Реклама

Денис Довгополий, GrowthUP — про криптовалюти в Україні, скам та перспективи blockchain

У своєму профілі LinkedIn Денис Довгополий називає себе «крипто-ICO реалістом». Na chasi публікує розмову із засновником акселератору GrowthUP про тверезий погляд на ажіотаж довкола криптовалют, українських криптоанархістів та те, чому державним структурам досі не вдається приборкати нові технології
Čytaty latynkoju
Денис Довгополий, GrowthUP — про криптовалюти в Україні, скам та перспективи blockchain
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Денис Довгополий, GrowthUP — про криптовалюти в Україні, скам та перспективи blockchain
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У своєму профілі LinkedIn Денис Довгополий називає себе «крипто-ICO реалістом». Na chasi публікує розмову із засновником акселератору GrowthUP про тверезий погляд на ажіотаж довкола криптовалют, українських криптоанархістів та те, чому державним структурам досі не вдається приборкати нові технології

Криптоспільнота та її анархісти

У розмові Довгополий одразу зазначає: в Україні немає ринку криптовалют — є лише окремі люди. По суті, це — ком’юніті, що має до тисячі учасників. За його словами, цю сферу можна вважати досить великою тусовкою однодумців. Попри це, за спостереженнями Дениса, українські технічні фахівці в області децентралізації, blockchain і криптовалют високо оцінюються у світі.

Читайте також: Чи варто регулювати криптовалюти в Україні?

Люди, які займаються криптовалютами, вважають, що більшість з них — криптоанархісти. Вони відчувають себе поза державою. На думку більшості з них, криптовалюта — теж поза державою. Як вважає Довгополий, регуляція потрібна тоді, коли криптовалюті потрібно взаємодіяти з навколишнім середовищем — наприклад, перетворюватися на фіатні валюти. Саме цим й займаються деякі учасники криптоспільноти — намагаються пролобіювати законопроекти, щоби регулювати некриптові проекти (наприклад, обмінники криптовалюти). Спільноті потрібні такі закони, щоб вони могли нормально відбудовувати бізнеси у правовому полі, адже державні структури не розуміють, як регулювати обмін криптовалюти на гривню:

— В Україні народжуються відомі в світі проекти: деякі з них, як Hacken і DreamTeam, вийшли на ІСО і випустили близько 20 власних монет: як утіліті-токенів, так і протокольних. Також в Україні є сильні біржі: українська KUNA і глобальна CEX.io з офісом в Києві

Про популярні напрямки

Денис пояснює: коли немає великої вибірки — 2 компанії з одного ринку вже формують напрямок. Серед тих напрямків, що найчастіше зустрічаються на ринку, першими Денис пригадує компанії, які займаються кібербезпекою.

Читайте також: Володимир Панченко, CEO DMarket — про перетворення хобі на транснаціональний бізнес

На другому місці — спеціалісти з кіберспорту DMarket і DreamTeam. Ці 2 компанії сумарно підняли більше $30 млн з приблизно $150 млн, які загалом були залучені українським ринком.

Також є декілька маркетплейсів, в тому числі — в сфері кіберспорту та ігор. А ще в Україні активно развиваются проекти, що пов’язані з фінансовими сервісами на токенах і blockchain.

Державний сектор

Оскільки криптовалюта децентралізована, вона практично не може бути регульованою, нагадує Довгополий:

— Верховна Рада не може прийняти закон, де буде вказано, що в Києві весь серпень має не бути дощу. Аналогічно вони не можуть сказати, що Bitcoin не матиме обігу всередині країни, бо він анонімний та віртуальний. З іншого боку, Верховна Рада може зобов’язати користувачів виконувати певні вимоги. В такому разі, чим ширше ходитимуть цифрові валюти, тим менше людям знадобиться конвертувати його у фіатну валюту.

Скам чи ні

За спостереженнями Довгополого10 експертів — про криптовалюти та токенізацію економіки, орієнтовно 95% ІСО, які є на ринку — це скам. Це може бути усвідомленим, тобто чистим шахрайством, і неусвідомленим — коли підприємець, що важко працював 5 років, хоче, щоби його стартап заробив декілька десятків мільйонів доларів. Для цього він в один момент вирішує почати збирати гроші за допомогою ІСО. У момент, коли він отримує ці гроші, він вирішує витратити ці гроші на розвиток проекту чи просто втекти.

Читайте також: Андрій Великий: «ICO — не легкий і не швидкий спосіб залучити гроші»

На думку експерта, усвідомленого скаму у світі — приблизно 40%. Людей, у яких в процесі ІСО пішло щось не так, і проект не вистрілив — 40-45%. Решта компаній — це люди, які наполегливо працюють:

— Україна в цьому плані позитивно вирізняється: понад половина проектів налаштовані на чесну роботу. За умовним скам-рейтингом, Україна — одна з кращих країн. Так відбувається, тому що криптоспільнота складається з ідейних людей, які дійсно вболівають за крипту в першу чергу, і за свої проекти — в другу. Вони сфокусовані на цьому, і у багатьох з них є підприємницький досвід. Вони розуміють, як продавати продукти та будувати компанії.

Денис Довгополий, GrowthUP — про криптовалюти в Україні, скам та перспективи blockchain

Про роль blockchain у державному секторі

Якщо грамотно використовувати blockchain для розподілених реєстрів — як-от нотаріальних послуги або земельних кадастрів, — буде неможливо підробити документи та буде легко зберігати дані. Вони стійкі до цензури.

На думку Дениса, державні структури реформувалися би, якби ініціатива потрапила в руки людей, які добре в цьому разбираются і не мають «дулі в кишені»:

— Найпростіше пояснення зачасту найправильніше. У цьому випадку найпростіше пояснення — не злий намір, а нестача компетенції. Хоч я і казав, що спільнота у нас досить сильна — та в державному секторі багато не заробиш, тоді як криптофахівці звикли до високих заробітків. До того ж, багато з них — криптоанархісти, тому для деяких із них співпраця з державою — це дикість.

Майбутнє за криптою чи за венчурним капіталом?

— У 2011 році всі говорили: Kickstarter та краудфандінг вб’ють венчурну індустрію. У 2013-2014 роках стало зрозуміло, що з’явився ще один інструмент залучення капіталу. Але венчурна індустрія була й буде ефективним інструментом, який довів свою успішність з 1970-х. ІСО, з іншого боку, довів неуспішність.

Читайте також: Яким був ринок ICO у I півріччі 2018 року

Ті технології, що формувалися століттями, проіснують досить довго, тому що вони відточувалися мільйонами і мільярдами доларів збитків. Криптовалюти принесли нові інструменти до венчурної індустрії. Вона візьме їх на озброєння — і стане ще сильнішою.

Але є ймовірність, що прийде принципово інший інструмент, який вб’є всі інші — та Довгополий вважає, що це навряд чи будуть криптотехнології. Натомість, він вірить, що «крипта» вб’є фіатні валюти — і така ймовірність є.

Про роль «хайпу»

За графіком Technology Adoption (поданий нижче), будь-яка технологія, яка запускається, дає сплеск, після якого — різкий спад. Далі відбувається поступовий розвиток індустрії, зауважує Денис Довгополий:

— Всі зловили ейфорію, пізніше був повний провал. Думаю, що до кінця 2018 року ми зовсім досягнемо дна. Тепер у людей перестають трястися руки і горіти очі, тож blockchain перетворюється на фінансовий інструмент. Після цього й скам піде з індустрії — залишаться ідейні люди, які шукають застосування цієї технології у бізнесі. І далі він буде розвиватися як ще один напрямок інвестування і використання технологій. Ця динаміка повторюється у всіх технологіях — і в крипті вона теж буде проглядатися.

Денис Довгополий, GrowthUP — про криптовалюти в Україні, скам та перспективи blockchain

Поспілкуватися з Денисом та іншими експертами можна буде під час Kyiv Investment Week. Це – серія ділових і tech-подій для інвесторів, представників фондів, бізнес-янголів, стартапів та підприємців зі всієї Європи. Мета – посилити партнерські стосунки між учасниками та презентувати Україну іноземним інвесторам. 8 заходів зберуть 3 тис учасників та 130 спікерів із країн Європи, США та Азії. У рамках інвестиційного тижня заплановано 2 великих бізнес-події: 16 жовтня – UNIT Investment Summit, 18-19 жовтня – 5-й ювілейний КМЕФ.

Share
Написати коментар
loading...