Реклама

У Міносвіти оголосили правила вступу до вишів із 2019-го

Міністерство освіти і науки розробило нові Умови прийому до вишів на 2019 рік. Відомство представило проект для обговорення громадськістю та внесення відповідних змін
Čytaty latynkoju
У Міносвіти оголосили правила вступу до вишів із 2019-го
  1. Головна
  2. Креатив
  3. У Міносвіти оголосили правила вступу до вишів із 2019-го
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Міністерство освіти і науки розробило нові Умови прийому до вишів на 2019 рік. Відомство представило проект для обговорення громадськістю та внесення відповідних змін

У відомчому документі йдеться про скорочення термінів вступної кампанії, творчі конкурси до основної сесії ЗНО та першочергове зарахування тих, хто планує розвивати села.

Сертифікати ЗНО

У 2019 році під час вступної кампанії дійсними будуть серитифікати ЗНО 2018 та 2019 років з усіх предметів. Сертифікати ЗНО за 2017 рік також діятимуть, однак усі, крім іноземних мов – англійської, французької, німецької та іспанської.

Терміни вступної кампанії

Терміни вступної кампанії зменшаться. Початок подання заяв планують на 1 липня, реєстрацію електронних кабінетів — на 9 липня, а прийом заяв та документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня. Загальний період реєстрації електронних кабінетів — до 30 серпня, щоб вступники могли подати заяви на заочну форму, контракт.

Творчі конкурси

Оскільки творчі конкурси все ще створюють простір для корупції, МОН пропонує проводити їх до основної сесії ЗНО, з 16 березня до 15 травня. Так результати творчих конкурсів не залежатимуть від оцінок на зовнішньому незалежному оцінюванні. Творчі конкурси для вступу на контрактні місця проводитимуться з 1 по 22 липня. Виші будуть змушені узгоджувати графік проведення конкурсів з МОН, щоб дати не дублювалися і всі охочі абітурієнти могли взяти участь.

Першочергове зарахування

Задля покращення кадрового забезпечення в освітній та медичній сферах у сільській місцевості, до медичних та педагогічних вузів першочергово зараховуватимуть тих вступників, котрі планують працювати в селах. Вони укладатимуть угоду про відпрацювання не менш як 3 роки в селі або селищі міського типу. Це стосується галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22 «Охорона здоров’я».

Мінімальна кількість балів ЗНО

Для спеціальностей з особливо високим рівнем суспільної відповідальності буде встановлена мінімальна кількість балів.

Цьогоріч абітурієнтам потрібно було мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики), щоб взяти участь у відборі на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія».

На 2019-й планують збільшити мінімальний бал до 150 у таких галузях як «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини», а також з другого та третього конкурсних предметів — на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Фіксований перелік конкурсних предметів

Фіксований перелік конкурсних предметів для вступу після 11 класів на бакалавра пропонують залишити й на вступ 2019-го. Фіксованими були два конкурсні предмети, а третій вступник міг обрати з двох альтернативних варіантів — таку схему впроваджуватимуть і наступного року. Також міністерство пропонує розширити застосування сертифікатів ЗНО з математики та фізики, щоб підвищити популярність вивчення цих предметів серед школярів.

Пільги 

Пільги для учасників бойових дій поширюватимуться не тільки на учасників АТО/ООС, а й на всіх вступників цієї категорії.

Вступ до магістратури

Перелік магістестерських спеціальностей, на які треба буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО

Для вступу в магістратуру буде збільшено кількість спеціальностей, де треба буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови. Серед нових спеціальностей — «Музеєзнавство, пам’яткознавство», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», а також усі спеціальності галузей знань «Богослов’я», «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології, «Публічне управління та адміністрування».

Бакалаврат

Для вступу на бакалавра на основі молодшого спеціаліста за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузі знань «Управління та адміністрування» треба буде подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури.

А для вступу на базі молодшого спеціаліста на бакалавра чи магістра медичного спрямування обов’язковим буде сертифікат про складання Ліцензійного інтегрованого іспиту Крок М.

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про функціональністьДля абітурієнтів запустили мобільний додаток «Моє ЗНО» мобільного додатку «Моє ЗНО».

Share
Написати коментар
loading...