Реклама

Що таке «свідома мода» і як вона пов’язана з екологією

Від редакції: Коли ми говоримо sustainable — це слово означає щоразу інше. У сфері моди це поняття межує з екологічною, етичною або ж «свідомою» модою. Детальніше про екотренди у дизайні одягу розповідає Яна Червінська, засновниця першої в Україні платформи «свідомої моди» Sustainable Fashion Pad
Čytaty latynkoju
Що таке «свідома мода» і як вона пов’язана з екологією
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що таке «свідома мода» і як вона пов’язана з екологією
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Коли ми говоримо sustainable — це слово означає щоразу інше. У сфері моди це поняття межує з екологічною, етичною або ж «свідомою» модою. Детальніше про екотренди у дизайні одягу розповідає Яна Червінська, засновниця першої в Україні платформи «свідомої моди» Sustainable Fashion Pad

    Як далі любити свій одяг і продовжувати його носити, коли у магазинах майорять новинки і шепочуть «купи мене»? Проте, перш ніж ви втратите ґлузд, побачивши на ціннику «-70%», привідкриємо вам завісу над тим, як індустрія моди впливає на нашу планету.

    Чим моя футболка H&M відрізняється від футболки Gucci?

    Міжнародна експансія магазинів швидкої моди посилює проблему в глобальному масштабі. Fast fashion фокусується на швидкості та низьких витратах, щоби знову і знову презентувати нові колекції, копіюючи образи знаменитостей чи нішевих брендів. Виробляючи дешево і багато, мас-маркет робить одяг «одноразовим».

    Це особливо небезпечно для навколишнього середовища, оскільки тиск на виробників шляхом зниження вартості та часу, необхідного для отримання продукту від дизайну до цеху, означає, що екологічні витрати будуть скорочені. Серед негативних наслідків критики fast fashion вирізняють забруднення води, використання токсичних хімікатів та підвищення рівня текстильних відходів.

    Що таке «свідома мода» і як вона пов'язана з екологією

    Що не так з цими тканинами — наприклад, із поліестром?

    Поліестер є найпопулярнішою тканина в індустрії моди. Коли поліефіри одягу промиваються у побутових пральних машинах, вони відділяють мікрофібри, які додаються до кількості пластику в наших океанах. Ці мікрофібри дуже дрібні і можуть легко потрапляти до каналізації, а також очисних споруд. Вони не є біологічними, тому є серйозною загрозою для водного життя. У харчовому ланцюжку це виглядає так: маленькі істоти (такі, як планктон) їдять мікрофібри. Далі їх своєю чергою їдять риба та молюски. А цих вже з’їдають люди.

    Загалом текстильне виробництво використовує величезну кількість води, більша частина якого змивається у водні шляхи, навантажені речовинами, такими як відбілювачі, кислоти, фарби і барвники. Усі вони спричиняють забруднення.

    Що таке «свідома мода» і як вона пов'язана з екологією

    Що мені варто зробити як покупцю? Я що, мушу надягати лише старе?

    Позбавтеся від помилкового уявлення про те, що стійка мода означає тільки в’язання власного одягу.

    Є багато невеликих та легких змін, які ви можете зробити. В сукупності вони будуть мати велике значення для навколишнього середовища, як соціально, так і екологічно:

    • Купувати менше і вибирати якісніші речі, які зроблені якомога у більш етичний спосіб.
    • Думати про те, де і як виробляють одяг, з чого виготовляють кожну деталь. Там, де це можливо, не купуйте синтетичні матеріали на основі нафти (такі, як поліефір і нейлон, які насправді є пластмасами). Кожен раз, коли ви перете такі тканини, вони втрачають тисячі мікроволокон, які в підсумку забруднюють річки і океани.
    • Reuse, Reduce, Recycle — кожен продукт, який ми купуємо, має вплив навколишнє середовище: від матеріалів, які використовуються для його створення, до вуглекислого газу, який виділяється в процесі виробництва. Тому перш ніж купувати, запитайте себе, чи дійсно ця річ вам потрібна.
    • Пластик нікуди не зникає. Сьогодні мільярди кілограмів пластику складають 40% площі світових поверхонь океану. Щороку тисячі морських птахів, морських черепах, тюленів та інших морських ссавців гинуть від пластмаси та сміття. Як почати скорочувати пластикові відходи? Використовуйте багаторазові пляшки для води, контейнери, сумки та торбинки для шопінґу з тканини. Відмовтеся від пластикових пакетівКиїв відмовиться від поліетиленових пакетів у магазині та пластикових соломинок.
    • Обирайте одяг, виготовлений з природних тканин, проте дійте розважливо. Близько половини одягу і текстилю у світі виготовлені з бавовни, яка зазвичай вирощується з використанням пестицидів і потребує значної кількості води. Бамбук рекламують як етичніший варіант, але навіть якщо рослина екологічно вирощена, токсичні хімікати часто використовують у процесі перетворення бамбуку на тканини. Якщо ви свідомо вирішуєте придбати одяг, зроблений з використанням переробленого матеріалу або нового волокна, ви підтримуєте компанії, які створюють нові ринки. Уникайте токсичних впливів, пов’язаних зі звичайним текстилем.
    • Якщо одяг виглядає поношеним чи вийшов з ладу, не поспішайте відправляти його у смітник. Більшість проблем з одягом легко піддаються коригуванню: наприклад, дірки чи втрачені ґудзики. Перешити чи полагодити одяг — це також можливість зробити його навіть кращим за новий. Одне творчо зремонтоване вбрання не врятує планету, але може надихнути трьох інших людей дати власному одягові нове життя, а самим стати більш обізнаними.
    • Хто з нас не буває імпульсивним під час шопінґу? Наступного разу, коли ви відчуєте бажання придбати щось, запитайте себе: «Мені дійсно потрібна ця річ?»

    Найкраще, що ми можемо зробити — тримати наш одяг у робочому стані довше та купувати менше нових речей.

    Share
    Написати коментар
    loading...