Реклама

Кіберполіція України викрила Instagram-блокувальників

Силами працівників кіберполіції України було викрито групу зловмисників, котрі «заробляли» на життя блокуванням Instagram-акаунтів із великою кількістю читачів та подальшим вимаганням викупу за відновлення доступу до профілів
Čytaty latynkoju
Кіберполіція України викрила Instagram-блокувальників
  1. Головна
  2. Новини
  3. Кіберполіція України викрила Instagram-блокувальників
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Силами працівників кіберполіції України було викрито групу зловмисників, котрі «заробляли» на життя блокуванням Instagram-акаунтів із великою кількістю читачів та подальшим вимаганням викупу за відновлення доступу до профілів

Основною метою зловмисників було отримання грошей від власників соціальних профілів за повернення доступу до сторінки Instagram, інформують у МВС. Вартість одного заблокованого профілю вони оцінювали сумами від 15 до 30 тис грн. Викуп хотіли отримати в еквівалентній сумі криптовалютою. Загалом вони зламали понад 1 тис акаунтів у цій соцмережі, інформують в кіберполіції.

Як працювали блокувальники Instagram

Працівники кіберполіції встановили, що за допомогою шкідливого програмного забезпечення зловмисники отримували незаконний доступ до електронних поштових скриньок, які були пов’язані з акаунтами жертв. Для цього на електронні поштові скриньки власників Instagram-профілів здійснювалась розсилка листів, які були інфіковані шкідливим програмним забезпеченням. Усі ці листи були замасковані під нібито офіційні повідомлення служби підтримки соціальної мережі.

У подальшому, отримавши доступ, зловмисники вносили зміни до реєстраційних даних і цим блокували доступ справжнім власникам. За повернення доступу вони вимагали від 10 до 30 тис грн. Жертвами вимагання ставали профілі із аудиторією від 15 тис читачів (сторінки інтернет-магазинів, відомих людей тощо). Серед жертв вимагання опинилися як українські користувачі, так й іноземці.

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Голосіївського управління столичної поліції, за процесуального керівництва Київської місцевої прокуратури №1, провели санкціоновані обшуки за місцем проживання одного із учасників групи. В ході обшуку поліцейські вилучили комп’ютерну техніку, яку вже направлено на проведення усіх необхідних експертиз, зазначили у прес-службі відомства. Кримінальне провадження відкрите за 2 статтями Кримінального кодексу України: ч.2 ст.361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) та ч.3 ст.190 (Шахрайство). Зловмисникам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Раніше ми розповідалиЯк використати опитування в Instagram Stories для мікробізнесу про можливості використання історій в Instagram для цілей мікробізнесу.

Share
Написати коментар
loading...