Реклама

Що варто враховувати майнерам-початківцям

Поради для тих, хто досі ще не спробував майнінґ — але хоче — дає Матвій Сіворакша, CEO технологічного холдингу Acronym Systems. Його компанія створює та розвиває технологічні бізнес-проекти, виготовляє обладнання для майнінґу, а також розробляє додаток для ефективного управління майнінґ-устаткуванням
Čytaty latynkoju
Що варто враховувати майнерам-початківцям
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що варто враховувати майнерам-початківцям
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Поради для тих, хто досі ще не спробував майнінґ — але хоче — дає Матвій Сіворакша, CEO технологічного холдингу Acronym Systems. Його компанія створює та розвиває технологічні бізнес-проекти, виготовляє обладнання для майнінґу, а також розробляє додаток для ефективного управління майнінґ-устаткуванням

    Зростання вартості криптовалют і доходу від майнінґу в 2017 році призвели до буму популяризації індустрії. Але чи вигідно майнити у 2018 році, коли ціни на криптовалюти різко знизились, а складність процесу видобутку значно підвищилась?

    Що краще — майтини чи придбати квартиру?

    Відповісти на це запитання просто, порівнюючи інвестиції у майнінґ із ринком нерухомості. Наприклад, купівля квартири в недобудованому будинку заощаджує від 20% до 30% вартості вже готової квартири. Принцип роботи з новобудовами дуже простий: щораніше ви заплатите за ваші «метри» — тим більшою буде ваша економія. Аналогічно із придбання майнінґового устаткування: починати варто при низьких ринкових цінах, тоді рівень дивідендів у близькому майбутньому буде значно вагомішим.

    Що таке майнінґ?

    Майнінґ – це процес видобутку криптовалют, для котрого необхідні обчислювальні потужності та спеціальне програмне забезпечення. Зазвичай використовують ферми (пристрій із 4-8 відеокарт) і ASIC- пристрої. Різниця в обраних пристроях — у кількості підтримуваних алгоритмів та продуктивності видобутку монет.

    Які аспекти варто врахувати перед тим, як почати майнити?

    Витрати на електроенергію: Щонижча вартість електроенергії, тим вигідніший видобуток криптовалют. Ціни на електроенергію у всіх країнах різні:

    • в Австралії вартість 1 МВт/год — $129,
    • в Ісландії – $47,7,
    • у Канаді — $76,5,
    • Грузії — $60,
    • в Україні – $93.
    Читайте також: Як еволюціонувало обладнання для майнінгу криптовалют

    Найпопулярніший варіант на сьогодні — ферма із 6-х відеокарт (найнижча вартість такої ферми складає $800), яка може споживати приблизно 800-1800 Вт/годину, прибуток з одного пристрою — $10,7/місяць. Ціни на ASIC-пристрої від $500 і споживають більше 1400 Вт/годину, при цьому ASIC-пристрої сьогодні майнять у мінус.

    Сьогодні рентабельніше майнити:

    • на фермах;
    • в країнах з низькою вартістю електроенергії;
    • в країнах помірного клімату, аби знизити потребу на додаткове охолодження приміщення.

    Стабільність інтернет-з’єднання: Якісне та стабільне інтернет-з’єднання підвищує ефективність видобутку криптовалют. Весь машинний процес при цьому можна відобразити схематично: отримання задачі — опрацювання її — надсилання її рішення — отримання винагороди. Чим якісніше з’єднання, тим менше ризиків збою в ланцюговій реакції. Варто враховувати, що сьогодні інтернет в Україні один із найдешевших у світі, досить стабільний та якісний.

    Ефективність устаткування: Тут слід тримати баланс між потужністю обладнання, ціною на обладнання та вартістю його утримання.

    Фактори, які визначають ефективність видобутку крипти:

    • потужність обладнання;
    • ціна на момент купівлі;
    • вартість обслуговування;
    • розмір прибутку.

    За допомогою ресурсу whattomine.com або coinwarz.com, ви можете самостійно порахувати прибуток від майнингу різних криптовалют, а також визначити період, за який  дохід від обладнання виправдає витрати на його купівлю.

    Стан ринку: Починати майнити або розширити пул відповідного устаткування на високому ринку (як приклад — грудень 2017 року) — не найкращий варіант для підприємців. При високому курсі криптовалют інтерес до обладнання стрімко зростає, що спричиняє суттєве підвищення ціни на обладнання. Високий попит призводить до дефіциту товару. Правило «попит впливає на ціну» однаково застосовується на будь-якому ринку, а особливо у секторах, що є новими чи стрімко зростають, яким сьогодні ми можемо вважати ринок криптовалют.

    Низький ринок — найкращий час для входу в індустрію та розширення пулу майнингового устаткування. Ви зможете за низьку ціну закріпити свою позицію на ринку та наростити капіталізацію криптовалют до підйому курсу.

    Як визначити  криптовалюти, які варто майнити?

    На початку видобутку криптовалют радимо визначитися із 2-а речами:

    • вибір монети, котру ви збираєтесь добувати,
    • вибір монети для накопичення капіталу.
    Читайте також: Що варто знати про 10 найпопулярніших криптовалют

    Варто оцінити капіталізацію криптовалюти. В основному майнерів цікавлять ТОП-20 монет, капіталізація кожної з них вище $600 млн. Відповідно — монети популярні, і на зростанні курсу можна добре заробити.

    Згідно з CoinMarketCap, перші місця серед криптовалют утримують Bitcoin і Ethereum, першу двадцятку закриває DogeCoin. Майнингом Bitcoin’a займаються в основному на ASIC-пристроях, а Ethereum’а — на фермах. Якщо ви знаєте технічні характеристики свого обладнання, тоді зможете визначити ваш прибуток за допомогою простого калькулятора на whattomine.com. Наприклад, ферма із 6 відеокарт GTX 1060 6Gb, принесе понад $2/день (при поточній ціні на електроенергію в Україні).

    До початку майнінґу варто визначити:

    • бажані монети для видобутку;
    • монети для накопичення капіталу;
    • регулярно моніторити дохідність на whattomine.com.

    Які монети варто почати майнити зараз (і чи є такі монети)?

    Вже минули ті часи, коли на домашніх комп’ютерах можна було добувати Bitcoin. Ринок розростається, кожного дня з’являються нові монети. Варто спробувати застосувати вільне обладнання для видобутку нових альткоїнів, доки їх прибутковість вище еталонних Bitcoin та Ethereum на 10-20%. Для видобутку варто звернути увагу на такі монети, як: Binance Coin, Vivo, Innova, — досить молоді монети, складність майнингу яких поки не висока (оцінку перспективності монет дає Матвій Сіворакша, точка зору редакції може з цим не співпадати — прим.ред.).

    Варто вільне обладнання застосувати для видобутку молодих алькоїнів та регулярно обмінювати їх на обрані вами еталонні монети. І звісно, слід завжди залишатися в курсі подій: слідкувати за ринком, коливаннями курсу, новими напрямками і технологіями криптоіндустрії.

    Share
    Написати коментар
    loading...