Реклама

5 країн, які варто обрати для свого фінансового blockchain-стартапу

Запускаєте проект в сегменті fintech? Варто звернути увагу на технологію blockchain та смарт-контракти. А якщо ви хочете уникнути проблем з оподаткуванням та мати максимально сприятливий законодавчий та діловий клімат, слід також звернути увагу на ці 5 держав, у яких створено чимало можливостей для світу криптотехнологій
Čytaty latynkoju
5 країн, які варто обрати для свого фінансового blockchain-стартапу
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 5 країн, які варто обрати для свого фінансового blockchain-стартапу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Запускаєте проект в сегменті fintech? Варто звернути увагу на технологію blockchain та смарт-контракти. А якщо ви хочете уникнути проблем з оподаткуванням та мати максимально сприятливий законодавчий та діловий клімат, слід також звернути увагу на ці 5 держав, у яких створено чимало можливостей для світу криптотехнологій

Найкращі умови, за версією платформи Zeus, створено у цих 5 країнах, на які слід звернути увагу керівникам fintech-стартапів, що використовують цифрові валюти та blockchain.

Сінгапур

Сінгапур широко розглядається як осередок смарт-технологій та країна із першою «розумною нацією». Тут проводиться масштабна fintech-конференція для інвесторів та проектів із усього світу — а також ця країна-місто є третім за величиною ринком ICO у світі. Деякі найбільші криптобіржі присутні в Сінгапурі, зокрема американські Coinbase, GDAX та Gemini. Хоча банки все ще залишаються обережними щодо криптопростору в цій країні, стартапи з технологією blockchain у фінансовому секторі хоча би мають довіру до самої юрисдикції. Сінгапур є провідною країною, операції з якою проводять банківські та фінансові організації з усього світу — з таких фінансових центрів, як Швейцарія, Великобританія, Німеччина та США. Проте в даний час в Сінгапурі не існує жодних окремих національних банків, які працюють паралельно з фіатними валютами та криптовалютами.

Стратегічна позиція Сінгапуру полягає в тому, щоби дозволити криптоварному ринку зростати з мінімальним втручанням за умови, що криптомаркет не буде кваліфіковано як регульований ринок і, отже, він підпадає під дію чинних фінансових ринків та регулювання цінних паперів.

Грошово-кредитний регулятор Сінгапуру (MAS) підтримує розвиток екологічної системи fintech низкою різних ініціатив. Серед них — створення інноваційних груп, лабораторія Fintech Looking Glass @ MAS, LATTICE80; найбільший у світі криптохаб у Сінгапурі та низка інших. Цифрові криптовактиви тут узгодженні із загальним розвитком фінансової індустрії.

Якщо ви плануєте запускати тут fintech-проект із використанням криптовалют чи blockchain, зверніть увагу на такі особливості цього ринку.

Тут добре продумана та широка структура ліцензування фінансових ринків — брокери, фінансові сервіси, позикові сервіси та інші проекти тут регулюються окремими ліцензіями, які видає MAS. Відсутні окремі правила чи регулювання для леджер-технологій (DLT).

Робота з віртуальними валютами визначається консультаційним документом Payment Services Bill. Його презентували у листопаді 2017 року і в подальшому мають регулювати операції з криптовалютами на основі окремих ліцензій.

MAS також видав заяву, що підтверджує, що пропозиція чи випуск токенів буде регулюватися законами про цінні папери. Наприклад, MAS пропонує розширити чинну регульовану ліцензію оператора ринку (РМО) з одного рівня до трьох окремих, які би краще відповідали нормативним вимогам до ризиків та ризикованих активів, пов’язаних з різними типами фінансових компаній, включаючи криптостартапи.

Наразі операції в криптопросторі, такі як обмін однієї криптовалюти на іншу, не регулюються і, таким чином, не підпадають під дію чинних правил протидії відмиванню коштів. Однак для того, щоби увійти на цей ринок, новим компаніям fintech доведеться співпрацювати з постачальниками послуг з передачі грошових коштів, установами з операціями щодо електронних грошей чи банками.

Починаючи з листопада 2016 року, MAS надає пакет попереднього регулювання, яким фінансові компанії можуть скористатися на ранній стадії. Передбачено низку пільгових умов та послаблення фінансового і правового контролю для стартапів, які діятимуть згідно з вимогами МАС.

В цілому, вдосконалене регулювання, ринкова структура для інноваційних інвестиційних послуг, активна спільнота та вихідна точка для стартапів, які націлені на ринок Південно-Східної Азії робить Сінгапур дуже важливим місцем для створення blockchain-стартапів.

Ґібралтар

У криптоспільноті це місце називають «Криптогаванню». Ґібралтар випереджає низку інших країн за рівнем дружнього ставлення та сприятливих умов для проектів на blockchain. Місцева влада тут активно виступає на боці криптовалютних ініціатив.

У січні 2016 року тут було видано документ «Virtual Currency: Outline Regulatory Framework» — він спрямований на регулювання DLT-орієнтованих бізнесів. У травні 2017 року до нього додався документ «Proposals for a DLT Regulatory Framework». А в січні 2018-го — перша світова bespoke-ліцензія для компаній, які надають DLT-послуги. У лютому 2018-го уряд Ґібралтару почав формувати чернетку законодавчих норм для урегулювання порядку ICO. Серед криптовалютних бірж, які вже тут активно проводять свої операції, — BTCC, CEX та eToro. Навесні 2018-го Gibraltar Blockchain Exchange (GBX) успішно провела токен-сейл для Rock Token. Загалом подано низку заявок щодо DLT-ліцензії та понад 200 заявок на проведення ICO на біржі GBX.

У цій країні також діє потужний банківський сектор, а сама країна має солідну фінансову репутацію. Деякі банки також надають можливості для компаній, що оперують криптовалютами, на відкриття рахунків. Тут є резидентами низка ґемблінґовихАналітики оцінили ринок онлайн-казино в Україні, страхових та fintech-компаній. Запуск компаній тут потребує врахування низки особливостей.

Ґібралтар — територія Великобританії за кордоном. Він вступив до Європейського Союзу (ЄС) у 1973 році і підпорядкований нормам ЄС. Правова система базується на загальному праві (як у Великій Британії, так званому common law). Однак слід зазначити, що невизначеність Brexit може кардинально змінити цю ситуацію до березня 2019 року через ряд складних чинників, отже, паспорт ЄС для Ґібралтар може стати недоступним.

Читайте також: ICO — що це таке і як це пов’язане з криптовалютами

Фреймворк DLT застосовується до осіб, які використовують DLT для зберігання або передачі цінностей, що належать тільки іншим, наприклад обміну BTC на фіатні гроші. Цей фрейморк не застосовують до діяльності, яка не регулюється, якщо діяльність підпадає під одну або декілька регуляторних рамок за межами фреймворку. Також зауважте, що паспортизація ЄС недоступна для компанії, яка має ліцензію на надання послуг DLT в Ґібралтарі.

Ґібралтар станом на цей час веде процес внесення законопроектів, що регулюють діяльність МКО. Очікується, що буде надана подальша нормативно-правова база для діяльності уповноважених спонсорів для публічних розміщень токенів, для операторів ринку вторинних токенів, інтелектуальних інвестицій та постачальників допоміжних послуг, які надають їх на території країни.

Публічне розміщення токенів, що становлять цінні папери, вже адекватно сприймається існуючим законодавством. Оператори ринку вторинних токенів, а також регулювання допоміжних фінансових послуг будуть підпорядковані повноваженням GFSC, моделюючись на положеннях MiFID II та MiFIR. У Ґібралтарі можна користуватися крипто-специфічними правилами в рамках суворо обмеженої нормативної бази, яка стосується лише таких послуг, як зберігання або передача вартості, що належить іншим, за допомогою blockchain.

Мальта

Мальта робить все можливе, щоб стати «островом blockchain». Сільвіо Шембрі, парламентський секретар Мальти з питань фінансових послуг, цифрової економіки та інновацій, заявив у інтерв’ю в березні 2018 року, що «Мальта стала природною точкою відліку в міжнародній сфері, і компанії, такі як Binance, продовжуватимуть вивчати Мальту для подальшого розширення їхніх операції або відкриття тут головних офісів».

Наразі Мальта випускає різні консультаційні документи та законопроекти: Консультативний документ про запропоновану регуляторну базу для схем колективного інвестування та інвестиції в криптовалюти (жовтень 2017); Документ для обговорення про початкові пропозиції монет, віртуальних валют та відповідних постачальників послуг, виданий Мальтійським органом фінансових послуг (листопад 2017); Maltese Digital Innovation Authority Act, Закон про інноваційні технології та послуги, Закон про віртуальні фінансові активи (квітень 2018). У червні 2018 року парламент Мальти одностайно схвалив низку законодавчих актів щодо інноваційних компаній та віртуальних фінансових активів.

В результаті вищезгаданої активної позиції Мальти вона вже залучила великі криптокомпанії, такі як Binance та OKEx. Банки поки що є проблемним аспектом для цієї країни, якщо говорити саме про проекти в царині віртуальних валют. Хоча очікується, що із прийняттям відповідного законодавства вони почнуть працювати із blockchain-проектами. Нижче наведені первинні нормативні аспекти, які слід врахувати при запуску компаній у fintech- та криптовалютній сферах на Мальті.

Фінансові компанії користуються паспортними правами Мальти на інші території ЄС та ЄЕЗ, хоча отриманняя ліцензії тут не є дешевим. Незважаючи на те, що країна також перебуває у непевності з Brexit, на відміну від Ґібралтару, вона, можливо, може виграти у цій ситуації та стати британським шлюзом до ЄС.

З березня 2018 року на Мальті запустили режим регулювання за умовами так званої «пісочниці», в якому віртуальні валюти будуть перевірені на можливість використання та подальшого врегулювання у контрольованому середовищі. Новий регуляторний орган — Maltese Digital Innovation Authority (MFSA) — буде створений на Мальті згідно з Законом про цифрові інновації. Він буде відповідати за ліцензування, реєстрацію та сертифікацію інноваційних технологій та постачальників послуг у сфері DLT.

Закон про віртуальні фінансові активи регулюватиме «обмінники VFA» (тобто криптобіржі), що діють на Мальті чи походять звідти. Якщо запропонований інструмент або фінансова послуга підпадають під визначення звичайних цінних паперів, це регулюється MiFID II. Жоден паспорт UE до ЄС не доступний за новою крипто-специфічною нормативною базою, прийнятою на Мальті.

Як і в Ґібралтарі, запропонована система регулювання стартапів на Мальті є надійною, але водночас не є надто обтяжливою чи бюрократичною для галузі. Перспективні можливості є в сегменті криптовалют в разі змін в результаті «Брекзиту».

Німеччина

Німеччина має добре сформоване фінансове регулювання та різноманіття фінансових проектів. Берлін є найбільшим центром fintech в Німеччині, далі йдуть Франкфурт та Мюнхен. Це також є відносно дешевим місцем для запуску та ведення нового бізнесу.

Німецький федеральний наглядовий орган (BaFin) ретельно аналізує справу кожної криптокомпанії на індивідуальній основі, і, хоча це не є повноцінним регулюванням, це дозволяє інноваційним компаніям вийти на ринок і запрошує бізнес на діалог щодо blockchain-технологій. Цікаво, що цей підхід схожий на Сінгапур (у кожному окремому випадку без надмірного регулювання), і принаймні декілька важливих компаній з Німеччини та Сінгапуру навіть є партнерами.

Банківську систему в Німеччині також оцінюють доволі позитивно. Принаймні 6 банків та фінансових установ з операцій з електронними грошима (включаючи VPE і Solaris) вже почали паралельно працювати з фіатними грошима та криптовалютами за ліцензією від BaFin, а ще кілька банків та інвестиційних установ розпочинають такі операції незабаром.

Берлін став батьківщиною фонду IOTA, перший офіс Ethereum був відкритий у Берліні лише за деілька місяців після продажу токенів Ethereum. У Берліні проводяться високопрофільні міжнародні конференції, серед яких: Blockstack Berlin, Crypto Conference — зустрічі з Міжнародною криптоспільнотою в Європі, Event Horizon 2018, Cube Tech Fair, BlockShow Europe, Tech Open Air. BerChain і Startup Berlin Group — це місцеві хаб-спільноти для blockchain-проектів. Далі — про основні регуляторні аспекти, які слід врахувати при запуску криптобізнесу у Німеччині.

Читайте також: Як еволюціонувало обладнання для майнінгу криптовалют

BaFin має докладний і добре розвинений регламент стосовно банківських та фінансових послуг, що мають паспортні права на інші території ЄС. Примітка для бізнесу: зверніть увагу на кожну деталь, подання на отримання ліцензії тут — непроста процедура.

Наскільки відомо, в Німеччині, у тому числі у Берліні, немає режиму особливого ліцензування для криптопроектів. Тим не менш, BaFin та її дозвіл необхідні для основних брокерських послуг і багатосторонніх торговельних установ, що займаються криптовалютами, для комерційних проектів майнінгу та для обміну криптовалют. Загальним принципом регулювання є «однаковий бізнес, однакові ризики, однакові правила».

У лютому 2018 року BaFin опублікував заяву щодо ICO з точки зору законодавства про цінні папери. Ця заява не є новим законодавчим актом, але подає керівні принципи. Основна ідея BaFin полягає в тому, що не існує спеціального правового режиму ICO, і, як тільки токен буде класифікований як окремий тип юридичного інструменту, регуляторні наслідки будуть відбуватися у звичайному порядку.

У лютому 2018 року інший німецький державний орган — Федеральне міністерство фінансів — опублікував постанову щодо звільнення від податку на додану вартість (ПДВ) для Bitcoin та інших віртуальних валют.

Гонконґ

Десятиліттями ця країна конкурує із Сінґапуром за звання провідного фінансового центру в Азії. Останнім часом Гонконґ випередив свого суперника за рахунок управління капіталам, що надходять сюди з Китаю, Тайваню та Японії.

Що стосується регулювання криптовалютних та blockchain-стартапів і компаній, тут використовується менш проактивна позиція, аніж у Сінгапурі. Інфраструктура для стартапів на основі криптовалют тут активно створюється (в тому числі за підтримки уряду) — а от настільки потужного регулювання тут немає. Щоправда, «вузьким місцем» для проектів є банківське обслуговування через невизначеність правил крипторинку.

Ця локація прагне завоювати чільне місце в азійському просторі як дружня для проектів у царині fintech. За регулювання тут відповідає Hong Kong Monetary Authority (HKMA) — вона запровадила інноваційну лабораторі Fintech Innovation Lab, акселератор Fintech Career Accelerator Scheme. Останній являє собою акселераційну програму для талантів, що стартувала у грудні 2016 року. Є ще одна програма, запущена у 2017-му — Fintech Supervisory Sandbox. Тут активно розвивають інші інкубаційні та акселераційні програми — зокрема, SuperCharger Fintech Accelerator і навіть є акселератор компанії Accenture під назвою Fintech Innovation Lab.

Локальний ринок представляє низка інноваційних платформ та стартапів, акселераторів, венчурних фондів, хабів під егідою держави та великих банків. Додаткова перевага — роль бізнесових «воріт» до Китаю.

Якщо ви хочете запустити тут свій стартап чи перенести сюди компанію, яка працює із blockchain, зверніть увагу на низку організаційних особливостей.

Тут доволі заплутане фінансове регулювання. Через усі ці вимоги складно запускати платформи колективного фінансування, платіжні компанії чи позикові сервіси для мікропозик. У вересні 2017 року фінрегулятор Securities and Futures Commission (SFC) випустив окрему постанову щодо організації та проведення ICO, зазначивши про обов’язковість ліцензування та реєстрації у SFC для емісії токенів — це стосується як резидентів, так і тих, чия емісія спрямована на мешканців чи компанії, розташовані у Гонконґу.

Там, де токени не можна кваліфікувати як регульовані інвестиції, можуть діяти такі регуляторні режими, такі як регулювання депозитів, законодавство про захист прав споживачів, положення, що застосовуються до зберігання вартості в активах тощо.

Деякі вимоги, що стосуються автоматизованих торгових послуг та визнаних біржових компаній, можуть бути застосовані до ділової діяльності із обміну криптовалют. У лютому 2018 року SFC знову випустила попередження для інвесторів про можливі ризики, пов’язані з обмінними операціями з криптовалютою та інвестуванням в ICO. SFC підтвердила, що вторинна торгівля цифровими цінними паперами без ліцензії буде підпадати під штрафи. Загалом влада Гонконґу вважає, що коли цифрові токени представляють цінні папери, такі види діяльності стають предметом регулювання.

Перелік параметрів, які варто врахувати

Читайте також: To the moon: криптовалюти в Україні легалізують, але оподаткують

Якщо ви обираєте будь-яку країну на мапі для запуску власного проекту у сфері фінансових послуг із використанням цирових валют, варто звернути на перелік таких параметрів:

  • Фінансове регулювання — команда повинна зрозуміти, які види господарської діяльності вважаються регульованою фінансовою діяльністю, які фінансові ліцензії необхідні для здійснення такої діяльності в країні, в якій передбачається проект, і як ці ліцензії діють за межами конкретної країни.
  • Регулювання криптовалют — команда повинна проаналізувати регуляторну базу для криптовалют в країні та знайти відповіді на такі питання: якщо будь-яке регулювання ще прийнято, чи існують криптографічні ліцензії, чи діє перехідний період, які ліцензії чи вимоги застосовують до цього виду фінансових послуг та до криптобізнесу.
  • Наявність банків, котрі працюють з криптовалютами — команда повинна переконатися, що банківська система також «крипто-дружня» в обраній країні та позитивно відрізняється від критичного ставлення з точки зору регулювання та визначає ті банки, які можуть обслуговувати як стартапи в цьому секторі, так і операції своїх клієнтів.
  • Команда проекту повинна розуміти та виконувати вимоги, які банки мають намір застосувати стосовно операцій із запуску компанії у сегменті fintech, а головне, знати про правила боротьби з відмиванням грошей (AML) та имоги до розкриття даних про клієнтів чи клієнтських перевірок (KYC).
  • Команда проекту повинна проаналізувати ділове середовище в країні щодо перспективних бізнес-операцій, економічних вимог, перспективності цифрової економіки.

Share
Написати коментар
loading...