Реклама

Як у Дніпрі створили радіо для айтішників

IT Dnipro Community стали свідками народження унікального дніпровського проекту IT RADIO.ONLINE. Артем Ганжа, СЕО компанії iSkySolutions, вирішив поділитися з нами історією пройденого шляху: від простої ідеї до масштабної реалізації
Čytaty latynkoju
Як у Дніпрі створили радіо для айтішників
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як у Дніпрі створили радіо для айтішників
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
IT Dnipro Community стали свідками народження унікального дніпровського проекту IT RADIO.ONLINE. Артем Ганжа, СЕО компанії iSkySolutions, вирішив поділитися з нами історією пройденого шляху: від простої ідеї до масштабної реалізації

Які цінності та принципи побудови проекту лягли в його основу, яка роль команди в загальному успіху? І більш того, як саме вам потрапити на радіо? Розповідає Артем Ганжа:

Про появу та розвиток проекту

— Ідея створення онлайн-радіостанції з’явилася ще в 2014 році. Мені хотілося об’єднати в віртуальному просторі цінителів культури і творчості. Було бажання звернути увагу громадськості на цікавих музикантів, створити середовище для спілкування та гарного проведення часу.

На жаль, на той момент ми були не готові брати на себе досить ресурсний проект, тому вирішили «згорнути» його. Після невеликої паузи я і команда однодумців вирішили спробувати створити радіо для вузької ніші, в якій ми є експертами і знаємо аудиторію зсередини.

Так відбулося знайомство з Артемом Пономаренко (співзасновник та спікер у IT RADIO.ONLINE), з яким ми вирішили розділити компетенції та спільно розвивати проект. Артем успішно запускав радіо-проекти для IT-аудиторії раніше, тому його досвід був дуже цінний.

Об’єднавши зусилля, ми звернули увагу на пошук дикторів і підготовку ефіру. Близько півроку вибудовували процеси, так як ресурсів було катастрофічно мало. У листопаді 2017 року нам пощастило презентувати наш проект для IT Dnipro Community, а вже в квітні відбувся наш музичний ефір. Безпосередньо з конференції «RUN IT» глядачі стали свідками першого виходу в прямий ефір проекту.

Про фоновий контент та стереотип про минущість радіо

— Все залежить від якості контенту. Ми позиціонуємо і створюємо ITRADIO.ONLINE як майданчик з актуальним, цікавим та тематичним контентом. Думаю, фонове прослуховування радіо потрібно заслужити. Людина не буде включати фоном дратівливу музику або нескінченно слухати рекламу.

Ми більше року детально опрацьовували плейлист і відбирали кращі, на наш погляд, композиції. В їхній компанії приємно не тільки працювати, а й відпочивати. Хочу подякувати нашому музичному редактору Дарині Голуб за терпіння і досконалість в роботі з треками.

Як у Дніпрі створили радіо для айтішників: Історія ITRADIO.ONLINE

Про цільові аудиторії

— Наша цільова аудиторія айтішники і всі, хто хоче до них приєднатися. Технології так широко знаходять застосування в бізнесі та інших сферах життя, що прослуховування наших ефірів точно не буде зайвим для будь-якої аудиторії.

Гостями студії ITRADIO.ONLINE стають не тільки програмісти, але й управлінці. Це — СЕО компаній, менеджери проектів, менеджери з продажів та HR-фахівці, маркетологи, дизайнери. Вони діляться своїм досвідом, успішними кейсами компаній, розповідаючи про нові можливості ринку. Такий контент цікавий і практичний.

Про команду та передачі

Читайте також: Онлайн-радіо, FM-станції та 4G — хто виграє боротьбу за слухача

— Наша команда складається з 10 осіб, 5 з яких радіо-ведучі. Вони відповідальні за вихід таких передач, як:

  • «Музикон» від Ірини Мажорських, про музичні події в світі;
  • «Game News» від Микити Городивського, про світ ігор,
  • «ITNEWS» від Анни Широн англомовні новини;
  • «Новини IT» від Анни Кирилової Пой, російськомовні новини;
  • «Money Kids» від Ольги Бiос — англомовна освітня програма для дітей про фінансову грамотність;
  • «Бізнес Ланч» від Артема Пономаренко, програма в прямому ефірі, де спеціальні гості та провідні експерти індустрії розповідають про різні напрямки бізнесу та IT.

Сьогодні є 7 програм з яких 5 в ефірі в записі, одна в прямому ефірі та одна має з’явитися на днях.

Як у Дніпрі створили радіо для айтішників: Історія ITRADIO.ONLINE

Чи плануєте виходити за межі країни в питанні мовлення?

— Зараз ми працюємо над нічним англомовним ефіром, будуємо партнерські відносини з Європейськими ІТ-конференціями і вже є офіційними медіа партнерами Web Summit 2018, що відбудеться в листопаді у Лісабоні.

У прямих ефірах програми «Бізнес Ланч» були помічені провідні персони IT-ринку Дніпра і України. Відкрий секрет: що повинен зробити потенційний спікер, для участі в ваших прямих ефірах? І як взагалі вас знайти та послухати?

— Все просто: достатньо зв’язатися з нами будь-яким зручним для вас способом. Це може бути Facebook, сайт або телефон. Розкажіть нашому редактору про себе і про те, чим хочете поділитися з аудиторією. Після узгодження дати і часу настає заповітний візит в студію.

Зараз ми ведемо мовлення i через Інтернет. Радіо доступно для прослуховування через сайт ITRADIO.ONLINE і мобільні додатки для Android та iOS, що доступні за посиланням. Також ми робимо прямі відео-трансляції зі студії, де глядач відразу може бачити те, що відбувається під час прямого ефіру та «сцен за кадром». Ділюся останньою фiчею — ми розробляємо wi-fi радіоприймач — для повноцінного впровадження в життя наших слухачів.

Яким ти бачиш свій проект через 5 років? Що в ньому зміниться, а що завжди буде незмінним?

— Сподіваюся, що через 5 років нас не будуть питати: «Як вас знайти і послухати?», бо це буде очевидним. Думаю, зміниться ефір, він відшліфується за цей час і найкращим чином надихне нашого слухача. Незмінними залишаться цінності і принципи побудови проекту в цілому.

ITRADIO.ONLINE має технічну можливість вести мовлення не тільки через сайт або мобільний додаток. Контент вирушає відразу в соціальну мережу Facebook і в радіо-ефір, що на сьогодні дуже актуально для digital-аудиторії

Про ставлення до «життя в інтернеті»

— Я вважаю, що життя в онлайні — невід’ємна частина сучасного суспільства. В силу ритму життя кожному з нас доводиться вибирати між відсутністю спілкування або спілкуванням онлайн. Це нормально, коли ми вибираємо другий варіант, щоб бути на зв’язку з дорогими нам людьми.

Упевнений, що ніщо не зможе замінити реальне спілкування. У своєму особистому житті я намагаюся виділяти час «реальності». Побудова відносин з людьми, на мій погляд, це найцінніше, що у нас є. Друзі, закликаю вас прагнути більше спілкуватися наживо! У нашому світі це важливо і цінно.

Слухаєш ти програми або ранкові шоу, які виходять на вашій хвилі? Що тобі в них подобається — а що ні?

— Так, безумовно слухаю. Я — айтішник і мені завжди цікаво, що відбувається в індустрії. Я дуже радий, що є радіо, яке готує гідний контент і подає його в аудіо-форматі одразу в навушники чи радіоприймач. Після кожної передачі автори отримують колективну зворотний зв’язок. Зараз мені хочеться, щоб стало більше передач в ефірі.

Як ви конкуруєте з «Радіо-Т»? Які фішки є тільки у вас?

— Ми не хочемо ні з ким конкурувати. «Радіо-Т» — це подкаст без музичного контенту, без своєчасної подачі інформації. ITRADIO.ONLINE — зовсім інший проект, повноцінне радіо. Ми впевнені, що створюючи якісні продукти, яких одиниці в світі, конкурувати буде не потрібно.

Про ставлення до реклами і монетизації проекту

Читайте також: Як виглядає ринок IT-компаній у Дніпрі

— Наш проект дуже молодий, тому ми використовуємо різні можливості для привнесення коштів в розвиток. Команда проводить after-party в IT-компаніях, тим самим заробляючи на нове обладнання і розширюючи охоплення аудиторії. Ми можемо робити подкасти або виконувати озвучку на трьох мовах, розповідати про товари і послуги в ефірі, приймаючи винагороду за це. Ми раді «правильнiй» рекламi.

Єдине, проти чого ми виступаємо — загальноприйнятого поняття «реклама». Наша мета — зробити інформаційні випуски корисним, цікавими і максимально ненав’язливими для слухача. Сподіваємося, до кінця року ви зможете оцінити як це у нас вийшло.

Про переваги та недоліки роботи як фаундера проекту IT-радіо та керівника IT-компанії

Я вдячний долі та Богу за те, що можу займатися тільки улюбленими справами. Всі мої проекти — це плюси, що мене надихають та несуть запал зробити світ кращим. Мінус, мабуть, тільки один — встигати виконувати роботу одночасно і в Києві, і в Дніпрі.

Я не можу сказати, що встигаю все. Завжди є з десяток завдань з меншим пріоритетом, що відсуваються на потім. Допомагають книги по оптимізації часу і управління проектами, але найбільше — співробітники, що працюють в проектах. Вони сповнені самовіддачі, справжні командні гравці, які завжди прикриють спину. Знаєте, команди, з якими я працюю — це одне з найцінніших досягнень в моєму житті.

Share
Написати коментар
loading...