Реклама

Як українські райдери до Хорватії їздили — враження від Pannonian Сhallenge

Спорт більше не буде таким, як колись — як і Олімпійські Ігри. Вуличні види вриваються до великого спорту. А першим кроком може стати участь у міжнародних змаганнях. Розповідаємо про мандрівку українських скейтбордистів та BMX-ерів до Хорватії, де вони представили Україну на Pannonian Сhallenge 2018
Čytaty latynkoju
Як українські райдери до Хорватії їздили — враження від Pannonian Сhallenge
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як українські райдери до Хорватії їздили — враження від Pannonian Сhallenge
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Спорт більше не буде таким, як колись — як і Олімпійські Ігри. Вуличні види вриваються до великого спорту. А першим кроком може стати участь у міжнародних змаганнях. Розповідаємо про мандрівку українських скейтбордистів та BMX-ерів до Хорватії, де вони представили Україну на Pannonian Сhallenge 2018

За короткий проміжок часу BMX-«фрістайл парк» зробив величезний стрибок у розвитку. Результатом співпраці міжнародних формацій UCI і FISE став перший повноцінний Чемпіонат світу в категорії BMX-«фрістайл парк» у 2016 році. Третього серпня того ж року конгрес Міжнародного Олімпійського Комітету прийняв рішення про включення 5 нових дисциплін до складу олімпійських видів спорту. Серед них опинилися скейтбординг і BMX категорії «фристайл парк».

Що це за вид спорту і чому він потрапить на Олімпіаду

Перш ніж дебютні офіційні олімпійські змагання пройдуть у Токіо 2020 року, BMX «фрістайл парк» і скейтбординг будуть представлені на юнацьких Олімпійських Іграх (YOG) у Буенос-Айресі восени 2018-го. Згідно із заявами членів оргкомітету, такі нововведення мають додати Олімпійським Іграми «свіжості» і залучити молодь, яка довіряє тільки тому, що бачить навколо себе на вулиці.

Природно, крім емоційної і спортивної складової, в цих рішеннях є й виключно прагматичний задум. За даними аналітиків Statista за 2015 рік, ринок велосипедного спорядження вже тоді оцінювався у $6,2 млрд та 17,4 млн проданих велосипедів. Частка продажів BMX-велосипедів становить 15% від цієї суми і займає 4 місце за обсягом.

Схожа ситуація склалася і в скейтбордингу. Він став ще популярнішим видом спорту (62 місце в ТОП-100), аніж BMX (83 місце в ТОП-100) за версією Biggest Global Sports. До того ж, станом на 2018 рік скейтбординг є третім за популярністю видом активного відпочинку в США та Європі серед дітей віком 12-17 років. Він поступається лише футболу та баскетболу. Сукупний річний оборот ринку скейтбордингу становить $5 млрд. Досить високі темпи розвитку як для видів спорту, що виникли менш ніж 50 років тому, чи не так?

Як та чому українські райдери поїхали до Хорватії

На жаль, ці оптимістичні дані мають мало спільного з ситуацією, яка склалася в Україні. Як і більшість «класичніших» видів спорту, скейтбординг та BMX перебувають поза увагою держави, розвиваючись виключно за рахунок ентузіастів. Відсутність спортивної інфраструктури, тренувальних баз, підтримки спортсменів і державних дотаційних програм перешкоджає адекватному розвиткові спортсменів, здатних конкурувати на міжнародних змаганнях. Та всупереч обставинам українські райдери періодично представляють Україну на світовій арені.

Один з таких рідкісних випадків — поїздка українських райдерів наприкінці травня 2018-го на міжнародні змагання Pannonian Сhallenge. Вони щорічно проходять в хорватському місті Осієк вже 19 років поспіль. Важливим моментом є той факт, що Pannonian став вибором для змагань FISE. Як згадували вище, саме FISE та Міжнародний союз велосипедистів провели перший акредитований світовою велоспільнотою Чемпіонат світу з BMX-фрістайлу в 2016 році. По суті, Pannonian Сhallenge за розмахом, форматом та рівнем майстерності учасників є прототипом змагань, які ми зможемо побачити в найближчому майбутньому на Олімпійських Іграх. Чи варто зайвий раз говорити про те, яким безцінним досвідом для спортсменів є відвідування такого роду заходів? Особливо, якщо йдеться про українських спортсменів.

Наприкінці травня 2018 року 7 українських райдерів успішно подолали на мікроавтобусі 1,5 тис км шляху до невеликого, але гарного міста Осієк

Команда учасників цього міні-туру підібралася досить нестандартна — 3 скейтери та 4 BMX-ери. Деякі з них одне одного знали лише позаочі. Ініціатором й організатором поїздки виступив дніпрянин Василь Лук’яненко. Він у свою чергу отримав запрошення на змагання від головного менеджера Pannonian Сhallenge.

Хто вони — представники України

Василь — один з найсильніших й найактивніших BMX-райдерів країни. Окрім активного катання і регулярних перемог на Батьківщині, він доволі часто стає учасником міжнародних змагань. Починаючи з 2010 року, Василь Лук’яненко довгий час був єдиним райдером, який представляв Україну на зарубіжних змаганнях. Тепер він також займається організаторською діяльністю (змагання, тури) та розвитком BMX-культури в Україні.

На Pannonian Сhallenge Василя запросили в якості гостьового учасника. Це запрошення передбачало покриття витрат на проїзд та проживання. У свою чергу, поступившись питаннями особистого комфорту, Василь «раціоналізував» надані кошти і зумів привезти за ці гроші команду з 7 осіб, попередньо відібравши найцікавіших кандидатів. У підсумку в поїздку вирушили Юрій Іллющенко, Дмитро Заруб’яц, Юрій Антонов, Юрій Коротун, Денис Дужник, Максим Карпенко та сам Василь. Денис і Максим відповідали за фото- та відеосупровід мандрівки — решта 5 райдерів були безпосередньо учасниками змагань.

Українська делегація спортсменів прибула до Осієка за пару днів до змагальної частини заходу, який було поділено на 5 днів

Більшість наших райдерів ніколи не каталися в парках такого масштабу, тому ці декілька днів були присвячені тренуванням на новому обладнанні. Першим, згідно з графіком змагань, відкатав Юрій Коротун. Він, виступаючи в категорії «Скейтбординг Про» (професіонали) посів 9 місце, не дотягнувши всього трохи до призових ТОП-7. Юрій Іллющенко та Дмитро Заруб’яц зареєструвалися в категорії «BMX АM» (аматори) — і попри досить жорсткі умови участі (всього одна 60-секундна спроба), зайняли 12 і 8 місце відповідно.

Юрій Антонов та Василь Лук’яненко, що брали участь в категорії «BMX PRO», ​​показали різні результати під впливом свого досвіду. Попри те, що за українськими мірками Юрій показує досить високий рівень катання, він раніше не мав досвіду участі у змаганнях за кордоном. Відсутність потрібного досвіду суттєво позначилися на результаті, і Юрій зайняв 39 місце. Василь же зміг пройти у фінал і зайняти там 14 місце. Всього в категорії «BMX PRO» було 44 учасники — і серед них 5-кратний чемпіон X-Games Деніел Дерс.

Складно оцінювати, наскільки хороші ці результати, але нашим хлопцям точно немає чим дорікати. Перебуваючи в не надто сприятливих умовах для розвитку себе як спортсменів, вони — як і раніше — залишаються віддані своєму захопленню і рухаються вперед, щоби, можливо, одного разу представити Україну на Олімпіаді.

Враження від змагань

Окремо варто розповісти, що собою являють щорічні змагання Pannonian Сhallenge, які цьогоріч проходили вже в 18-й раз. Крім того, що це — вельми значущий захід у світі велоспорту, це також дуже важлива подія для Хорватії і особливо міста Осієк.

За запевненнями організаторів, представників ЗМІ та місцевих жителів, Pannonian є головною подією року в регіоні. Це усвідомлюєш, коли бачиш, як президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович відкриває фінал змагань з BMX. Окрім президента, на майданчику зазвичай присутні представники муніципалітету, а місцеві канали телебачення ведуть трансляцію наживо. Одночасно із основною програмою змагань у місті відбуваються тематичні вечірки, арт-виставки і навіть бізнес-конференція, що присвячена фестивалю. Про масштабність події можна судити і за великою кількістю зовнішньої реклами. Буквально кожен третій білборд або сітілайт тут — із плакатами Pannonian.

Ясна річ, про змагання знає більшість місцевих жителів. Все місто проживає ці вихідні як одну подію, що викликає захоплення

Навіть у найвіддаленіших куточках міста нам посміхалися, бажали удачі на змаганнях і щиро раділи, дізнавшись, що ми приїхали здалеку.

Фінал BMX-змагань — головна частина цього свята. Це — найвидовищніше дійство, яке завжди збирає аншлаг на трибунах. Трансляції наживо на національних телеканалах і в інтернеті збирають сотні тисяч глядачів і нових шанувальників екстремальних видів спорту.

За всіма ознаками Pannonian Сhallenge зведений у статус національного продукту. Очевидно, що організація подібних заходів сприяє не тільки розвитку спорту та окремих спортсменів, а ще є відмінним майданчиком для популяризації країни, яка приймає такі змагання. Практично всі східноєвропейські країни це усвідомили і надають державну підтримку організаторам і учасникам змагань. На жаль, Україна поки що не серед них.

Терміни, які використано в матеріалі

Читайте також: Неподалік метро «Лівобережна» збудують скейт-парк
  • Union Cycliste Internationale — Міжнародний союз велосипедистів
  • International Extreme Sports Festival — Міжнародний Фестиваль екстримальних видів спорту
  • Statista — авторитетна німецька компанія, що спеціалізується на бізнес-аналітиці, онлайн-статистиці і маркетингових дослідженнях
  • Biggest Global Sports — Статистичний аналіз найпопулярніших видів спорту в світі

Share
Написати коментар
loading...