Реклама

🕎 Хто такі хасиди і чому вони щороку їдуть до України

Перша половина вересня щороку в українських ЗМІ рясніє заголовками новин про прибуття хасидів до Умані у велетенських кількостях. Хто це такі і чому вони їдуть до України саме в ці дні — на часі дізнатися
Čytaty latynkoju
🕎 Хто такі хасиди і чому вони щороку їдуть до України
  1. Головна
  2. Історії
  3. 🕎 Хто такі хасиди і чому вони щороку їдуть до України
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Перша половина вересня щороку в українських ЗМІ рясніє заголовками новин про прибуття хасидів до Умані у велетенських кількостях. Хто це такі і чому вони їдуть до України саме в ці дні — на часі дізнатися

    Звідки взялися хасиди?

    Хасиди — представники хасидизму. Таку назву має релігійно-містичний єврейський рух. Він зародився у середині XVIII ст. на Поділлі з відгалуженнями на Галичині та Волині. Значна частина хасидів нині мігрувала — в результаті двох Світових війн та низки громадянських конфліктів та поствоєнної «боротьби з космополітизмом» у радянській імперії (де-факто — державного антисемітизму). До хасидів нині належить певний відсоток євреїв-ортодоксів, котрі мешкають у Сполучених Штатах, Ізраїлі, Великобританії, Канаді.

    Хасиди та євреї — це синоніми?

    Не зовсім. Хасиди є представниками відносно нової течії іудаїзму (до яких самі євреї, котрі сповідують не настільки ортодоксальні форми віри, часто ставляться доволі неоднозначно). Релігійний рух, який був створений у XVIII ст. (так званий «брацлавський хасидизм») увібрав до себе низку концепцій містичних течій іудаїзму та загальновжиткових норм і повчань для ортодоксальних представників.

    OK, Ізраїль, ортодокси, мігранти — але чому вони їдуть до України щороку?

    Засновник цього руху Еліезер Баал-Шем-Тов жив в Україні. А цадик (верховний рабин-вчитель) Нахман, який поширював вчення, наприкінці життя переїхав жити до Умані. Він заповідав поховати себе в цьому місті, бо свого часу під час громадянського повстання, відомого нам з підручників як Коліївщина, тут було знищено чималу кількість євреїв.

    У представників хасидизму існує повір’я, що святкування іудейського нового року — Рош Гашана — має відбутися на могилі Вчителя, тоді рік буде щасливим та сповненим усіляких гараздів для вірянина. Саме тому хасиди в Умані з’являються кожного року.

    Наскільки культура хасидизму є закритою і незвичайно? Чому вони не прибирають сміття і постійно танцюють?

    Святкування нового року у хасидів — вельми своєрідний ритуал з точки зору людей, які бачать це уперше. Саме тому ЗМІ — особливо телебачення — звертають увагу у своїх сюжетах на цю поведінку та зовнішній вигляд. Втім, хасидські накидки та боброві шапки — якщо подивитися на ситуацію тверезо — виглядають не дивніше за вишиті золотом ризи та митри священнослужителів РПЦ.

    Іудаїзм і без того є непростою релігією — там понад 600 заповідей та доволі складні взаємозв’язки містичного та повсякденного. Ортодокси та їхні відгалуження складають дедалі меншу частку — однак донедавна на них звертали менше уваги, бо паломників прибувала не така велика кількість. У Ізраїлі вони були раніше звільнені від проходження військової служби. Однак із намірами парламенту та уряду поширити на них військову повинність почали виникати навіть акції протесту та сутички між представниками ортодоксальних рухів та місцевою поліцією.

    Ортодоксальні представники вірять у те, що світ перебуває в епосі «темних часів», а тому слід переходити до закритих громад та більшої ізольованості. На сьогодні це проявляється й у їхніх традиціях. Представники цього релігійно-містичного руху вважають, що відвідини місць поховання цадиків (вчителів) є священними. Особливість хасидизму — саме в цьому культі лідерів та доволі сексистському ставленні до жінок (адже хасидизм вважає релігію, освіту, торгівлю та вирішення суспільних справ суто чоловічою прерогативою, а жінку — створінням, котре здатне «осквернити» священні місця).

    Надмірна консервативність в одязі призвела до того, що чимала кількість хасидів вважають одяг зразка XIX ст. священним — і тому змінювати його не можна попри кліматичні чи інші особливості. Танці та буйні веселощі — частина святкувань, бо цадик Нахман навчав, що звернення до Бога має приносити радість.

    Поняття «кожен рух людини повинен бути на славу Бога» у хасидів під час святкувань доведено до абсолюту: вони не вимикають і не вмикають світла, води та не використовують електрики (втім, не цураються користування мобільним зв’язком чи іншими досягненнями технологій — наприклад, літаками чи потягами), не готують їжі і не прибирають увесь час, поки святкують. Звідси й виникає своєрідний комунальний безлад на вулицях Умані, який спостерігається щороку.

    Скільки хасидів прибуває до України?

    2017 року повідомляли про щонайменше 40 тис паломників до Умані. ЗМІ називали це тоді рекордом. У 2018-му очікують до 80 тис хасидів — уманським комунальникам та поліцейським доведеться чимало попрацювати.

    А ось як про цю тему розповідали у 2017-му на «Радіо Свобода Україна»:

    Share
    Написати коментар
    loading...