Реклама

Чому Європа не створює IT-гігантів на відміну від США та Китаю — точка зору

Що крутіше за компанію з оцінкою в $1 млрд? Компанія на $500 млрд _ принаймні, так звикли вважати у Європі. І хоча тут плекають одні з найбільш перспективних компаній у світі технологій, справжні гіганти виникли та розвиваються у Сполучених Штатах Америки та в Китаї. Чому в європейців досі немає свого аналогу Ant Financial чи хоча би Uber?
Čytaty latynkoju
Чому Європа не створює IT-гігантів на відміну від США та Китаю — точка зору
  1. Головна
  2. Історії
  3. Чому Європа не створює IT-гігантів на відміну від США та Китаю — точка зору
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Що крутіше за компанію з оцінкою в $1 млрд? Компанія на $500 млрд _ принаймні, так звикли вважати у Європі. І хоча тут плекають одні з найбільш перспективних компаній у світі технологій, справжні гіганти виникли та розвиваються у Сполучених Штатах Америки та в Китаї. Чому в європейців досі немає свого аналогу Ant Financial чи хоча би Uber?

2 з найперспективніших технологічних компаній — шведська Spotify та німецька Zalando — мають сукупну ринкову вартість близько $42 млрд, згідно зі звітом GP Bullhound. Тим часом китайська Alibaba оцінюється у майже $480 млрд, а оцінка американського Facebook вже становить $550 млрд ринкової вартості. Чому європейці ніяк не створять власного техногіганта й які фактори стоять на заваді? Пропонуємо розібратися разом із виданням Quartz. 


Що відбувається на світовому ринку технокомпаній

Якщо говорити про технологічний бізнес мовою фінансових показників, то переважна більшість з них, заснованих у 2000-х, припадають на Азію та США, а от частка Європи є суттєво меншою:

РегіонСукупна оцінкаСвітовий %
Європа$240 млрд17
Азія$675 млрд35
США$1,370 млрд48
Джерело: GP Bullhound

Ця різниця є тим більше помітною, бо європейська економіка ємністю в $17 трлн більша за китайську та порівнюється із американською. Відтак неочевидні причини, чому стартапів та інновацій тут менше — бо й кадрів тут не бракує: саме з країн Європи походить чимало топових математиків, комп’ютерних науковців та розробників програмного забезпечення.

Гіганти можливі лише серед по-справжньому великого капіталу

Однією з найбільших причин, через яку Європа відстає від решти країн світу, — обсяг фінансування, за словами Маніша Мадвані, керуючого партнера у GP Bullhound. Можливість залучати великий обсяг капіталу дозволяє молодим компаніям швидко об’єднати всі складові бізнесу, необхідні їм, щоби встигати за конкурентами. Найбільші американські та азіатські технічні компанії, створені з 2000 року, залучили в середньому близько $7,3 млрд, а європейський еквівалент склав $1,6 млрд: «Без збільшення розміру раундів Європа ніколи не наздожене американських та азійських конкурентів».

Втім, є компанії, які трохи відрізняються за обсягами залучених коштів. 9 з них, включаючи TransferWise та Klarna, залучили $200 млн або більше за 2017 рік. згідно з даними аналітиків із GP Bullhound. У 2013-му таких було лише 2 — одна із них Spotify. Тепер зросла кількість потенційних претендентів на оцінку в $50 млрд чи більше, та європейському капіталові все ще бракує сталості та обсягів для окремих раундів:

НазваРік заснуванняСума залученого капіталу ($ млрд)Оцінка бізнесу ($ млрд)
Spotify20062,328,8
Zalando2008112,8
Yandex2000110,9
Delivery Hero20112,98,8
Just Eat200117,2
Джерело: GP Bullhound

Любити платити — не очікуючи нічого взамін

Інша причина — у культурі Кремнієвої Долини, котра передбачає менторство, підтримку та розвиток наставництва і можливостей отримати поради від «старожилів». У Європі поки що прикладів подібного менторства не так багато. Перші спроби є у Лондоні та Парижі. Технологічні компанії почали запускати менторські та акселераційні програми, які допомагають стимулювати топові ідеї та залучати нові перспективні проекти до співпраці.

Уміння розділяти ризики та винагороду

Читайте також: Що таке GDPR, кого це стосується та як зміниться користування сайтами

На думку Мадвані, європейцям також бракує розуміння, що участь працівників у майбутньому прибутку компанії через опціони чи акції — це потужний стимул для збереження лояльності та подальшого примноження здобутків стартапу. Перспектива отримати фінансову винагороду в разі, коли стартап перетвориться на компанію та вийде на біржу, утримує талановитих розробників та менеджерів у компанії достатньо довго, аби вони нарешті побачили результати своєї праці. Фонд Index Ventures навіть випустив добірку порад для засновників європейських стартапів щодо опціонів та акцій у стартапах та компаніях для 30 різних країн.

Зараз ризиків побільшало. Частково це сталося через запровадження GDPR, частково — через посилення конкуренції з американськими та китайськими компаніями. Є також думка, що офіційні посадовці у Брюсселі часто взагалі воліють не бачити жодних технологічних гігантів — адже ними складно маніпулювати чи затискати їх обмеженнями регуляторних норм.

Share
Написати коментар
loading...