Реклама

Що таке Enactus World Cup і хто представить там Україну

Цьогоріч українська команда з Enactus Вінницького Національно Технічного Університету візьме участь у Enactus World Cup — міжнародних змаганнях із соціального підприємництва. У конкурсі беруть участь 36 країн
Čytaty latynkoju
Що таке Enactus World Cup і хто представить там Україну
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що таке Enactus World Cup і хто представить там Україну
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Цьогоріч українська команда з Enactus Вінницького Національно Технічного Університету візьме участь у Enactus World Cup — міжнародних змаганнях із соціального підприємництва. У конкурсі беруть участь 36 країн

ENACTUS УКРАЇНА — міжнародна організація, що об’єднує студентів, викладачів та представників бізнесу. Разом роблять соціально-підприємницькі проекти для покращення якості життя та життєвих стандартів людей з різними потребами.

Хто учасники цього змагання?

Як і в бізнесі, конкуренція в соціальному секторі заохочує інновації та сприяє результатам. Учасники змагання — представники організації з 36 країн світу від Австралії до Зімбабве. 1730 команд із 3800 проектами взяло участь у національних відборах. Кожна країна вибрала найкращі проекти, щоб представити на міжнародному конкурсі.

Команди демонструють свої проекти підприємницької діяльності, які не тільки роблять світ краще, але й мають імпульс для створення нових кар’єр, забезпечують бізнес-інновації та потік свіжої енергії для соціального впливу. Ці проекти оцінюються керівниками підприємств, які виконують ролі судей. Вони визначають, які команди переходять на наступні раунди конкурсу. Журі — це сотні світових бізнесів, представників урядів та лідерів фондів з усього світу, які вірять в силу підприємницької діяльності.

Вінничани представлять Україну на міжнародних змаганнях із соцпідприємництва у США

Де проходить чемпіонат?

Цьогоріч конкурс пройде у Кремнієвій Долині, Сан Хосе, Каліфорнія с 9 по 11 жовтня.

Вінничани представлять Україну на міжнародних змаганнях із соцпідприємництва у США

Щороку організаційний комітет обирає нове місце проведення заходу, та інколи вони повторюються. Минулоріч чемпіонат проходив у Лондоні.

У 2017 році від України була найбільша делегація за весь час участі. 33 особи відвідало конкурс, із них не тільки команда-переможець 2017 року Enactus Київського Національно-Економічного Університету, але й представники інших команд і осередків з України із Одеси, Львова, Вінниці, їх наставники від ВНЗ, випускники та локальні партнери.

Вінничани представлять Україну на міжнародних змаганнях із соцпідприємництва у США

Хто фінансує поїздку української делегації до США?

Учасники їдуть за власний кошт. Але, наразі Enactus Ukraine шукає кошти, щоб оплатити участь хоча б команді, що виступатиме.

Зараз кожен може долучитися до збору кошт і підтримати українську делегацію. Ми зробили свій краудфандинг, щоб залучити кошти, яких нам не вистачає. Це близько 100 000 грн. Найбільш вагома стаття витрат — це квитки на літак. Один такий квиток у Америку та назад вартує приблизно 1000$.

Підтримати команду можна за цим посиланням.

Але загалом необхідно створити умови для ресурсної підтримки проектів, а не лише для змагань. Тому ми плануємо згодом запускати повномасштабну краудфандингову платформу для таких соціально-підприємницьких проектів. Адже для реалізації багатьох крутих проектів не вистачає стартового капіталу для початку.

Що дає перемога у конкурсі

Україна, на жаль, ще не вигравала. У деяких країнах ситуація може бути ще складніша з економічної, суспільного напрямку. Так конкурсанти з різних країн борються з проблемами як бідність, нестача водних ресурсів, гігієна, письменність.

Команда-переможець отримує всесвітнє визнання, можливість залучити глобальних партнерів і масштабувати проект, та, звичайно, подарунки від партнерів чемпіонату.

Які проекти перемагають

Проекти переважно робляться для покращення якості життя та життєвих стандартів людей з різними потребами. Проекти базуються на Цілях Сталого Розвитку, та діляться за напрямами: освітні, екологічні, соціальні.

Головні маркери проектів-переможців:

  • sustainabіlity. Проект має бути таким, щоб якщо команда абстрагувалась від проекту– він усе рівно існував та розвивався.
  • комплексність. Підходи до розв’язання проблем потребуючої цільової аудиторії повинні бути різносторонніми. Так, наприклад, ми вирішуємо одну з проблем пенсіонерів, як нестача коштів і маленька пенсія і робимо механізм підробітку. Але у пенсіонерів є і інші проблеми як соціалізація, брак навичок у роботі з комп’ютером і тд. Ми повинні борати це до уваги і вирішувати проблеми нашої аудиторії в комплексі.
  • масштаб. якщо ми допомогли одній людині, — це безумовно супер. Але якщо ми змогли допомогти цілому селу, місту і тп — це вже внесок у розбудову власної країни і суспільства.

Так, наприклад, Індія — команда чемпіон світу Enactus 2017, об’єднала цифровий розрив між міською та сільською Індією; створила комп’ютерні центри з використання електронних відходів, проводить навчання жінок-підприємців для їх подальшого працевлаштування.

Пуерто-Ріко — студенти Enactus заснували громаду в Домініканській Республіці, надаючи їм можливість будувати будинки з використанням перероблених пластикових пляшок та розпочали підприємницькі проекти, такі як магазин одягу, продуктовий кооператив і ферма, що призводить до збільшення середньої заробітної плати на 377 %. 

Вінничани представлять Україну на міжнародних змаганнях із соцпідприємництва у США

Делегація з України на змаганнях у 2017 році

Що представить цьогоріч Україна

Команда Enactus Вінницького Національного Технічного Університету презентує 2 великі проекти.

«Екологія без меж» – це три комплексні ініціативи, які разом зможуть поліпшити стан екології: створення контейнерів для паперових горняток та запуск системи збору горняток у 30 закладах Вінниці, розвиток екосвідомості у школярів за допомогою уроків у шкільній програмі з залученням іноземних волонтерів. Та Eco to the World — команда вирішили надати рішення проблемі безробітності у Гані та навчили безробітних заробляти на переробці макулатури.

Та проект «Орієнтир на успіх» для людей з порушенням зору. Команда розробила і оснащила вулиці міста звуковими маячками для комфортного пересування містом людей з вадами зору.

Яким чином здійснювався відбір команди і хто контролював процес

На національному рівні ми проводимо свої змагання, де і визначаємо команду- переможця.

12 команд з різних ВНЗ України пройшли до півфіналу (в рамках 2 ліг) та представили по 2–5 проектів, які вони реалізовували протягом року. У кожній лізі по 20 представників журі, які оцінювали проекти конкурсантів.

У фінал конкурсу пройшло 4 команди – Вінницький Національний Технічний Університет, Київський Національний Економічний Університет імені Вадима Гетьмана, Одеський Національний Університет імені Мечнікова, Одеський Національний Економічний Університет.

Хто входить в делегацію від України

Відбір учасників проводимо не тільки ми. Свої корективи до списку учасників внесло американське консульство.

Вінничани представлять Україну на міжнародних змаганнях із соцпідприємництва у США

Наразі погодили візи для 15 учасників — це 4 чоловік з команди Вінницького Національно Технічного Університету, представники Enactus KNEU, організаційного комітету Enactus Ukraine.

Як налаштована команда

Команда готується до цієї події з липня. І що ближче дата виступу — тим сильніше моральне навантаження. Команда відточує не тільки свої навички презентації, але й активно працює весь цей час над проектами, щоб вдосконалити та покращити їх.

Що дасть участь українців у змаганнях такого рівня

Це стане поштовхом для популяризації соціального підприємництва в українському суспільстві.

Ми гадаємо, що наразі соціальне підприємництво може допомогти сучасній молоді зайнятися власною справою, вирішуючи проблеми суспільства. Привертаючи увагу на такі конкурси ми можемо популяризувати цю діяльність Україною — знайти ресурси для подальшого розвитку таких проектів і залучити найкращих бізнес експертів, щоб ці проекти розвивались і могли робити вагомий вплив.

 

Share
Написати коментар
loading...