Реклама

Як правильно будувати партнерство з брендами

Вікторія Прудник, бренд-менеджер Jägermeister в Україні, у своєму блозі поділилася рекомендаціями щодо правильної побудови партнерства бізнесу, замовників та брендів. Публікуємо ключові поради
Čytaty latynkoju
Як правильно будувати партнерство з брендами
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як правильно будувати партнерство з брендами
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вікторія Прудник, бренд-менеджер Jägermeister в Україні, у своєму блозі поділилася рекомендаціями щодо правильної побудови партнерства бізнесу, замовників та брендів. Публікуємо ключові поради

    З чого слід почати партнерство з брендом?

    Називайте речі своїми іменами. Для початку варто просто вивчити айдентику бренду, правильне написання і вимову назви, актуальний логотип і кольори — та використовувати їх без змін на власний розсуд. Над створенням цієї айдентики вже попрацювала армія креативників, дизайнерів і стратегів. Так що не перетворюйте Vodka на «Водюню», Автомобіль на «Тачілу», а Каву на «Оргазм в зернах». Залиште креатив для бренд-активацій, а жарти — для дружніх компаній.

    Не шукайте зв’язки там, де вони недоречні. Перед тим, як пропонувати бренду партнерство, подумайте, наскільки дана історія відповідає позиціонуванню / території бренду. Ось вам свіжий і реальний приклад «як не треба», зауважує Пруднік:

    —Вітаємо, ми фестиваль здорового способу життя. І хочемо запросити Егермайстер стати нашим партнером!

    Пропозиція має бути теж суто діловою та враховувати чіткі строки й важливість реалізації насамперед не для вас особисто чи для ваших друзів, а для бренду загалом. У кожного серйозного заходу повинні бути чіткі, реалістичні терміни підготовки і план реалізації.

    Що мінімально повинно бути у вашій пропозиції:

    • назва івенту;
    • дата і місце проведення;
    • список артистів / agenda;
    • опис аудиторії та очікувана кількість глядачів / учасників / відвідувачів;
    • відгуки / фото / посилання на попередні заходи;
    • список інших партнерів;
    • пропоновані активації бренду-партнера та бюджет.

    Бажано, щоб все це було чітко, без «води» та чесно — адже усю інформацію легко перевірити, відгуки зібрати, а гроші — перераховати.

    Як спланувати бюджет при роботі з брендом?

    При створенні бюджету подумайте про обмін. Він повинен бути як мінімум рівноцінним. Не намагайтеся заробити на співпраці з брендом всі гроші світу. Крім партнерских грошей, у вас ще є бар і вхід, на яких ви заробляєте (якщо співпрацюєте з алкогольним брендом, наприклад). Замість того, щоб виставити вартість навмання, постарайтеся чітко вирахувати спонсорський бюджет, виходячи зі звичних для партнера KPI (вартості контакту, кількості продукту, який буде реалізований) або ж надайте свою версію деталізації.

    Читайте також: Instagram дозволив позначати товари та бренди в Stories

    Також визначте одну контактну / відповідальну за прийняття рішень особу зі свого боку. Розуміємо, що дуже багато людей бере участь у створенні заходів: команда бару, оренда техніки, концертне агентство, клінінг, туристична компанія тощо. Важливо пам’ятати, що відповідальна особа / менеджер / холдер проекту (називайте як хочете) з боку івенту — завжди одна людина.

    Усі перемовини та етапи робіт фіксуйте в пошті — це єдиний ваш доказ (як і ваших партнерів) на випадок розбіжностей. Для швидкої відповіді можна використовувати, наприклад, месенджери — але фіксувати все краще у підсумку через електронну пошту. По-перше, пошта — робочий інструмент. І навіть якщо бренд-менеджер — міленіал і фанат Facebook чи Telegram, пошта набагато ефективніша в плані пошуку робочої інформації.

    Документи — найбільш нудна частина в роботі, але необхідна. Тут діє стандартна схема: Договір — Додаток до Договору — Рахунок — Акт.

    Які моменти потребуватимуть додаткової уваги?

    На що звернути увагу:

    • Для роботи з вашого боку потрібен ФОП або ТОВ. Як правило не всі компанії можуть працювати з неплатниками ПДВ.
    • Терміни оплати. Якщо ви вписали, що у нас постоплата, то не можна вимагати гроші раніше. Просто тому що є бухгалтери, які діють на підставі документа. Ні кроку вліво, ні кроку вправо.
    • Прописування усіх проявів і зобов’язань. Краще все уточнити до дрібниць, і як показує практика — до найменших дрібниць. Якщо в Додатку вказано передоплата, до нього не потрібно робити Акт. Але після закінчення івенту важливо надати оригінал акта, інакше пост-оплату не одержати.
    • Локація. Перевіряйте локацію перед тим як пропонувати. І обов’язково поїдьте туди з Партнером, його івент-агентством, діджитал, промо-агентством, супервайзером і всією армією з його боку. Хто поїде на зустріч, звичайно, назве сам партнер. Але повірте, буде набагато легше, якщо всі питання будуть вирішені на місці з відповідальними людьми.
    • Таймінг. Важливо відразу обумовити час монтажу і демонтажу і хто буде зустрічати на локації. Щоб не було простоїв авто, нічого не забути тощо.
    • Як відбуватиметься робота бренду на локації. Обговоріть всі деталі, а краще поділіться фото або візуалізацією. Наприклад, у нас буде працювати промо-команда. Ось їхня форма, механіка та години роботи.
    • Медійка. Заплануйте медійну кампанію та включення партнера в ній. Це важливо. А ще важливо, що якщо ми узгодили з вами афішу з нашим лого, то потім трохи прикро, коли в промо афіша без лого крутиться. Якщо партнерів події більше одного, будь ласка, поділіться візуалізацією, графіками й механіками  з усіма ними.

    Що робити після?

    Якщо ви добре підготувалися до заходу, то на івент вам залишається тільки контроль і оперативне реагування у разі чого. Не забудьте трохи розслабитися і насолодитися обстановкою навколо. Адже якщо ви робите івент, партнери з ним, то він за час вашої колаборації точно повинен вам сподобатися і стати рідним.

    Після проведення заходу спільно  брендом зустрічайтеся для підсумків: плюси-мінуси; розраховуйте ефективність; з’ясуйте, чи можете працювати далі та як це зробити ефективніше.

     

    Share
    Написати коментар
    loading...