Реклама

Оприлюднено перелік стартапів, що перемогли у Open Data Challenge

Під час фіналу національного конкурсу стартапів на основі відкритих даних Open Data Challenge, який пройшов 7 вересня, назвали шість стартапів-переможців. Вони розділять призовий фонд у 2,5 млн гривень
Čytaty latynkoju
Оприлюднено перелік стартапів, що перемогли у Open Data Challenge
  1. Головна
  2. Новини
  3. Оприлюднено перелік стартапів, що перемогли у Open Data Challenge
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Під час фіналу національного конкурсу стартапів на основі відкритих даних Open Data Challenge, який пройшов 7 вересня, назвали шість стартапів-переможців. Вони розділять призовий фонд у 2,5 млн гривень

Open Data Challenge — це міжнародний формат конкурсу для проектів на основі відкритих даних. Мета конкурсу — розвиток інноваційних open data та big data проектів, що матимуть суспільне значення та значний бізнес-потенціал.

Хто серед стартапів-переможців

Цього року конкурс проводиться в Україні вже вдруге. Фінал відбувся в рамках Open Data Forum в стінах Мистецького арсеналу. Судді обрали шістку переможців, серед яких:

Регуляторна мапа України — онлайн-сервіс, що обробляє та візуалізує інформацію про регуляторну діяльність органів місцевого самоврядування. Сервіс дозволяє органу Державної регуляторної служби в автоматичному режимі отримувати інформацію, розміщену на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних data.gov.ua.

Monitor.Estate — веб-сервіс, що шукає та аналізує юридичні ризики при купівлі та оренді нерухомого майна. Ресурс збирає відкриті дані з різних державних реєстрів щодо об’єкта нерухомості. Таким чином спрощується робота юристів, а також заощаджуються кошти потенційних покупців нерухомості.

Прозора інфраструктура — публічна платформа відкритих даних про інфраструктуру. Портал надає інформацію щодо планування та безпосереднього виконання робіт по створенню інфраструктурного об’єкта, наприклад, про будівництво дороги.

Greenval — сервіс для пошуку безпечних агропрепаратів. Фермеру складно обрати, за допомогою якого препарату захищати врожай, бо виробники не завжди вказують можливу токсичність продукту для людини та навколишнього середовища. Майданчик покаже всі зареєстровані в Україні агропрепарати та відкриє доступ до цих даних всім охочим.

NORA — сервіс, що виявляє неочевидні зв’язки між учасниками будівельного ринку на базі відкритих даних державної архітектурно-будівельної інспекції. Проект прагне подолати непрозорість бізнес-відносин серед гравців будівельного ринку, щоб захистити державних замовників та кінцевих покупців від ризиків.

LvivCityHelper — чат-бот, що надає відповіді про роботу органів місцевого самоврядування, структурні підрозділи, а також підпорядковані установи (комунальні підприємства, заклади освіти, охорони здоров’я, культури тощо). До чат-бота можна звернутися та отримати відповіді, не телефонуючи на гарячу лінію міста, що заощаджує час одержувачів послуг та робить діяльність органів місцевого самоврядування більш ефективною.

Журі обрало переможців за такими критеріями: використання відкритих даних, інноваційність, антикорупційний і соціальний вплив, перспективи розвитку, сильна та натхненна команда.

Загалом на конкурс у 2018 році було подано 190 заявок з 27 міст України. Більшість проектів — зі сфер legaltech, агропромисловості, закупівель, екології, інфраструктури та digital health. До півфіналу потрапили 30 проектів, а до акселераційної програми, що тривала протягом чотирьох місяців, пройшли 20 команд.

За словами керівника напрямку відкритих даних TAPAS Катерини Оніліогву, відкриті дані мають економічну цінність тільки тоді, коли використовуються для створення продуктів та сервісів, що допомагають розв’язувати повсякденні проблеми суспільства, бізнесу, держави. Кожен із проектів, що пройшли до фіналу конкурсу та представили свої напрацювання на сцені, потенційно може заробити або заощадити для української економіки мільйони гривень.

Про 1991 Open Data Incubator

Акселераційна програма від 1991 Open Data Incubator відбулася на базі 1991 Civic Tech Center, де стартапи працювали над продуктами та бізнес-моделями за підтримки менторів.

1991 Open Data Incubator — перший в Україні некомерційний інкубатор для IT-проектів на основі відкритих та великих даних. Допомагає використовувати відкриті державні дані для створення і розвитку стартапів, що надають сервіси громадянам, підприємствам і державним органам.

До слова, «Укрзалізниця» та 1991 Open Data Incubator оголосили«Укрзалізниця» запустила інкубатор для стартапів про запуск власного інкубатору стартапів. Програма має назву Future of Mobility Lab. UZ edition.

Share
Написати коментар
loading...