Реклама

Відсканувати все: Перспективи розвитку QR-платежів

Використання QR-кодів за останні роки перетворилося з модної тенденції інтернет-бізнесу, яку застосовують у всьому підряд, на досить системний процес. Раніше я вже розповідала про те, наскільки досяг успіху в цьому Китай та які платіжні рішення стали буденністю жителів КНР завдяки WeChat Pay. Зараз я вирішила зробити повноцінне інтро по QR-платежам
Čytaty latynkoju
Відсканувати все: Перспективи розвитку QR-платежів
  1. Головна
  2. Історії
  3. Відсканувати все: Перспективи розвитку QR-платежів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Використання QR-кодів за останні роки перетворилося з модної тенденції інтернет-бізнесу, яку застосовують у всьому підряд, на досить системний процес. Раніше я вже розповідала про те, наскільки досяг успіху в цьому Китай та які платіжні рішення стали буденністю жителів КНР завдяки WeChat Pay. Зараз я вирішила зробити повноцінне інтро по QR-платежам

Найбільш якісний розвиток QR-коди отримали у транзакційному бізнесі.

Історія і обсяги ринку

Почнемо з основ. По-перше, QR — це абревіатура, що означає Quick Response. Технологія з’явилася в Японії в 1990-х роках як метод маркування автомобілів на лінії складання. Це — тип матричних штрих-кодів, оптична мітка, з якої пристрій може зчитати інформацію про об’єкт, до якого така мітка прив’язана. QR-код може створюватися на основі 4 стандартизованих режимів кодування:

  • числового,
  • літерно-цифрового,
  • двійкового,
  • на основі японської абетки кандзі.

Вперше платежі через QR-код почали застосовувати в Південній Кореї. Наприкінці «нульових» продуктовий онлайн-ритейлер Tesco запустив віртуальний супермаркет в метро Сеула. Ідея полягала в тому, що пасажири можуть наповнювати умовний продуктовий кошик, використовуючи QR-коди під фотографіями тієї чи іншої товарної позиції. Після підтвердження замовлену їжу доставлять за будь-якою адресою і в зазначений час.

Головна перевага QR-коду — ефективне зберігання інформації та надання відкритого каналу вивантаження таких даних без додаткових установників, torrent-клієнтів тощо. Смартфон з інтернетом сканує код — і отримує необхідну інформацію «без реєстрацій і SMS». Це — ідеальний фундамент для платіжного методу

Для мегаполісу на кшталт Сеула ідея була просто геніальною — додаток на цілий рік став найбільш завантажуваним у Південній Кореї, що дозволило компанії Tesco стати лідером роздрібної торгівлі. Цю логіку зараз повторюють в інших країнах, і я вже бачу, як мережа українських супермаркетів, яка перша реалізує адекватну логістику такого процесу, стане лідером у наших містах-мільйонниках.

Але повернемося до історії. Декілька років тому Tencent і AliPayЯк люди платять у всьому світі — та що це означає для майбутнього платежів запустили платіжні системи на основі QR-кодів, які мали величезну популярність серед користувачів. Додамо до цього платіжні рішення від WeChat PayFintech-сервіси в маси: досвід Китаю і отримаємо неймовірну цифру:

За 2017 рік мешканці КНР витратили більше $15 трлн, використовуючи мобільні платежі і QR-коди. Для порівняння, жителі США витратили $150 млрд — це 1/100

При цьому в Китаї очікують, що використання мобільних і QR-платежів до 2020 року виросте на більш ніж на 300% — майже до $50 трлн.

QR-код — це геніально просто. Тому й успішно

Як я вже сказала, QR-код дає можливість отримати інформацію або провести взаємодію з нею по прямому каналу. Цю утилітарну ідею, доведену до мас в Китаї, вирішили застосовувати у Великобританії для потреб тих, хто найбільше потребує допомоги. Некомерційна ініціатива Greater Change запустила можливість допомоги безхатченкам за допомогою QR-платежу.

Читайте також: «12 років тому тобі відповіли би: “Безхатченків у Львові немає”» — історія «Емаус-Оселі»

Безхатченки отримали спеціальні бейджі з логотипом організації, коротким описом і QR-кодами, які вони одягають на шию. Перехожі, які бажають допомогти нужденним, нерідко не мають з собою готівки (Британія є одною з найбільш «безготівкових» країн світу), але можуть сканувати код за допомогою свого смартфона і зробити пожертвування з його допомогою. Сума переходить на рахунок, яким керує соціальний працівник. Він чи вона гарантує, що гроші витрачаються на узгоджені цілі: новий паспорт, одяг, їжу або депозит на нове житло. Люди можуть почати життя спочатку — просто завдяки тому, що благодійність змогла перетворитися на персоналізований цифровий краудфандинґ.

Простіше для бізнесу

Щоби почати приймати платежі на користь товарів і послуг, продавцеві досить розмістити QR-код на аркуші паперу. Жодних встановлень POS-терміналу, жодних узгоджень вимог до торгової точки. В результаті будь-який продавець — від елітного бутіка до кіоску з продажу шаурми, — може приймати платежі. Клієнту теж простіше — треба просто завантажити платіжний додаток з функцією QR-платежів.

І ось тут на сцену виходять fintech-компанії з цими платіжними додатками. Це можуть бути як мобільні банки (в Україні практику платежів по QR-коду успішно впроваджує «ПриватБанк»ПриватБанк запускає віртуальні POS-термінали для підприємців та малого бізнесу), так і мобільні гаманці. Природно, впровадження такої опції — не справа одного дня. Потрібно опрацювати покрокове використання екранів додатку як для користувача, так і для продавця, провести серйозну роботу з бек-ендом та UI/UX фахівцями для отримання простого алгоритму сплати з мінімальними кроками і максимальною вигодою. Додаткові витрати тут цілком виправдані за рахунок нових можливостей.

Share
Написати коментар
loading...