Реклама

Як зросла значимість дизайн-мислення для бізнесу

Щодня ми знаходимо нові інструменти для вирішення бізнес-задач. Раніше популярністю користувався аналітичний підхід, який базувався на критичному аналізі. Тепер з'явився новий напрямок – дизайн-мислення, — який заснований на творчому підході. Про основні його принципи та сфери застосування говоримо далі
Čytaty latynkoju
Як зросла значимість дизайн-мислення для бізнесу
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як зросла значимість дизайн-мислення для бізнесу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Щодня ми знаходимо нові інструменти для вирішення бізнес-задач. Раніше популярністю користувався аналітичний підхід, який базувався на критичному аналізі. Тепер з'явився новий напрямок – дизайн-мислення, — який заснований на творчому підході. Про основні його принципи та сфери застосування говоримо далі

У бізнес-сфері це поняття з’явилося нещодавно. Дизайн-мислення — метод розробки продуктів, сервісів та послуг, орієнтованих на потреби користувача. Найцікавіше є те, що така методика дозволяє покреативити, повертає цікавість від експерименту. У центрі завжди стоїть користувач та його потреби.

Основні етапи

  • Емпатія (Empatize) – є властивістю уявити себе на місці іншої людини, зрозуміти її почуття та думки. Для кращого розуміння важливо відповісти для себе на такі питання, як «хто», «де» та «коли». Емпатія дозволяє краще зрозуміти вашу цільову аудиторію.
  • Фокусування (Define) – єдиний спосіб знайти правильне рішення, зрозуміти, у чому суть проблеми. Це спроба знайти відповідь на запитання, яке для вас не є очевидним, проте важливе для іншої людини.
  • Генерація ідей (Ideate) – базується на таких принципах, як відсутність критики, присутність широких можливостей, різнопрофільних гравців, запис ідей, дотримання принципу «так, і…», замість «так, але…»
  • Прототипування (Model & Prototype) – це створення візуальної моделі майбутнього продукту. Може бути представлене у вигляді сценки, сторіборду, макету, сторітелінгу та стоп-моушену
  • Тестування (Test & Evaluate)– завжди проходить разом з прототипуванням.

Про основні етапи детальніше

Емпатія складається з фото та відео етнографії, спостереження, глибинного інтерв`ю, вторинних досліджень, фіксації одного дня з життя. На базовому рівні під час цього етапу важливо: спостерігати за людьми та їхньою поведінкою, заохочувати до спілкування, дивитись, слухати та чути, допомагати співрозмовнику.

Фокусування об`єднує в собі групову роботу та використання стіни для мепінгу, на які прикріпляються цитати, визначається кластеризація та персона-модель. Як правильно здійснити цей етап: згадайте, що привернуло вашу увагу під час спілкування та спостереження за людьми, які саме шаблони поведінки найчастіше зустрічаються, обговорюйте етимологію створення людини у всесвіті та психологію поведінки. У підсумку важливо, щоби були виділені три складові для повноти експерименту: користувач – потреба – інсайт.

Тестування повинне визначити всі варіанти «за» та «проти» створеного у майбутньому продукту, розуміння, коли він працює або не працює. Якщо користувач під час першого тестування розуміє, як все влаштоване та може розповісти основні складові макету, тоді ви зможете досягнути найвищого результату для вашої компанії. Цей етап дизайн-мислення важливо записувати на відео, щоб розуміти які емоції викликає попередньо створений продукт. У цей момент віддайте макет користувачеві без пояснення, як працює продукт або послуга. Споглядайте за процесом використання, чи у вірному напрямку рухається.  

За останні три роки дизайн-мислення набуло популярності, адже воно спростило організаційну культуру, додавши радість від експерименту, швидкого ефекту, непідробний інтерес до невідомого, ентузіазм та відсутність страху здійснити помилку. Компанія може зосередитись на мікроуправлінні, що відкриває нові горизонти у бізнес-середовищі. Якщо у вас є ідея, яка видається вам неефективною, просто візьміть все, що є під рукою: LEGO, олівець, папір або пластилін — та продемонструйте майбутній вигляд вашого геніального продукту або послуги.

Як використовувати теорію на практиці

Дизайн-мислення сформувалось з трьох різних частин бізнес-процесу, таких як «проектування» або «бізнес-моделювання» на етапі розробки ідеї, «маркетингу» під час дослідження користувачів та «виробництва» під час прототипування.

Читайте також: TypeKyiv: «Ще кілька років тому ми не зібрали би так багато людей, зацікавлених у дизайні шрифтів»

Для ефективного втілення, важливо дотримуватись наступних принципів:

  • Створюйте моделі для вирішення складних проблем. Це можуть бути дизайн-артефакти, скетчі, діаграми, а також SCAMPER.
  • Фокусуйтесь на емоційному досвіді користувача. Наприклад, Lexus пропонує для своїх користувачів безпеку, комфортне пересування, високотехнологічний автомобіль, що сформувало високу довіру.
  • Полюбіть провали та невдачі, адже ви можете їх проаналізувати та не допускати у завершальній стадії розробки продукту.
  • Проявляйте розумний мінімалізм.

Досвід міжнародних компаній

Кожній компанії, яка планує глобалізувати бізнес слід формувати схеми та моделі, які можуть спрацювати у різних сферах життя. Адже сьогодні конкуренція проявляється не лише у ефективності, але й у створенні інновацій та постановці експериментів. Як каже Сінтія Тріпп, директор по маркетингу глобального дизайну в P&G: «Основа дизайн-мислення є у тому, щоб не перетворювати її у програму навчання, а зробити апарат по вирішенню проблем». Phillips Lighting, наприклад, за останні 10 років, застосовуючи вищезгаданий інструмент, вдалося перетворитись з компанії з продажу лампочок та освітлення для приміщень на згенерований комфортний простір для користувачів.

Для AirBnb застосування дизайн-мислення дозволило пробитись на топові позиції у світових бізнес-рейтингах, зростати та продукувати інновації. Почалось все з того, що після створення customer journey map, працівники самі пройшли шлях користувача та побачили наскільки неякісними були фото продукції.

Методика дизайн-мислення також активно використовується для створення інновацій у таких компаніях, як Facebook, Google, Apple, Procter&Gamble, Samsung, IBM, IKEA.

Ідеація є одним з ключових процесів «накидування» ідей, їх створення та виходу за рамки, що є основою у процесі дизайн-мислення. Метод co-creation дозволяє віднайти найбільш цікаві та небанальні способи вирішення конкретної задачі. Креативний процес – це навичка, яка може бути напрацьована Вами, найголовніше, тренуватись щоденно для досягнення результату. Творчість – структурований, системний спосіб вирішення проблем. Якщо Ви вмієте швидко вирішувати проблеми та володієте менеджерськими навичками, Ви є творчою особистістю.

Як допомогти вашому бізнесу за допомогою дизайн-мислення

  • Визнати, що у бізнесі є складнощі.
  • Знайти проблему та розбити її на маленькі кроки вирішення.
  • Після визнання проблеми, важливо дістатись її суті шляхом брейн штормінгу.

Інструмент є найбільш затребуваним не лише у компаніях, але й у неприбуткових організаціях, адже НБО мають сталі функції, проекти, бюджети, проте можливість винаймати спеціальних консультантів (проектувальників або дизайнерів) доступна не всім. Розробка дизайну великих програм пов`язана з досить тривалою фазою досліджень, погодженням пропозицій та фінансуванням, а дизайн-мислення дозволяє досягти швидкісних результатів.

Читайте також: 7 відповідей про те, що таке універсальний дизайн

Як приклад застосування вищезгаданого принципу, приведу історію про трансформацію MPT-сканера. У 2012 році Дуг Дітц, один із провідних інженерів компанії GE Healthcare, яка займається надсучасними медичними технологіями та послугами, розробляв систему магнітно-резонансної томографії. Одного разу йому випала нагода бути присутнім на встановленні устаткування в лікарні. Однак, з першим же маленьким пацієнтом виникли складнощі. Як виявилося, діти дуже сильно бояться апарата та звуків, які він видає. Приблизно 80% пацієнтам перед процедурою анестезіологи давали заспокійливе, щоб дитина лежала нерухомо. Побачене настільки вразило інженера, що він вирішив змінити дитячі враження від МРТ-сканера. Дуг почав уважно стежити за малюками у дитячому садку, спілкуватись з дитячими психологами.

Дуг Дітц зібрав команду, разом із якою придумав створити маленьким пацієнтам атракціони пригод. Ідея була втілена в життя в такий спосіб: томограф був обклеєний перебивними картинками із зображенням піратського корабля. Стіни, стеля в приміщенні були покриті малюнками. Додатково Дуг склав сценарії, за якими працівники лікарні відправляли дітей «у далеке плавання». Всього було розроблено 9 сценаріїв (включаючи такі, як, підводний світ та космічний корабель). У 2015 році задоволення від процедури зросло на 90%. Дітям легше стало лежати спокійно під час МРТ-дослідження, що знизило кількість повторних сеансів, необхідність у додатковому медичному персоналові та скоротило фінансові витрати медичних установ.

Отже, дизайн-мислення є досить актуальним інструментом. Воно допомагає краще зрозуміти користувача, розкрити власний потенціал, вийти за рамки, тим самим підвищуючи рейтинг компанії та довіру до неї.

Share
Написати коментар
loading...