Реклама

В Україну прибула місія МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) розпочала свою роботу в Києві сьогодні, 6 вересня. Про це повідомили в представництві Фонду в Україні,  передає Новоє Врємя з посиланням на Інтерфакс-Україна
Čytaty latynkoju
В Україну прибула місія МВФ
  1. Головна
  2. Креатив
  3. В Україну прибула місія МВФ
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) розпочала свою роботу в Києві сьогодні, 6 вересня. Про це повідомили в представництві Фонду в Україні,  передає Новоє Врємя з посиланням на Інтерфакс-Україна

Очолює місію Рон ван Роден. Раніше постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман відзначав, що фахівці фонду працюватимуть в Києві в період з 6 по 19 вересня «для обговорення останніх економічних подій і економічної політики».

Що обговорюватимуть з МВФ

Також на порядку денному обговорення стабільності в Україні і подальшого руху економіки країни в напрямку сталого та інклюзивного зростання. В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова відзначила, що українська сторона має намір обговорити з Фондом продовження співпраці після закінчення програми в березні 2019 року. За її словами, успішний четвертий перегляд програми розширеного фінансування МВФ і отримання п’ятого траншу в $ 2 млрд відкриє шлях до залучення фінансування в державний бюджет на пільгових умовах з використанням гарантії Світового банку на $ 800 млн. А також до отримання макрофінансової допомоги від ЄС на € 1 млрд.

Нагадаємо, що в березні 2015 року Україна і МВФ підписали меморандум про економічну і фінансову політику, яку країна повинна проводити в рамках програми розширеного фінансування EFF (Extended Fund Facility). Всього програмою передбачено отримання Україною близько $ 17 млрд, з яких вже виділено $ 7,7 млрд.

Зараз Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання ще з липня 2017 року: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення до економічно обґрунтованого рівня. Підвищення, за різними оцінками, може скласти від 30% до 60%, в зв’язку з ростом цін на міжнародних ринках. Уряд поки відмовляється підвищувати вартість газу для громадян, аргументуючи це тим, що спочатку необхідно передбачити компенсатори для бідних верств населення.

Позиція МВФ є досить жорсткою, так як уряд у 2017 році прийняло рішення про таке підвищення газових цін, що дозволило Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовилося від його виконання. В кінці серпня Кабмін в черговий раз відклав підвищення цін на газ для населення – до 1 жовтня.

До слова,  раніше повідомлялиЕкономіка України зростає 10 кварталів поспіль — Держкомстат, що Держкомстат зафіксував зростання національної економіки протягом 10 кварталів поспіль.

Share
Написати коментар
loading...