Реклама

Оголошено лауреата Букерівської премії за 2018 рік

Лауреаткою премії стала англійська письменниця Анна Бернс. Приз отримав її роман Milkman («Молочник»). Про це йдеться в повідомленні премії в Twitter
Čytaty latynkoju
Оголошено лауреата Букерівської премії за 2018 рік
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Оголошено лауреата Букерівської премії за 2018 рік
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Лауреаткою премії стала англійська письменниця Анна Бернс. Приз отримав її роман Milkman («Молочник»). Про це йдеться в повідомленні премії в Twitter

У повідомленні конкурсного комітету також йдеться, що письменниця родом з Північної Ірландії. Розмір її премії складе £50 тис.

Хто увійшов до шортлиста Букерівської премії

В шортлист Букера крім Бернс увійшли:

  • Дейзі Джонсон (Великобританія) з Everything Under;
  • Робін Робертсон (Великобританія) c The Long Take;
  • Рейчел Кушнер (США) з The Mars Room;
  • Річард Пауерс (США) з The Overstory;
  • Езі Едугян (Канада) з Washington Black.

Відомо, що кожен письменник, що потрапив до короткого списку номінантів, отримає по £2,5 тис винагороди.

Що це за премія та чому вона важлива

Букерівська премія (офіційна назва премії The Man Booker Prize) — найпрестижніша літературна нагорода, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. За 40 років Букерівська премія стала провідною в галузі літератури.

Спочатку премію присуджували авторові, який проживає в одній з країн Співдружності або в Ірландії за роман, написаний англійською. З 2014 року можна висувати англомовних авторів і з інших країн світу. Першопочатково нагорода існувала як англійський аналог французької Гонкурівської премії. Спочатку вона існувала на кошти групи компаній «Букер» (англ. Booker), що виробляють продукти харчування.

Вперше вручення нагороди відбулося в 1969 році. Тоді лауреат отримував 5 тис фунтів стерлінгів, пізніше ця сума зросла до 10, а потім до 15 і 20 тисяч фунтів. У 2002 році у премії з’явився новий спонсор — компанії «Мен груп» (Man Group), що працює на ринку фінансових послуг. У результаті розмір премії, перейменованої на Мен-Букер зріс з 20 до 50 тис фунтів ($73 тис у 2002 році). У 2008 році грошовий еквівалент премії становив 50 тис фунтів ($100 тис).

Номінантів та переможців визначає оновлюваний консультативний комітет, до якого входять два видавці та по одному представникові від письменників, літературних агентів, книгопродавців, бібліотек і Фонду Букерівської премії, голова Ради директорів «Booker» і ще одна посадова особа, що представляє компанію. Спочатку консультативний комітет формує список з представлених на премію книг (щорічно на здобуття премії претендують понад 100 книг). Той же комітет затверджує журі з 5 осіб. До нього входять знані літературні критики і письменники, вчені, громадські діячі.

Влітку журі оголошує довгий список (long list), що включає 20-25 назв, а потім у вересні з довгого списку формується шість учасників короткого списку (short list) премії. Переможець Букерівської премії оголошується в жовтні на спеціальній церемонії.

Нагадуємо, що раніше ми писали, хто отримавНазвано лауреатів Нобелівської премії з фізіології та медицини Нобелівську премію з фізіології та медицини.

Share
Написати коментар
loading...