Реклама

Літературна резиденція ПЕН відбудеться в Харкові

Харківська літературна резиденція є спільним проектом Харківської обласної державної адміністрації та Українського осередку Міжнародного ПЕН-клубу. Перша резиденція триватиме з 15 листопада до 15 грудня 2018 року, повідомляється на сайті громадської організації
Čytaty latynkoju
Літературна резиденція ПЕН відбудеться в Харкові
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Літературна резиденція ПЕН відбудеться в Харкові
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Харківська літературна резиденція є спільним проектом Харківської обласної державної адміністрації та Українського осередку Міжнародного ПЕН-клубу. Перша резиденція триватиме з 15 листопада до 15 грудня 2018 року, повідомляється на сайті громадської організації

Резиденція буде цілорічною з можливістю перебування в Харкові протягом 1 місяця. Учасниками резиденції зможуть стати українські прозаїки, котрі мають на момент подання заявки не менше 2 надрукованих книжок. Заявки на участь прийматимуться з 1-го до 28 жовтня. Ім’я першого учасника оголосять 1 листопада.

«Ми відразу ж підтримали цю ініціативу, оскільки розуміємо, що подібний проект важливий не лише для розвитку української літератури, а й для промоції Харкова і його культури в Україні та світі», – зазначає голова ХОДА Юлія Світлична. Для участі в резиденції авторам потрібно надіслати на розгляд журі такі документи:

  1. синопсис прозового твору (роману, повісті, збірки оповідань), над яким має намір працювати на резиденції, – не більше 5 тисяч знаків;
  2. короткий лист-обґрунтування своєї участі;
  3. біографічну довідку;
  4. рекомендацію авторитетного експерта: письменника, перекладача, літературного критика, культурного менеджера.

Заявки надсилати на адресу: [email protected].

Відбір учасників

Учасника резиденції обирає журі в складі 5 осіб, яке щороку призначає Виконавча рада Українського ПЕНу. Журі не рецензує поданих проектів і не обговорює свого рішення з аплікантами. До складу журі в 2018 року входять: Оля Гнатюк, Сергій Жадан, Андрій Курков, Іван Андрусяк, Галина Крук.

Учаснику резиденції забезпечуються:

  • проживання в квартирі або готелі в центрі Харкова;
  • триразове харчування;
  • відшкодування витрат на дорогу;
  • стипендія в розмірі 4 тисяч гривень – для відвідування харківських культурних подій та знайомства з найцікавішими місцями Слобожанщини.

Зобов’язання учасника:

  • взяти участь у прес-конференції, присвяченій резиденції;
  • взяти участь в одній презентації чи творчому вечорі в Харкові;
  • активно знайомитися з культурним життям Харкова та Слобожанщини;
  • написати підсумковий есей про своє перебування на резиденції;
  • зазначити наприкінці твору, синопсис якого подавався на розгляд журі, що робота над ним відбувалася в Харківській літературній резиденції.

Що таке ПЕН

«ПЕН-клуб» (International PEN, PEN Club) — міжнародна неурядова організація, яка об’єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Організацію створили, щоб сприяти дружбі й інтелектуальній співпраці письменників всього світу. ПЕН акцентує увагу на ролі літератури в розвитку взаєморозуміння і світової культури, а також бореться за свободу слова та права письменників. Це одна з найстаріших організацій, яка бореться за права людини, і одна з найстаріших міжнародних письменницьких організацій.

Назва клубу — ПЕН — це абревіатура від англійських слів «Poets, Playwrights, Essayists and Novelists» — «поети, драматурги, есеїсти, романісти», які складаються в слово «пен» (pen) — ручка для писання. Тепер охоплює також представників інших жанрів — журналістів та істориків.

До слова, раніше в Na chasi розповідали, чому видавець іноді друкує книжки, які йому не подобаються? І з ким конкурує український самвидав? В інтер’юДар’я Купріянова, «БукРі» — про літературу без обмежень та розвиток українського самвидаву із засновницею віртуального видавництва «БукРі» Дар`єю Купріяновою можна дізнатися про це більше.

Share
Написати коментар
loading...