачимо професійного розвитку. Що робити у такій ситуації, розповідає Анна Мазур, засновниця проектів Happy Monday, ProForum та MakeMeBetter

Не всі наважуються кардинально змінити сферу діяльності через страх нового та незвіданого. Якщо ви таки вирішили опанувати нову професію, то ось 5 порад, які полегшать цей процес.

Не поспішайте звільнятися

Нам часто здається, що зміна сфери діяльності – це кардинальне рішення, і воно обов’язково має бути драматичним. Панує думка, що спочатку потрібно звільнитися, а потім шукати справу життя. Насправді, все не так.

Щоби зрозуміти, куди рухатися, важливо мати ясну голову і стабільний психологічний стан. Коли ви вирішуєте звільнитися, щоби «шукати себе», то можете опинитися перед великим ризиком потрапити в емоційну та фінансову пастку.

Як це відбувається? Після звільнення ви починаєте шукати нову роботу, подаватись на якісь вакансії — але ж без досвіду вас навряд чи візьмуть. Відмов стає все більше, а гроші починають закінчуватись. Минає декілька місяців — і від безвиході ви погоджуєтесь на першу-ліпшу пропозицію. Як правило, отримуєте там менші гроші, ніж очікували, та й робота далека від вашої мрії. Звісно, все може бути й інакше. Але такий сценарій зустрічається найчастіше.

Якщо думаєте про зміну діяльності, – починайте готуватись заздалегідь:

  • Відвідайте фахові конференції, щоби познайомитись зі спеціалістами в обраній сфері.
  • Запишіться на курси, щоб отримати потрібні знання та сформувати портфоліо.
  • Спробуйте знайти волонтерство, яке зможете поєднувати з основною роботою.
  • Починайте з маленьких кроків — тоді перехід у нову сферу для вас буде максимально комфортним.

 Переконайтеся, що нова сфера вам підійде

Ми часто романтизуємо професію, про яку мріємо. Але всюди є своя рутина, і ви маєте бути готовими до цього. Спробуйте дослідити цікаву вам сферу діяльності, щоби зрозуміти всі її переваги та недоліки. Є 2 способи, як краще це зробити.

Спосіб перший: Знайдіть знайомого (або знайому), який займається тим, що вам подобається, і попросіть побути з ним декілька днів на роботі. Так ви побачите та проаналізуєте, з яких процесів складається його чи її діяльність. Ця практика називається shadowing і дослівно перекладається як «бути тінню». В Україні такий неформальний метод навчання та ознайомлення з фахом зустрічається рідко, але він дієвий і корисний.

Читайте також: Спільна робота, мотивація, ієрархія — найцінніші поради з книги Rework

Спосіб другий: З головою пориньте у нову сферу діяльності. В Європі таку практику називають deep dive, тобто «глибоке занурення». Виділіть тиждень і повністю присвятіть його омріяній професії:

  • читайте книги та статті по темі,
  • ходіть на професійні зустрічі та майстер-класи,
  • знайомтеся та спілкуйтеся зі спеціалістами у цій сфері,
  • переглядайте відповідні онлайн-курси та відео.

Якщо після такого тижня вам все ще хочеться розвиватися у новій сфері, то не сумнівайтеся і переходьте до наступного кроку.

Зрозумійте, чого вам потрібно «довчитися»

Проаналізуйте, якими навичками має володіти фахівець зі сфери, в яку ви збираєтеся перейти. Знайдіть відповідні вакансії та випишіть усі ключові вимоги до кандидатів. Підкресліть ті, що найчастіше повторюються – це й буде вашим орієнтиром.

Далі проаналізуйте власний досвід, щоби зрозуміти, що у вас є, а над чим треба працювати. Тут допоможе модель SWOT-аналізу:

  • Випишіть свої сильні та слабкі сторони, можливості та загрози.
  • Не поспішайте — доповнюйте цей список щодня, як тільки згадуєте або помічаєте щось за собою.
  • Також можете звернутись до професійних тестів чи кар’єрних консультантів, щоби швидко отримати кваліфікований зворотній зв’язок.

Вам потрібно зробити якісну «інвентаризацію» власного досвіду та сформувати мапу розвитку. Для цього зрозумійте, яких навичок вам не вистачає та чого потрібно вчитися. Відповіді на ці питання сформують ваш план розвитку. Далі обирайте курси і книги, які допоможуть опанувати нові навички, — і розвивайтесь у цьому напрямкові.

Знайдіть ментора

Ментор – це інсайдер зі сфери. Він дасть поради, поділиться досвідом та допоможе зорієнтуватись у новій для вас діяльності. Це не вчитель чи тренер, а людина-«гугл» у вашій майбутній професії. Таку людину ви можете запитати, які книги та професійні видання краще читати, на які курси варто записатися та де працювати на початку кар’єри. Ментор допоможе вам опанувати план розвитку та знайти потрібні ресурси.

До того ж, ви отримаєте крутого друга-фахівця, який дасть відповіді на складні кар’єрні питання та зможе порекомендувати вас своїй професійній спільності. Знайти ментора не складно — просто напишіть людині, яка вас надихає, та попросіть у неї поради. Або ж скористуйтеся спеціальними програмами, наприклад, MakeMeBetter.

Отримайте перший досвід

Роботодавці не хочуть брати кандидатів без досвіду роботи. Їх можна зрозуміти, адже вони ризикують своїми ресурсами, часом та брендом компанії. Не варто очікувати, що хтось має розгледіти ваш потенціал та повірити вам на слово. Якщо вирішили змінювати сферу, напрацюйте досвід.

Якщо ви впораєтесь із планом розвитку, то знання і розуміння, що саме потрібно робити, у вас уже з’явиться. Цього буде достатньо, щоби почати виконувати перші завдання та проекти. Це може бути волонтерство, стажування чи власний міні-проект, проектна робота або фріланс. Можете спробувати додаткові обов’язки на поточній роботі – дізнайтесь, чи є можливість попрацювати у сфері, яка вам цікава. У будь-якому випадку, ваше завдання – отримати досвід без жодних виправдань.

Головне — не чекайте швидких перемог. Миттєві професійні зміни бувають тільки у фільмах. Наше життя – це низка маленьких кроків, і якщо робити їх у правильному напрямку, то обов’язково дійдете до мети. Щоби отримати більше інсайтів про кар’єрні напрямки і почати розвиватись в обраній сфері, запрошуємо на щорічну конференцію з професійного розвитку ProForum 2018.

Спеціально для читачів Na сhasi пропонуємо промокод на знижку учасникам ProForum у 18% — просто введіть HM_NaChasi.

Share
Написати коментар
loading...