Реклама

6 українських компаній отримали фінансування кліматичних технологій

В рамках форуму «Екоінновації та «зелене» підприємництво: зроблено в Україні» відбулося нагородження переможців четвертої хвилі програми «Кліматичні Інноваційні Ваучери» — найбільшої в Україні грантової програми для компаній-розробників кліматичних та низьковуглецевих технологій, започаткованої в рамках програми ЄБРР за підтримки Євросоюзу. В Україні програму впроваджує Greencubator
Čytaty latynkoju
6 українських компаній отримали фінансування кліматичних технологій
  1. Головна
  2. Новини
  3. 6 українських компаній отримали фінансування кліматичних технологій
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В рамках форуму «Екоінновації та «зелене» підприємництво: зроблено в Україні» відбулося нагородження переможців четвертої хвилі програми «Кліматичні Інноваційні Ваучери» — найбільшої в Україні грантової програми для компаній-розробників кліматичних та низьковуглецевих технологій, започаткованої в рамках програми ЄБРР за підтримки Євросоюзу. В Україні програму впроваджує Greencubator

Переможцями серед українських компаній стали «АГК Україна», Istrim, V.A.Solution, BIOsens, Charge Group, Meest Express. Цього разу фінансову допомогу на втілення «зелених» розробок отримали 6 українських компаній з найрізноманітніших галузей. Не обійшлося без електромобільної інфраструктури — збільшення числа розробок цього напрямку свідчить про впевнений поступ України до чистішого персонального транспорту, кажуть організатори конкурсу.

Що варто знати про міжнародну підтримку українського cleantech

Переможці програми отримують не тільки фінансову підтримку. Як зазначають самі підприємці, співпраця з міжнародною інституцією підвищує довіру до них з боку українських та зарубіжних інвесторів. Крім того, участь в програмах ЄБРР сприяє поширенню кліматичних продуктів, зроблених в Україні, на глобальному ринку. Оскільки Україна стала першою серед країн діяльності ЄБРР, в якій запрацювала програма «Кліматичні Інноваційні Ваучери», європейські партнери моніторили інтерес бізнесу до цього проекту. Доказом ефективної співпраці з українськими компаніями став анонс проведення наступної, вже п’ятої хвилі відбору «зелених» розробок, про що на церемонії нагородження оголосив Сергій Масліченко, Директор департаменту енергоефективності та змін клімату ЄБРР в Україні.

Програма «Кліматичні Інноваційні Ваучери» започаткована в рамках програми Європейського банку реконструкції та розвитку «Центр передачі технологій і фінансів у сфері зміни клімату» (FINTECC) за фінансування Європейського Союзу. В Україні її впроваджує Greencubator, загальний фонд програми складає 1 млн євро.

Хто увійшов до числа переможців серед українських компаній

За даними головного економіста ЄБРР Мартіна Поспішила, український «зелений» експорт оцінюється у $350 млн і продовжує зростати, в той же час, «зелений» імпорт складає вже $700 млн. Експерт зазначив, що Україна не використовує повною мірою потенціал до нарощування експорту, хоча має для цього багато можливостей. 

«АГК Україна» — спрей-упаковка для ліків, яка дозволяє безпечно зберігати їх без холодильника: пакування призначене для тих ліків, речовини в яких можуть довго зберігатися в сухому нерозведеному стані, але мають невеликий термін придатності після змішування з розчином. В цій конструкції суха діюча речовина перебуває окремо від розчину і пацієнт може самостійно змішати препарат безпосередньо перед прийомом. Для тривалого зберігання чи перевезення ліків у такій упаковці не потрібні холодильні камери, а відмова від холодильників зменшує вуглецевий слід фармацевтичної галузі.

Istrim — мікроконтролери з сенсором складу повітря для управління вентиляцією: компанія отримала кліматичний ваучер на розвиток інтелектуального віконного мікропровітрювача URBAN, що визначає базові характеристики та параметри повітря. Виріб підключається до смартфону, має систему попереджень про критичні параметри шкідливих речовин у повітрі, можливість збирати дані та інформувати відповідні державні та громадські органи через системи відкритих даних. Монтаж приладу URBAN дозволить контролювати якість повітря в приміщенні та отримувати статистику про його стан. Крім того, пристрої можна об’єднувати в мережу і збирати дані для подальшого аналізу. В перспективі, за задумом розробників, це дозволить приймати адміністративні рішення щодо зменшення забруднення повітря в регіоні.

V.A.Solution — комплексний енергомоніторинг нерухомості для компаній з розгалуженою мережею відділень: компанія розробляє модуль енергоменеджменту для вже існуючих рішень. Сьогодні на ринку існують лише вузькоспрямовані рішення, тому компанії або користуються декількома продуктами, що незручно, або взагалі не впроваджують енергоменеджмент об’єктів нерухомості, саме через складність їх інтеграції в існуючі бізнес-процеси. Продукт V.A.Solution дозволить комплексно автоматизувати енергоменеджмент: від збору інформації по споживанню енергоносіїв, побудови реєстрів обладнання, аналізу контролю рівнів споживання енергоносіїв відповідно базових показників — до формування і оплати рахунків, автоматизованого формування пріоритетів інвестицій тощо. За попередніми розрахунками, впровадження цього продукту дозволить економити 10-15% на споживанні енергоресурсів у великих комерційних та промислових об’єктах — супермаркетах, складських приміщеннях тощо.

BIOsensУкраїнці розробили пристрій, який вимірює кількість токсинів у продуктах — портативна лабораторія з виявлення мікотоксинів у зернових культурах і кормах: компанія розробила прототип приладу для швидкої діагностики харчових токсинів з використанням біосенсорів BIOsens Myco. Виріб дозволяє провести польовий тест на наявність мікозів рослин і виявити зараження в кукурудзі, пшениці, арахісі, кормах та інших культурах. Аналіз здійснюється лише за допомогою одного приладу, а результати зберігаються у хмарному сховищі, що забезпечить неупередженість та виключить зовнішній вплив на дані. Раннє виявлення грибків у агрокультурах заощадить ресурси на вилучення, детоксикацію і переробку, а це дозволить скоротити викиди CO2 та інших забруднень довкілля. Аналіз корму допоможе зменшити витрати на переробку неякісного силосу, що також впливає на концентрацію викидів метану від життєдіяльності великої рогатої худоби.

Charge Group — інтегрований контролер управління зарядними станціями для електромобілів з системою білінгу та WiFi-точкою: компанія створила OCPP-­сумісний хмарний сервіс та білінг для зарядних станцій з підтримкою платіжних систем VISA/MasterCard.  Перша зарядна станція, що підтримує OCPP-протокол і сертифікована за європейськими стандартами, була виконана у металевому корпусі, але тепер, завдяки кліматичному ваучеру, корпус буде замінено на пластиковий. Серед переваг пластикового корпусу: в 6­7 разів менша вага, що важливо для логістики та під час інсталяції; в 2­4 рази менша вартість виробництва, а також вища його технологічність, що зменшить роль людського фактору та підвищить контроль за якістю.

Meest Express — ПЗ для оптимізації маршрутів і завантаження фур на магістральних перевезеннях: компанія Meest Express представила програмну систему оптимізації магістральних маршрутів для оптимального завантаження фур, що доставляють поштові вантажі. Система в режимі реального часу допомагає експедитору приймати рішення щодо постановки транспортних засобів на завантаження та подальшого контролю їх фактичного місцеперебування. Впровадження системи дозволяє значно зменшити кількість залучених вантажівок. Тобто, для перевезення однієї і тієї ж кількості вантажу задіюється менша кількість транспортних одиниць, а чим менша кількість одиниць, тим менше викидів СО2 у атмосферу.

Share
Написати коментар
loading...