Реклама

Як в Україні допомагають запускати соціальні бізнеси — досвід УСА

В Українській Соціальній Академії завершилася інкубаційна програма з підтримки та розвитку соціального підприємництва. За результатами програми 3 найкращі проекти отримали грошову премію у розмірі 50 тис грн — а ще можливість вирушити на міжнародну конференцію до Грузії, де вони змагатимуться за звання кращого соціального підприємця з переможцями із 22+ країн світу
Čytaty latynkoju
Як в Україні допомагають запускати соціальні бізнеси — досвід УСА
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як в Україні допомагають запускати соціальні бізнеси — досвід УСА
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В Українській Соціальній Академії завершилася інкубаційна програма з підтримки та розвитку соціального підприємництва. За результатами програми 3 найкращі проекти отримали грошову премію у розмірі 50 тис грн — а ще можливість вирушити на міжнародну конференцію до Грузії, де вони змагатимуться за звання кращого соціального підприємця з переможцями із 22+ країн світу

Протягом трьох місяців учасники з різних регіонів України працювали разом із менторами над вдосконаленням ідей своїх соціальних бізнесів у Школі УСА.

Як працює інкубація

2018 року на інкубаційну програму УСА мали змогу потрапити кращі випускники навчальних програм Академії, а також фіналісти конкурсу Social Impact AwardІванка Бедь, УСА: «Соцпідприємництво — це можливість зробити щось правильне».  Це — найбільший в Європі міжнародний конкурс з розвитку соціального підприємництва серед молоді, що проходить у більш ніж 20 країнах світу.

В рамках інкубаційної програми, учасники пройшли літню Школу інновацій та соціального підприємництва, на якій отримали знання та навички для запуску власного бізнесу:

  • навчилися розробляти маркетингову стратегію своєї діяльності,
  • дізналися, як ефективно розповідати історії бренду,
  • як комунікувати, управляти та як правильно розраховувати фінанси свого підприємства.

Після кожної лекції учасники виконували домашні завдання для кращого засвоєння теоретичного матеріалу та разом із лекторами розбирали кейси власних проектів.

Будуючи власний бізнес, дуже важливо вміти працювати в команді. Під час школи учасники часто ділилися на команди для спільного обговорення власних результатів. Окрім того, кожен отримав цінні знайомства і контакти, та шанс працювати у спільноті однодумців.

Як відбувалася робота із менторами

По завершенню літньої Школи кожен учасник отримав  індивідуального наставника, з яким близько 3 місяців працював над складанням дорожньої карти проекту, необхідної для запуску та масштабування соціального бізнесу. У 2018 році менторами стали понад 10 фахівців у сферах комунікацій, маркетингу, фінансового проектування, digital-оптимізації бізнесу, управління персоналом та інших галузей.  

Кожен ментор мав змогу обрати саме той проект, який найбільше відповідав його професійним компетенціям. Відтак, один ментор міг одночасно працювати із декількома підопічними, якщо їхні проекти входили у сферу його інтересів. Окрім того, важливим фактором вибору проектів для ментора слугували особисті побажання підопічних. З огляду на те, з якими проблемами зтикалися учасники при розробці своїх бізнес-планів, спеціально були обрані фахівці, готові допомогти у вирішенні цих проблем.

Як в УСА допомагають запускати соціальні бізнесиРобота над вдосконаленням проектів розпочалася із ознайомлювальної зустрічі менторів та підопічних у супроводі координаторки програми SIA в Україні – Іванки Бедь. На зустрічі кожен поділився своїм очікуванням від менторства та власною мотивацією. Опісля учасники почали активну роботу зі своїми менторами у форматі онлайн- та офлайн-зустрічей.

«Це справді захоплює, коли люди із крутим досвідом та надмірною зайнятістю погодилися ще на одну відповідальність – супровід соціальних підприємців-початківців», – ділиться  координаторка Social Impact Award в Україні. Для самих менторів робота із соціальними проектами слугувала нагодою підтримати молодих людей на етапі становлення їхніх бізнесів.

На завершення менторства кожен наставник виставляв свою оцінку проекту, з огляду на те, які покращення відбулися за час їхньої співпраці з підопічними.

Як в УСА допомагають запускати соціальні бізнеси

Як обирали переможців інкубаційної програми

Читайте також: «Parasol» — від соціального проекту до книги авторства відомих українців

Переможців інкубаційної програми з соціального підприємництва обирали на фінальному пітчингу:

  • 8 команд презентували результати свої роботи членам журі,
  • журі мало були оцінити проекти з точки зору їх соціальної значущості, нестандартного підходу до вирішення проблеми, життєздатності бізнесу та потенціалу команди,
  • додаткові критерії оцінки — точка зору менторів + результати онлайн-голосування за відеоролики соціальних проектів. Близько одного місяця українці мали змогу віддавати свої голоси за ті проекти, які на їхню думку, найбільше заслуговують на перемогу. Відповідно, перемогли учасники з найбільшою кількістю усіх балів.

Цьогорічними переможцями конкурсу Social Impact Award та інкубаційної програми стали Марія Сорокіна — засновниця етичного бренду біжутерії із переробленого пластику Re-beau. Разом із Павлом Сорокою вони прагнуть привернути увагу до пластикового забруднення планети через створення та продаж аксесуарів із вториної сировини. Окрім грошової нагороди у розмірі 50 тис грн на розвиток свого стартапу, Марія відправиться в Грузію, де представлятиме Україну на Саміті соціальних підприємців.

Як в УСА допомагають запускати соціальні бізнесиПриз переможця — 50 тис грн — також отримали Анастасія Супрун і Микола Живодров зі своїм соціальним стартапом «КіноBus». Це — культурно-просвітницький проект, що діятиме на основі автобусу, який переміщатиметься по території України, розвиваючи культуру населення у містах та селах. Автори проекту мріють популяризувати українське кіно і вирішити проблему проведення вільного часу молоді.

Третій переможець — Оксана Ремізова з інклюзивним проектом «3Д: Добро. Дія. Держава». Оксана прагне довести усім, що діти з особливими потребами є повноцінною частиною суспільства, які можуть навчатись, відпочивати та розвиватися на рівні зі здоровими.

Як в УСА допомагають запускати соціальні бізнесиТим проектам, які не отримали перемогу, журі радять не зупинятися, а реалізовувати свої ініціативи. Учасники програми також поділилися своїм досвідом роботи із менторами та перевагами інкубаційної програми з розвитку соціального підприємництва. За їхніми словами, завдяки менторській підтримці та наставництву, вони отримали консультації та поради, необхідні для вдосконалення та реалізації соціальних бізнесів в українських реаліях.

Share
Написати коментар
loading...