Реклама

13 українських треш-культурних виконавців, яких вам варто послухати

Про смаки не сперечаються. Та коли мова заходить про цих виконавців, здається, поняття guilty pleasure — єдине, що може виправдати їхню появу та в принципі інтерес публіки до їхньої творчості. Частину цих творів бодай раз чули (а ще гірше — співали у караоке) усі наші читачі. Наближення вихідних — привід згадати про них ще раз (а когось — взагалі відкрити для себе). Обережно: матеріал містить треки з текстами 18+
Čytaty latynkoju
13 українських треш-культурних виконавців, яких вам варто послухати
  1. Головна
  2. Історії
  3. 13 українських треш-культурних виконавців, яких вам варто послухати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про смаки не сперечаються. Та коли мова заходить про цих виконавців, здається, поняття guilty pleasure — єдине, що може виправдати їхню появу та в принципі інтерес публіки до їхньої творчості. Частину цих творів бодай раз чули (а ще гірше — співали у караоке) усі наші читачі. Наближення вихідних — привід згадати про них ще раз (а когось — взагалі відкрити для себе). Обережно: матеріал містить треки з текстами 18+

У цій добірці є ті, чиї концерти збирають повні клуби і навіть невеличкі стадіони, та ті, про кого більшість слухачів уже давно забули (а умовне «покоління Z» могло навіть і не підозрювати). Проте розширення музичних горизонтів — справа корисна в будь-яких проявах, навіть якщо це стосується треш-поп чи треш-рок виконавців.

alyona alyona

Треш-культура в Україні не загине — принаймні, поки є «нова хвиля» хіпхопу. Цього тижня ми мали змогу переконатися в цьому на власні очі: 158 тис переглядів за 2 доби, матеріали не лише у профільних музичних виданнях, але й навіть на сайтах новин, які майже ніколи не звертають увагу на культуру. Легенда про виховательку дитсадка з Київщини та кліп, змонтований так, наче його робили під якимись препаратами, у поєднанні з флоу, гідним Cardi B, зробили свою справу. Трек про рибок за склом претендує на хіт жовтня. Ми напевно навіть із задоволенням почули би це в FM-ефірі:

«Курган і Агрегат»

«Струны душы», «Салат Изменщица» та «В ставку кораблі» — лише декілька хітів цього гурту, який виступав від обласних будинків культури до Atlas Weekend, і які чули напевно усі, у кого є інтернет і хто не боїться мату. Фіт із Дашою Астаф’євою свого часу «підірвав інтернет», але насправді Кургану та Агрегату слід подякувати за душевний трек про осінь: під нього так добре сумувати за офісним столом (навіть якщо ви ненавидите суржик усім серцем).

VovaZiLvova

В часи, коли українські музичні телеканали ще не було страшно дивитися через кількість російськомовних силіконових груп, український хіпхоп мав свого треш-героя, який писав гострі та влучні тексти і знімав кліпи, що пародіювали усі стереотипи хіпхоп-культури (а може й не пародіювали, тепер ми вже цього не дізнаємося):

DZIDZIO

Автори хіта про «Бодю, боса всіх павуків» чомусь користуються шаленою популярністю у дітей та підлітків — феномен, від якого у нашої редакції досі не пропадає відчуття легкого нерозуміння світу. Якщо ви пережили перегляд «Контрабасу» і вам навіть було смішно — то творчість цього гурту вам точно зайде:

UKRTRASH DUB

Гурт анонімних богів озвучування відомих треш-хітів українською мовою навіть мав проблеми з авторськими правами — і через це їхній перший канал на YouTube було видалено. Та зараз ніби все добре: принаймні, українська переозвучка треш-хіта 2017 року від Big Shaq про те, що «Козаку неспекотно» (понад 1 млн переглядів), україномовна версія гостросоціального бойовика від Childish Gambino та зацензурена історія про те, як ведеться «На горі вітряній» — всі ці та багато інших робіт залишаються на своїх місцях і варті вашої уваги:

Space Spice Boy

Електронний андеграунд різний — інколи він звучить так, наче школяр окупував аналоговий синтезатор і діє під впливом транквілізаторів (хоча живі виступи цього виконавця виглядають доволі жваво та весело). Якщо вас не лякають тексти на межі фолу та те, що інколи вокаліст не потрапляє в ритм — ласкаво просимо до володаря райдуг та індітроніки зі стьобом всередині:

«ХЗВ»

Це через них хотіли освятити Івано-Франківськ після Porto Franko у 2018-му. Це вони в 1990-ті виступали на всеукраїнському фестивалі з бойовиком «Україна — це ми, самогубців не ховають із нормальними людьми». А ще вони — автори треку офісної ненависті на мелодію «Final Countdown» гурту Europe, який співзвучний з настроями працівників великих компаній бодай раз на квартал:

Андрій Миколайчук

«Лисий і босий» із 90-х — герой «Червоної Рути», гість телевізійних ефірів молодого українського телебачення та автор історії про нещасливе кохання «Піду втоплюся». А ще — вихователь дистадка, який експлуатував сценічний образ напівбожевільного махновця, практично незнайомий сучасним молодим любителям треш-культури, а між тим Миколайчук — це ціла епоха. Вам буде важко уявити, але до другої половини 1990-х його можна було почути у ефірах навіть державного радіо:

«Шао?Бао!»

Фразою із приспіву головного хіта цього гурту можна перевіряти у алкогольних маркетах покупців, які забули взяти із собою паспорт. Якщо вони можуть продовжити історію про коника, якого купила мама — значить, 18 років їм точно виповнилося. Зате ми так і не змогли згадати бодай ще один настільки ж популярний трек цього колективу. В кліпі на хіт про коника є цікава історична аналогія, яка (на жаль) знову стала актуальною — червоноармійці, що вдираються на українське весілля:

«Степ»

Обережно: якщо ви не жили у 1990-ті, від споглядання творчості цього гурту у вас може розпочатися напад епілепсії. А між тим, ці хлопці колись рвали районні дискотеки на раз-два — в часи, коли здавалося, що жодних обмежень в телевізорі в принципі не може бути:

«Сен-Тропе»

Ви знаєте їх завдяки тривалій участі в рекламних роликах одного з українських супермаркетів електроніки — але насправді хлопці генерували контент для YouTube ще задовго до цього. Гоп-культура українських сіл — основна тематика їхньої творчості, тож «бики», «городські» та «дівки» є обов’язковими атрибутами їхнього творчого шляху. Одна з недавніх робіт, що згенерувала майже 800 тис переглядів на YouTube — пародійний кавер на хіт ONUKA:

ТІК

«Тверезість І Культура» — попри те, що повна назва цього гурту звучить саме так, тверезими слухати цю музику буває доволі складно. Атмосфера подільського весілля у поєднанні з відсутністю вокальних даних соліста, але гарним а-ля фольком та секцією духових інструментів й абсолютно трешовими текстами, які можна назвати гоп-романтикою — головне, що приваблює у цьому колективі. Ти ніби й не можеш собі уявити, як це слухати, — а потім раптово вже підспівуєш «Білим трояндам» і звідкісь знаєш приспів про «вчительку, мікрорайона нашого жительку»:

Особливо ліричні натури можуть інколи постраждати під «Ще так далеко до зими і до морозів»:

Los Colorados

Історія Мілки Бугайової, яка припинила свій життєвий шлях разом із телям — колись ці хлопці грали на вулиці і не сприймалися інакше, як аматорська ініціатива з такою щирістю та самоіронією, від якої проникаєшся легким почуттям заздрості до майстрів вуличного жанру:

Проте справжній хіт, який зібрав понад 4,5 млн переглядів на YouTube і вже 9 років радує глядачів, а також навіть призвів до потрапляння Los Colorados в радіоефіри та окремі випуски різних передач на телеканалах — це «нетлінка» Кеті Перрі про гаряче та холодне:

Хлопці й досі працюють в тому ж ключі: приблизно 7 місяців тому вони випустили кавер на хіт White Stripes про армію семи націй — щоправда, тепер картинка набагато якісніша, та й самі хлопці суттєво змужніли:

Раніше ми розповідали вам про популярні кліпи17 відеокліпів світових музикантів, знятих в Україні, відзняті в Україні відомими гуртами.

Share
Написати коментар
loading...