Реклама

В Україні спростять порядок видачі іменних автономерів

Міністерство внутрішніх справ ініціює зміну порядку видачі індивідуальних автономерів для українських автомобілістів, інформує UBR. Зокрема, чиновники мають намір запустити можливість замовляти іменні «бляхи» онлайн, без відвідування сервісного центру
Čytaty latynkoju
В Україні спростять порядок видачі іменних автономерів
  1. Головна
  2. Місто
  3. В Україні спростять порядок видачі іменних автономерів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Міністерство внутрішніх справ ініціює зміну порядку видачі індивідуальних автономерів для українських автомобілістів, інформує UBR. Зокрема, чиновники мають намір запустити можливість замовляти іменні «бляхи» онлайн, без відвідування сервісного центру

Серед основних змін, що передбачені — спростити процес перенесення автономерів в разі зміни транспорту. Відповідні зміни містить проект Наказу МВС, розміщений на сайті відомства для ознайомлення.

Що змінюється

Перш за все, чиновники уточнили, що на іменних номерах можуть міститися такі комбінації символів:

  • букви (кирилиця або латиниця, комбінування допускається тільки для випадків збігу написання букв двох алфавітів) — не більше 7 символів;
  • букви і цифри — не більше 8 символів;
  • букви, цифри і графічний елемент;
  • букви і графічний елемент;

Використання одних тільки чисел на номері не допускається, а для нанесення лого доведеться заручитися дозволом законного власника графіки (правовласника);

Замовлення номерів онлайн

Новий порядок передбачає, що іменні номера українці зможуть замовити онлайн. Якщо документ ухвалять, замовлення номера в інтернеті буде відбуватися в кілька кліків.

На першому етапі автовласник повинен буде пройти аутентифікацію за допомогою ЕЦП;
Вказати регіон реєстрації авто і бажаний номер (система автоматично проведе перевірку на предмет наявності повторень в базі).  Далі заповнити анкету на сайті, вказавши спосіб доставки: самовивіз з сервісного центру або доставка за адресою «підприємством, яке належить до сфери управління МВС»). Потім платити замовлення онлайн.

Після перевірки автомобіля по базах МВС на предмет права власності, наявності арештів тощо терміном до 2-х тижнів, замовнику надішлють макет на затвердження Кабміном і віддадуть його на виробництво. Яке, згідно з порядком, має зайняти не більше місяця.

Втім, навіть у разі дистанційного оформлення з доставкою, відвідати сервісний центр все ж доведеться. Власникові іменних номерів потрібно в термін до 10 днів перереєструвати свій автомобіль і змінити техпаспорт — в новій версії поставлять спеціальну відмітку, вказавши іменний номер автомобіля.

Ще одне новація в документі — спрощений порядок зміни машини зі збереженням індивідуального номера або передача самих знаків іншому власнику. Колись ця процедура вимагала збору купи паперів і займала чимало часу. В основному через необхідність отримувати в поліції спеціальну довідку, яку після реєстрації в головному сервісному центрі, заявнику слід подати в термін до 10 днів до територіального сервісцентру. За новим порядком все оформлять день в день в стінах місцевого сервісного центру.

З новим порядком залишається незмінною ціна іменного номера. Як і раніше, за перші три символи потрібно буде заплатити 300 грн. Кожен наступний обійдеться додатково в 90 грн. Ще 500 грн. візьмуть за нанесення логотипу або іншого графічного елементу.

До слова, Головний сервісний центр МВС оприлюднивМВС запустило сервіс на основі відкритих даних про реєстрацію авто відкриті дані про реєстрацію транспортних засобів на національному порталі data.gov.ua.

Share
Написати коментар
loading...