Реклама

Можливості для fintech-продуктів, які відкрила цифрова економіка в Україні

Кардинальне зростання частки мобільних платежів, викликаних активними проникненням смартфонів і 4G — прикладів можна наводити багато. Факт залишається фактом: зараз в Україні прекрасні умови для розвитку fintech-проектів. Питання — якими саме вони повинні бути й які завдання вирішувати?
Čytaty latynkoju
Можливості для fintech-продуктів, які відкрила цифрова економіка в Україні
  1. Головна
  2. Історії
  3. Можливості для fintech-продуктів, які відкрила цифрова економіка в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кардинальне зростання частки мобільних платежів, викликаних активними проникненням смартфонів і 4G — прикладів можна наводити багато. Факт залишається фактом: зараз в Україні прекрасні умови для розвитку fintech-проектів. Питання — якими саме вони повинні бути й які завдання вирішувати?

Зараз 2018 рік, й Україна, як би деякі не розсипалися у скепсисі, твердо крокує в бік digital-економіки. У нас є один з найбільших онлайн-ритейлерівRozetka орендувала приміщення в київському Головпоштамті Східної Європи, який орендує величезну площу у державної поштової служби. Мобільні гаманці з електронними грошима успішно замінив мобільний банкінг. Один з таких продуктів був недавно відзначений американським Forbes, інший отримав міжнародну нагороду за UI/UX дизайн, а третім вже більше 5 років користується 3 з 4 українців. Google Pay працює давно, а Apple Pay? «ПриватБанк» запустив оплату Apple Pay в мобільних додатках недавно, проте вже б’є рекорди в нібито найбіднішій країні Європи. 

Рішення дрібних, але відчутних проблем клієнтів

Не буду довго спекулювати на темі Big Data — я не скажу нічого нового, а повторювати за кимось не бачу сенсу. Теза «Google знає про нас все» не така однозначна. По-перше, ці знання використовуєте і ви, коли запускаєте рекламу. По-друге, зростання обізнаності дозволяє чітко знати, чого не вистачає сучасному користувачу для ефективнішого управління своїми грошима. Будь-який новий проект в сфері прийому платежів повинен бути спрямований на:

  • Дуже просте рішення 3–4 завдань, які не вирішують конкуренти.
  • Давати користувачу трохи більше, ніж стандартний досвід подібної дії: нагороди, гейміфікація, обізнаність, персональний менеджмент тощо.

Ідеї ​​для першого і другого пунктів fintech-компанії отримують як з власного досвіду, так і на основі успіхів / невдач в своїй та сусідніх нішах. Ваш новий продукт повинен не «продавати послугу», а допомагати у вирішенні проблеми за допомогою цієї послуги. Начебто б та ж історія, просто сказано красиво — але ні, між ними ціла прірва. І треба вміти через неї перебратися.

Люди пов’язані між собою як ніколи сильно. Це — і складність, і можливість

І знову починаю з усім відомої тези — «після появи смартфона ми завжди на зв’язку». Це не просто красиві слова, а явище, яке кардинально змінює підхід до розробки fintech-проектів. Продовжуючи історію з «не продавати, а вирішувати проблему» — ця трансформація виникає саме зі зміни в поведінці користувача. Швидкість передачі інформації, її споживання, освоєння і генерації думки зросла багаторазово. Тому попит формується саме на основі такого глобального нетворкінгу.

Читайте також: Смартфон до електрики — «Київенерго» запустила мобільні додатки

Перед купівлею або вибором способу, яким краще сплатити, клієнти вивчають відгуки, популярність, рівень комунікації того чи іншого бренду, умовно маркуючи його в голові як «крутий» або «не дуже». Тому дуже важливо використовувати цей глобальний зв’язок між вашими клієнтами, стати частиною їх ланцюжка отримання відповідей на питання, що цікавлять, рішення задач. Вивчайте запити, обговорення, будьте в курсі всіх трендів — і тоді не прогадаєте.

Економія часу — одна з найсильніших переваг вашого продукту

Однією з головних конкурентних переваг для fintech-продуктів стає можливість заощаджувати час користувача. Не потрібно ходити в банк, щоби відкрити депозит — для цього є мобільний банкінг. Оплачувати комуналку на пошті — ні, дякую, більше 10 років це роблять спочатку термінали, потім платіжні сайти, а тепер і мобільні додатки та навіть чат-боти. Оплатити парковку, перевести гроші, забронювати і купити квитки в кіно — все це можна зробити через смартфон, і це заощадить вам час.

Читайте також: В Україні зросла частка безготівкових платежів

Сучасний користувач страждає від його хронічної нестачі, а потім кожна збережена хвилина за типовою операцією — вже додаткова перевага. Саме тому для кожного продукту, що працює з грошима, дуже важливо бути максимально простим, а не тільки безпечним. Для успіху і створення лояльної клієнтської бази критично важливо вивести автоматизацію процесу платежу на рівень простого підтвердження. Сучасний клієнт готовий довіряти персональні дані, якщо вони будуть під надійним захистом і будуть використовуватися для вирішення його типових платіжних завдань за замовчуванням. Ми це бачимо на кейсах Uber, Masterpass, Apple Pay.

Також економити час допомагають будь-які нові можливості смартфонів. Крім очевидних NFC-модулів, не можу не згадати QR-кодиУкраїнський банк має намір популяризувати QR-коди для платежів, про які я писала раніше. Камера сканує код — і оплата пройшла. Його потенціал для офлайн-ритейлу ще як слід не реалізований в Україні — але все ще попереду.

І завдяки вказаній пов’язаності ваше рішення стане відомим і популярним. Ні, це зовсім не означає, що не потрібно вкладати гроші в рекламу. «Сарафанне радіо» нової формації попиту — це лише частина роботи. Подальший результат користувачів в digital і в cashless змінить не тільки клієнта, але і в першу чергу сам бізнес. Прозорість, активна комунікація і максимальна готовність до змін — без цих якостей будь-яка fintech-компанія залишиться аутсайдером. А такої долі для себе не бажає ніхто.

Share
Написати коментар
loading...